Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Arhiepiscopul Justinian, sarbatorit de credinciosi, preoti si episcopi, in frunte cu mitropolitul Andrei

IPS Justinian Chira, arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului, a implinit venerabila varsta de 90 de ani. Acest eveniment a fost marcat prin organizarea mai multor evenimente cu incarcatura emotionala.
La Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare au fost lansate documentarul bibliografic “IPS Justinian Chira – 90” si primul numar din acest an al revistei “Graiul Bisericii Noastre”. Rasfoind paginile acestor publicatii se pot citi ganduri si mesaje ale inaltilor prelati ortodocsi din tara, ale profesorilor universitari si oficialitati marcante din cele doua judete Maramures si Satu Mare. Gandurile frumoase scrise la ceas aniversar si amintirile placute din tineretea arhipeiscopului Justinian arata cat de mult este iubit nu numai pe aceste meleaguri, ci si in intreaga tara.

Trecerea anilor a dovedit ca arhiepiscopul Justinian a fost cel mai indicat a pastori aceasta reinfiintata eparhie, intrucat cunoaste cel mai bine, ca om al locului, bucuriile si durerile, suferintele si implinirile, nevoile morale si duhovnicesti ale tuturor oamenilor dragi Sfintiei Sale din aceasa parte de tara.

Oficialitati de la Ministerul Culturii, autoritati judetene si locale

Evenimentele au continuat la Catedrala Episcopala “Sf. Treime” din Baia Mare, unde mii de oameni din judetele Maramures si Satu Mare au tinut sa-l felicite pe arhiepiscopul Justinian de ziua sa. Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie Arhiereasca a fost oficiata de un numeros sobor de preoti si arhierei, adunati in jurul mitropolitului Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Andrei Andreicut, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si loctiitor de arhiepiscop al Alba Iuliei. Din Ardeal au mai fost prezenti PS Petroniu, episcopul Salajului, PS Vasile Somesanul, arhiereu vicar al Clujului, PS Andrei Fagarasanul, arhiereu vicar al Sibiului, PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Maramuresului si Satmarului. Printre oficialitatile marcante ii amintim pe conf. dr. Vasile Timis, secretar de stat la Ministerul Culturii, drd. Stelian Gombos, consilier cultural, primarul Baii Mari, Catalin Chereches, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Emil Marinescu, parlamentarul Gheorghe Barlea, directorul Bibliotecii Judetene, Teodor Ardelean, consilierul Gheorghe Marian, Calin Bota, fost viceprimar, Viorel Deghid, fost prefect, primari si consilieri din cele doua judete.

“Jale de inmormantare” la numirea sa ca episcop la Cluj

Dupa oficierea Sfintei Liturghii, PS Justin Sigheteanul a citit mesajul Patriarhului Daniel, dupa care mitropolitul Andrei a rostit un cuvant inaltator de invatatura duhovniceasca, in care a amintit de copilarie, cand mergea cu mare drag la staretul de la Manastirea Rohia, cu gandul ca era omul lui Dumnezeu si il va ajuta. Toti care mergeau la acest sfant lacas de cult intuiau ca au de a face cu un om al lui Dumezeu, cu un parinte care are indrazneala sa mijloceasca pentru ei, cu un indrumator duhovnicesc care le limpezea nedumeririle. Cu totii veneau de la manastire luminati si mangaiati.

“Pentru mine, personal, cand am devenit mai mare, era o desfatare si un eveniment ca la Sfanta Marie Mare sa merg in pelerinaj la Rohia. Acolo eram sigur ca parintii chemati de Dumnezeu pentru o misiune aparte sunt randuiti sa se roage in manastire pentru a lumii mantuire. Am fost de fata printre miile de pelerini la hramul din 1973, cand staretul Justinian Chira fusese ales deja episcop vicar la Cluj. A fost o jale de inmormantare. Parintele vicar Onisie Moraru i-a mangaiat pe oameni, spunandu-le ca si in calitate de episcop tot al lor ramane”, marturiseste mitropolitul Andrei.

