Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ghidul Verde Michelin: 8 destinatii din Romania care nu trebuie ratate

Ghidurile de calatorie Michelin

Pentru pregatirea editiei romanesti, care a fost lansata miercuri, 25 mai, in cadrul Salonului International de Carte Bookfest, autorii Ghidului Verde Michelin au colindat intreaga tara timp de mai multe luni, vizitand un numar mare de locatii si facand o selectie. Ca urmare, opt situri turistice romanesti au fost desemnate cu cea mai inalta distinctie a Ghidului Verde Michelin – trei stele (de vizitat neaparat). Iata care sunt aceastea!

Ghidurile de calatorie Michelin

“Michelin a creat primul ghid de calatorie cu peste 100 de ani in urma pentru a promova calatoriile rutiere si pentru un condus mai sigur. Astazi, divizia Michelin Travel & Lifestyle ofera calatorilor o gama larga de ghiduri turistice, harti, resurse on-line de calatorie, accesorii auto si incaltaminte care ofera aceeasi promisiune Michelin de calitate si consitenta pe care consumatorii o asteapta de la una din marcile cele mai de incredere din lume”, se arata in comunicatul remis presei cu ocazia lansarii variantei in limba romania a Ghidului Verde Michelin pentru Romania.

Indiferent de ghid sau de destinatie, stelele sunt intotdeauna acordate in conformitate cu aceleasi criterii Michelin: impresia pe care i-a facut-o vizitatorului la sosire, renumele destinatiei, patrimoniul sau cultural, comoditatea si confortul oferit vizitatorului, autenticitatea si farmecul sau, calitatea de primire precum si de alti factori.

Cu un patrimoniu natural de o varietate incredibila, Romania este inca un loc ce asteapta sa fie descoperit, cu multe secrete ascunse chiar si pentru locuitorii sai. Ghidul Verde Michelin pentru Romania are 368 de pagini si include 22 de harti, aproximativ 600 de adrese (din care 400 cu locuri de cazare si restaurante) si 160 de fotografii, toate fiind impartite in trei parti: sectiunea albastra pentru “Planificarea Vacantei Tale”, portocalie pentru “Introducere in Romania” si verde pentru “Descoperirea Romaniei.”

Harta de pe coperta permite cititorilor sa prinda intr-o privire toate locurile importante, care sunt evaluate cu stele. Aceste locuri sunt apoi prezentate in detaliu, impreuna cu sugestii de camere pentru cazare si restaurante, selectate de catre echipa editoriala avand in vedere toate bugetele.

Ghidul Verde Michelin pentru Romania a fost creat de catre expertii Grupului Michelin cu sprijinul Departamentului de Cartografie al Michelin Romania si apoi a fost tradus si publicat de editura Meteor Press.

Ghidul a fost pus in vanzare la un pret recomandat de 49 lei. O varianta in limba franceza a Ghidului Verde Michelin pentru Romania a fost deja lansata in septembrie 2008.

Destinatii romanesti de trei stele (Michelin) – Manastirile din Bucovina

Destinatii romanesti de trei stele (Michelin) - Manastirile din Bucovina

Este vorba despre bisericile pictate din nordul Moldovei: Humor, Voronet (foto), Moldovita si Sucevita.

 • Humor

Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului a Manastirii Humor din Humor a fost ridicata in 1530 de logofatul Toader Bubuiag si pictata in 1535 de echipa mesterului Toma („Toma de la Humor”). In 1641 domnitorul Vasile Lupu a ridicat turnul clopotnita. Potrivit Wikipedia, caracteristic pentru aceasta biserica este pridvorul cu doua arcade frante si pictura murala a Fecioarei cu pruncul din luneta usii de intrare si portretele votive din naos.

Biserica Manastirii Humorului este asezata intr-un cadru natural de o rara frumusete, cu privelisti inca salbatice si pitoresti. La inceputurile sale, biserica a fost inzestrata cu obiecte pretioase si manuscrise, dintre care cel mai de pret care se pastreaza si astazi este Tetraevangheliarul din 1473, carte daruita e Stefan cel Mare.

 • Voronet

Biserica Sfantul Gheorghe a Manastirii Voronet din Voronet este ctitoria domnului Stefan cel Mare din anul 1488. Acest lacas de cult se bucura de o mare faima printre iubitorii artei medievale datorita a doua caracteristici a picturii sale: dominanta de albastru, realizata cu un pigment necunoscut azi, extrem de rezistent in timp, si scena Judecatii de Apoi, desfasurata pe intreg peretele vestic, neintrerupta de nicio deschidere a vreunei usi sau ferestre.

 • Moldovita

Biserica poarta hramul Buna Vestire si a fost ctitorita de domnitorul Petru Rares in 1532. Pictura realizata in 1537 este atribuita mesterului “Toma de la Humor”, cel care a pictat si Manastirea Humor. Cele mai bine pastrate picturi murale sunt cele de pe fatada sudica.

Inspre vest, intrarea in biserica se face printr-un pridvor cu cinci arcade: trei se deschid spre vest si cate una spre nord si sud. Cele trei abside exterioare – una la altarului si doua ale naosului sunt impodobite cu picturi reprezentand scena rugaciunii tuturor sfintilor, carora li se alatura imaginile reprezentantilor culturii clasice: Pitagora, Platon, Aristotel si Sofocle, considerati precursori ai crestinismului.

 • Sucevita

Situata la 18 km de Radauti in judetul Suceava, manastirea este atestata la 1582, in vremea domnitorului Petru Schiopul. Arhitectura manastirii imbina elemente de arta bizantina si gotica, la care se adauga elemente de arhitectura ale vechilor biserici din lemn din Moldova. Pictura murala interioara si exterioara este de o mare valoare artistica, fiind o ampla naratiune biblica din Vechiul si Noul Testament.

