Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

5 delicatese pe cale de disparitie: Unde le mai gasim?

[VIDEO] Arizona, USA: Piki Una dintre cele mai mari placeri pe care ni le poate oferi o calatorie este sa gustam din mancarea traditionala. Insa, in unele parti ale Globului, la fel ca si speciile de plante, ori animale, exista si retete sau bucatarii traditionale care se apropie de extinctie.

Arizona, USA: Piki

Din moment ce o regiune devine atractie turistica, apar si oportunitatile de afaceri, asa ca bucatariile traditionale, ale localnicilor sunt inlocuite treptat de restaurante care se ocupa doar de preferintele generale ale oamenilor, uitand sa adauge in meniu si traditionalele ingrediente locale.

Pentru a combate acest trend, miscarea Slow Food, a creat Arca Gustului, un soi de arhiva a tuturor ingredientelor/retetelor in pericol de disparitie. Descopera 5 dintre specialitatile cele mai populare, delicatese locale, pe cale de disparitie, pe care trebuie sa le incerci macar odata in viata, ajutand astfel la pastrarea culturii, care a dat nastere acestor feluri de mancare ori bucatarii traditionale.

  • Piki, aceasta paine foarte hranitoare, constituie un mare aport cultural adus de populatia nativ americana, triburile Hopi, care traiau la inceput in Arizona. Abilitatile lor de a gati paine piki au fost traditional transmite din mama-n fiica, si e un obicei foarte des intalnit printre copilele Hopu sa gateasca acest fel de paine, pentru a dovedi ca sunt bune de maritat, scrie LonelyPlanet.
Facuta din faina de porumb albastru, amestecata cu cenusa de ienupar si apa, ea este servita cu feluri de mancare lichide, cu sosuri, cum ar fi tocana de carne de oaie. Cel mai bun loc din lume pentru a incerca aceasta paine este Centrul Cultural Hopi din Second Mesa, Arizona.

Austria: Lungauer Rahmkoch

Austria: Lungauer Rahmkoch captura foto www.chefkoch.de

Austria se mandreste cu al sau Landauer rahmkoch, care totusi este pe cale de disparitie, foarte putine gospodine alegand sa-l mai pregateasca. De ce? Date fiind cantitatile uriase de zahar si unt folosite la prepararea acestui desert traditional, este de mirare ca nu sunt si austriecii pe cale de disparitie, nu doar desertul lor.

Fabricata in mod traditional de catre femei pentru a sarbatori intoarcerea bovinelor din munti, rahmkoch este realizat dintr-o parte de faina, una de unt si a treia parte din zahar, smantana, anason si scortisoara. Din fericire, drumetiile prin muntii din jur este distractia majoritatii turistilor care aleg sa viziteze regiunea Landauer, astfel incat au cum sa arda caloriile depuse dupa un asemenea desert copios.

India: Orez basmati Dehra Dun

India: Orez basmati Dehra Dun en.wikipedia.org

Unul dintre cele mai valoroase tipuri de orez din India este orezul basmati parfumat, cu aromata de floare-alba sau santal, din Dehra Dun.

Cel mai popular este cel gatit intr-un amestec dulce, laptos, numit  kheer, care este fiert pana devine o crema, la care se adauga stafide si cardamom, o planta originara din sudul Indiei, renumita pentru gustul sau deosebit de aromat si pentru proprietatile sale antitoxice si afrodisiace, denumita “samanta dragostei”.

Cu ani in urma, campurile de orez Dehraduni, situate in Muntii Himalaya indieni, au fost distruse treptat de utilizarea repetata a pesticidelor. Cu ajutorul unei grupari autohtone ce se ocupa de conservarea semintelor, localnicii au reusit sa regenereze terenul, astfel incat orezul acesta faimos sa fie cultivat conform vechilor traditii indiene.

Mauritania: Mullet bottarga a femeilor Imraguene

Poporul Imraguen este un popor de pescari nomazi care urmarea miscarea bancurilor de pesti Barbun (rosioara, red mullet), de-a lungul coastei de nord a Mauritaniei,  in satele Banc d’Arguin si Nouadhibou, regiunea Dakhlet-Nouadhibou.

Odata ce barbatii captureaza pestele, femeile folosesc tehnici transmise din mama-n fiica pentru a recolta si stoca icre obtinute de la acest Red Mullet si a crea faimoasa Bottarga sau “caviarul saracului”, cum mai este denumita delicatesa.

Din pacate, teritoriul de pescuit cel mai bine aprovizionat al acestei populatii se afla acum sub amenintarea companiilor mari de pescuit si a barcilor de pescuit ilegale, astfel incat Organizatia Slow Food a realizat un parteneriat cu un ONG local pentru a pastra intacta nu numai bottarga de barbun, dar si cultura Imraguen, de asemenea.

Pennsylvania & Virginia, USA: Shrub

Shrubul, nu este o planta, cum veti gasi probabil daca veti cauta pe Wikipedia [Shrub, California], ci o bautura dulce, acidulata, obtinuta din fructe lasate la macerat in otet amestecat cu zahar, adus in America de catre englezi, folosit initial pentru a acoperi gustul romului, atunci cand isi pierdea savoarea, odata ce era tinut prea mult in calele vapoarelor.

Cordiala bautura, de obicei amestecata cu apa sau cu soda/sifon, a devenit populara ca o bautura racoritoare in vreme calda. Din pacate, cresterea de sucuri industriale a dus implicit la un masiv  declin al productiei de shrub,  asa ca acum il mai puteti gasi doar fabricat de catre familia Tait in Pennsylvania sau in restaurante tematice coloniale, in zone precum Williamsburg, Virginia.

Lasati un raspuns