Icoane, plachete, diplome si flori

La finalul mesajului sau, mitropolitul Andrei   i-a inmanat, din partea Sinodului Mitropolitan, icoana “Maicii Domnului” de la Manastirea Nicula, urandu-i multa sanatate si pastorire rodnica intru multi ani de acum incolo.

Prea Sfintitul Justin Sigheteanul l-a felicitat si     i-a daruit din partea Delegatiei Eparhiale si a credinciosilor din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului icoana “Sfantului Iosif Marturisitorul – ocrotitorul Maramuresului”.

Eugen Kovacs, primarul orasului Carei, i-a decernat arhiepiscopului Justinian titlul de Cetatean de onoare si plachete omagiale. Au urmat apoi multumirile arhiepiscopului Justinian, in primul rand lui Dumnezeu, apoi tuturor celor prezenti pentru bucuria facuta la ceas aniversar.

In final, in Sala Bizantina de la demisolul Catedralei, “sarbatoritul” a primit de la cei prezenti frumoase buchete de flori, cadouri si multe alte atentii. Artistii de la Ansamblul Transilvania, in frunte cu Ileana Bumbar si Titus Perse, i-au cantat “La multi ani!”.

“Omul curat nu imbatraneste niciodata, iar cel patat imbatraneste inca din tinerete”

Arhiepiscopul Justinian Chira a tinut sa-i cinsteasca pe cei prezenti cu o bogata agapa crestineasca la un local din Baia Mare, unde atmosfera a fost intretinuta de cunoscutul artist popular si ambasador al muzicii autentice romanesti, taragotistul Dumitru Farcas. Cei prezenti au primit din partea Inaltului Justinian carti, reviste, fotografii si multe alte daruri pe care Dumnezeu le-a randuit.

La randul sau a primit un frumos tort in forma de Biblie, pe care l-a impartit cu oamenii dragi din jurul Sfintiei Sale. La final, vladica Justinian  le-a multumit tuturor pentru ca au fost prezenti la aceasta sarbatoare speciala si le-a amintit ca “omul curat nu imbatraneste niciodata, iar cel patat imbatraneste inca din tinerete”.

Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel

In lumina curata a aniversarii venerabilului Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, care implineste anul acesta 90 de ani de frumoasa si rodnica vietuire, straluceste dragostea si binecuvantarea lui Dumnezeu, Cel in Treime slavit. Dragostea plina de har a Preasfintei Treimi a fost mereu prezenta in viata si lucrarea Inaltpreasfintiei Sale, daruindu-i mult ajutor si rod binecuvantat in marturisirea dreptei credinte si a iubirii de neam si Tara. Din acesti 90 de ani impliniti acum, cei mai cunoscuti tuturor sunt anii multi de frumoasa si luminoasa arhierie, cu neobosita lucrare misionara, intensa, bogata si creatoare de valori si demnitate. La popasul aniversar al implinirii a 90 de ani de viata, 90 de ani de binecuvantare, 90 de primaveri, in care se reflecta viata ca dar al lui Dumnezeu, ca lumina jertfelnica si roditoare, adresam Inaltpreasfintiei Sale alese urari de sanatate si belsug duhovnicesc, dimpreuna cu doriri de ajutor sfant de la Dumnezeu in rodnica activitate de pastorire a clerului si a credinciosilor din Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului.

Intru multi si fericiti ani, Inaltpreasfintia Voastra!

Cu frateasca si parinteasca dragoste in Hristos-Domnul

“Bucuria, mandria, mangaiere, grija, dragostea si cinstea mea este Rohia”

“Bucuria mea este Rohia/Mandria mea este Rohia, Mangaierea mea este Rohia/ Grija mea este Rohia/ Dragostea mea este Rohia/ Cinstea mea este Rohia. Pentru tot ce are ea luminos si frumos/ pentru tot ce face ea pentru poporul nostru/ pentru oameni in general/ pentru fericirea si mantuirea lor/ pentru lumea zbuciumata, chinuita si nelinistita” (Justinian Chira)

Preluare dupa http://www.informatia-zilei.ro

Lasati un raspuns