Şcoala parohială „Sfinţii Martiri Brâncoveni” pentru copii, în parohia ortodoxă din Coslada
În cadrul parohiei „Sf. Nectarie Taumaturgul” din Coslada funcţionează, din martie 2009, Şcoala parohială „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, care este frecventată în prezent de cei 30 de copii înscrişi. Cursurile şcolii se ţin în ziua de sâmbătă a fiecărei săptămâni, între orele 17.30-19.00, şi conţin: 1. Noţiuni elementare de catehism creştin-ortodox; 2. Limba şi literatura română; 3. Noţiuni elementare de istoria românilor.
Îndatoririle şcolii parohiale sunt următoarele: să asigure suportul educaţional adecvat numărului de ore propus, să asigure, în mod gratuit, prin intermediul parohiei, toate materialele pentru elevii ei, să ofere premiile pe care le-a propus: 500 de euro pentru elevul cel mai bun (evaluarea acestuia însemnând: prezenţa la orele de curs, modul de implicare în cadrul orelor de curs, prezenţa la Sfânta Liturghie, conduita morală ireproşabilă, rezultatul la evaluarea finală), iar pentru următorii trei, tabără gratuită pe perioada vacanţei de vară.
Îndatoririle părinţilor şi ale copiilor: să înlesnească copilului posibilitatea participării la orele de curs, să participe (copiii) la toate orele de curs, afară de motiv de boală sau cu învoire, să sprijine efortul şcolii în formarea morală şi duhovnicească a copilului, să participe în mod regulat la Sfânta Liturghie, să participe la activităţile parohiei legate de anumite evenimente comunitare.
În afara orelor de curs, şcoala realizează şi activităţi complementare: excursii, drumeţii, vizionări de filme, jocuri etc.
Cursurile sunt ţinute de dna preoteasă, prof. Gina Cimpoca, pentru modulul de catehism şi limba română, şi de dra profesoară Oana Badea pentru modulul de istoria românilor.
Sâmbătă, 28 mai 2011, a avut loc examenul de evaluare finală pentru disciplinele: catehism şi limba şi literatura română. Sâmbăta viitoare va avea loc examenul pentru istoria românilor, după care se va stabili elevul care va beneficia de premiul oferit de către parohie.
O corespondenta de la prof. Gina Cimpoca