Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Mistică și morală

Mistică și morală la Moshe Idel

Prin intermediul Editurii Hasefer, Moshe Idel revine în atenția cititorilor de iudaistică printr-o nouă lucrare cu titlu de basm – „ Lanțuri vrăjite”. Cuvântul înainte este semnat de o somitate a culturii din SUA, Harold Bloom ( n.193o) , profesor la Yale, autor al unei celebre cărți „ Canonul occidental” și al altor zeci de studii. Introducerea ar trebui să-l facă deja curios pe orice cititor serios. Să vedem ce tratează savantul cabalist, israelian, în această carte – anume, tehnici și ritualuri în mistica evreiască. Primul motto – „ Fiecare suflet este și devine ceea ce privește” ( Plotin). Cartea reprezintă, în formă prelucrată, conferințele lui Moshe Idel la College de France ( Paris) în 2001.
Pentru început autorul definește „contactul” cu Divinitatea prin intermediul misticii. Aflăm apoi despre disputa hegelienilor cu „anarhiștii”, printre cei din urmă aflându-se Mircea Eliade, C.G. Jung . Gershom Scholem face parte din școala lui Hegel, care afirmă existența unui progres în concepțiile religioase, progres respins de „anarhiști”, partizani ai formelor primitive, apropiate de mistică. Moshe Idel vorbește despre „dilema iudaismului –mistică și teologie”. Desigur, abordarea teologică este criticată, în favoarea misticii. Deși a fost un mare admirator al lui Scholem, Moshe Idel a devenit cu timpul un critic al maestrului, apropiindu-se de abordarea misticii cu tehnici și ritualuri din vechime. Enunțăm aici doar noțiuni cu care operează Idel – Vocea, Imaginarul, Ascendența, Descendența ( ne amintim aici și de lucrări ale lui Ioan Petru Culianu), Numele, Cabala, Litera, Hasidismul, apoi revenirea la Tora, la teosofie, la Mișna. Un capitol distinct se ocupă de rugăciune, de rolul ei în înălțarea omului la Dumnezeu, la fel cum Dumnezeu coboară la om, tot prin rugăciune. In apendice se vorbește despre rolul culorilor în tehnica esoterică. O bibliografie care întrece posibilitățile unui om cu pregătire medie, un indice care lasă în urmă mulți cercetători mai puțin familiarizați cu Cabala, mistica hasizilor, cu tehnica ritualurilor fac din cartea lui Moshe Idel un obiect asemănător rubinului pe care îl poți avea, dar nu-i explici frumusețea, nici modul cum s-a născut. Dar ce poate fi mai fascinant decât un text în care fiecare cuvânt este foarte clar, în timp ce întregul trebuie reluat de mai multe ori pentru a fi înțeles, poate niciodată complet? Aparent, accesibil, Moshe Idel oferă „Lanțuri vrăjite” din care riști să nu mai scapi. Dar ispita merită încercată.
„Fiecare suflet este și devine ceea ce privește”, citează Idel din Plotin. Afirmația pare simplistă, dar prin reluarea acestei idei, înțelegem că nimic nu există în afara a ceea ce vedem fie cu ochiul liber, fie cu ochiul minții. Mistica nu este o speculație gratuită, ea este o cale de apropiere de Divinitate, dar la baza acestei căutări rămâne tradiția Torei, fapt subliniat permanent de autor. Morala este exprimată în Decalog, iar mistica nu trece niciodată acest prag moral.

Lasati un raspuns