Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

ÎPS Justinian Chira, 90 DE ANI DE VIAŢĂ ÎN CREDINŢĂ

Adevărate momente de binecuvântare, mângâiere sufletească şi înălţare divină ne-a fost dat să trăim şi să simţim azi, 28 mai 2011. Asta deoarece, ÎPS Sa Justinian Chira, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, a împlinit 90 de ani de viaţă. O viaţă pilduitoare, o adevărată viaţă de sfânt!
Sute de credincioşi ortodocşi au vrut să fie alături de ÎPS Justinian Chira, la Catedrala “Sfânta Treime” din Baia Mare. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi, în frunte cu mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Andrei Andreicuţ. La eveniment au fost prezenţi şi episcopul Sălajului, PS Petroniu, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Vasile Someşanul şi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Andrei Făgărăşanul. De asemenea, au participat o mulţime de preoţi şi credincioşi din Maramureş şi Satu Mare, autorităţi judeţene, locale şi de stat.

După celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti, a fost citit si mesajul patriarhului României, PF Daniel. Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Andrei Andreicuţ a vorbit despre “pastorul şi luminatorul ţinutului nostru”, ÎPS Justinian, mărturisind cât de mult ar vrea ca anii să nu zboare atât de repede, citându-l pe Blaga. „Îmi vine să mă adresez lui Dumnezeu dimpreună cu Lucian Blaga: Doamne opreşte trecerea. Ştiu că unde nu e moarte, nu e nici iubire. Şi, totusi, te rog, opreste, Doamne, ceasornicul cu care măsori destrămarea”.

La rândul său, sărbătoritul ÎPS Justinian Chira a amintit despre toţi anii aceştia – 90 – care au trecut peste el. “Cei 90 de ani au fost grei atunci când au vrut să ne alunge din mănăstire, dar au fost şi uşori, pentru că am avut credinţa neclintită. Credinţă şi dragoste şi pentru părinţii care mi-au dat viaţă, mama şi tata. De aceea, de ziua mea de naştere îmi aduc aminte şi de ei, dar mai ales de mama mea, Maria, care a purtat numele Maicii Domnului”.

După acest moment, ÎPS Justinian a apreciat aportul nemijlocit al corurilor prezente care au încântat la propriu credincioşii.

Apoi a primit daruri: o icoană cu Maica Domnului din partea mitropolitului Andrei Andreicuţ, dar şi o icoană din partea Episcopiei Maramureşului. În Sala Bizantină a Catedralei i-a primit pe ceilalţi oaspeţi care au vrut să-i ofere cadouri şi să-i adreseze urări de sănătate şi viaţă îndelungată.

Un imens coş cu flori şi un tablou cu chipul ÎPS Justinian, i-au fost oferite din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, de către consilierul Gheorghe Marian şi directorul Aeroportului Baia Mare, Mihai Pătraşcu.

Documentar Biobliografic aniversar – “ÎPS Justinian Chira 90”

De precizat că manifestările dedicate acestui eveniment de seamă au început încă de vineri, 27 mai. În prezenţa unui numeros public, invitaţi de onoare, autorităţi judeţene şi locale, feţe bisericeşti, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” a avut loc lansarea unui număr special al revistei periodice Graiul Bisericii Noastre, publicată de Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, cu titlul “ÎPS Sa Arhiepiscop Justinian la împlinirea a 90 de ani de viaţă”, precum şi a unui Documentar Biobliografic aniversar, dedicat Înaltpreasfinţiei Sale, intitulat “ÎPS Justinian Chira 90”.

Acest din urmă volum, realizat în condiţii editoriale şi tipografice de excepţie, a fost scris la iniţiativa Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene, cu sprijin financiar acordat de Consiliul Judeţean Maramureş, prin implicarea nemijlocită a preşedintelui Mircea Man.

Volumul încununează evenimente din viaţa trăită de ÎPS Justinian, ce au însemnat cele şapte decenii de slujire a Bisericii Ortodoxe, cele două decenii la cârma Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, realizările de o importanţă şi semnificaţie deosebite, miile de liturgii, nesfârşitele cuvinte de povaţă şi învăţătură adresate preoţilor şi credincioşilor deopotrivă.

Lasati un raspuns