Biserica Invierii de la Manastirea Sucevita a fost inclusa in siturile care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO care sunt protejate.

Sibiu – Muzeul Satului “Astra”

Sibiu - Muzeul Satului www.flickr.com/photos/46397102@N00/229165929/

Muzeul Astra este unul dintre cele mai mari muzee in aer liber din Romania, intinzandu-se pe 96 de hectare in sudul orasului Sibiu, in Dumbrava Sibiului. Muzeul, care contine este creatii ale civilizatiei populare traditionale, pre-industriale romanesti, este strabatut de 10 kilometri de alei de-a lungul carora se gasesc peste 300 de cladiri, scrie Wikipedia.

Inventarul pieselor cuprinse in muzeul care a fost infiintat in anul 1963 se ridica la 16,000, mare parte dintre acestea fiind expuse in interiorul cladirilor. Primul monument adus la muzeul din Dumbrava Sibiului a fost o moara hidraulica cu aductiune inferioara. Aceasta moara se regaseste in prezent in sigla muzeului.

Densus – Biserica Sfantul Nicolae

Densus - Biserica Sfantul Nicolae commons.wikimedia.org | Alexandru BaboĹź

Biserica “Sfantul Nicolae”, aflata in localitatea Densus din judetul Hunedoara, este una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din Romania. Aceasta a fost construita in secolul al XIII-lea.

Din 1991, lacasul de cult, despre care Nicolae Iorga spunea ca este “fara pereche in toata romanimea”, se afla pe lista de monumente propuse pentru a intra in patrimoniul UNESCO.

Biserica a fost ridicata pe ruinele unei constructii din secolul al IV-lea pe un plan patrat de circa 6 metri pe 6. Naosul este strapuns de un turn in jurul caruia se afla un spatiu ingust acoperit cu o bolta de sprijin. Spre est se afla o adanca absida semicirculara, atat la interior cat si la exterior, avand pe latura sudica un diaconicon de mari dimensiuni. Acoperisul intregii constructii este din placi de piatra.

Potrivit Wikipedia, fiind construita din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa din apropiere, biserica are o infatisare ciudata, care nu ascunde insa amprentele stilistice ale romanicului tarziu. Totodata, valoroasele fragmente de pictura murala, datand din 1443, opera unei echipe de maestri in frunte cu Stefan, unul din primii zugravi romani cunoscuti, vadesc stranse legaturi stilistice cu picturile de epoca din Tara Romaneasca.

Manastirea Dragomirna

Manastirea Dragomirna commons.wikimedia.org | Alessio Damato

Manastirea Dragomirna, se afla la 15 km nord de Suceava, aproape de padure, spre satul Mitocu Dragomirnei.

Piatra de temelie pentru acest lacas de cult a a fost pusa in anul 1602 de Mitropolitul Anastasie Crimca, fiul negustorului sucevean Ioan Crimca si al Cristinei, in apropiere de o bisericuta, astazi inglobata in curtea Manastirii Dragomirna. Potrivit Wikipedia, manastirea, care este fortificata, a fost zidita intre anii 1608 si 1609 si sfintita la sarbatoarea Pogorarea Sfantului Duh. Astfel, aceasta biserica, precum arata si pisania de la intrare, sta sub hramul Sfintilor Enoh, Ilie si Ioan Botezatorul.

Biserica manastirii, care are o alura monumentala, are o structura ingusta si alungita, terminata cu o absida poligonala in partea de vest. Cadrele ferestrelor cu elementele de factura gotica se armonizeaza cu decoratiunile turlei, care sunt de influenta pur romaneasca. Totodata, peretii si boltile naosului, precum si cei ai altarului, sunt acoperiti cu picturi in fresca.

Transfagarasanul

Transfagarasanul www.flickr.com/photos/bortescristian/1413462575/

Drumul DN7C – Transfagarasan incepe in comuna Bascov, Judetul Arges de langa orasul Pitesti, in directia orasului Curtea de Arges si se termina la intersectia cu drumul DN1 intre Sibiu si Brasov, in apropierea comunei Cartisoara, cu o lungime de 151 km, scrie Wikipedia.

Transfagarasanul, drum care trece peste 830 de podete si 27 de viaducte, a fost construit intre anii 1970 – 1974 in timpul lui Nicolae Ceausescu, care a vrut sa asigure un drum strategic peste munti.

Drumul peste Muntii Fagaras, s-a realizat cu eforturi materiale considerabile (pentru constructia lui au fost folosite 6.250 de tone de dinamita care au dislocat milioane de tone de roca) si cu pretul multor vieti de soldati si muncitori care au contribuit la constructia lui. Oficial se vorbeste de 40 de oameni decedati pentru ca acest drum sa strabata muntii, insa dupa 35 de ani de la inaugurarea sa, exista persoane care vorbesc de sute de vieti omenesti pierdute.

Inaugurarea Transfagarasanului a avut loc  pe 20 septembrie 1974.

Manastirea Horezu

Manastirea Horezu commons.wikimedia.org | Cosmin Cornea

Manastirea Horezu, aflata in satul Romanii de Jos din Judetul Valcea, este cea mai de seama ctitorie a domnitorului Constantin Brancoveanu, care, potrivit insemnarilor acestuia, aflate in biblioteca manastirii, a inceput sa fie construita din al doilea an al sau de domnie: “intr-al doilea an al domniei noastre pus-am temelie si am inceput a zidi manastire”.

Lacasul de cult, cel mai mare ansamblu monastic din Romania, este construit pe valea raului Romanii de Jos, in satul care la acea vreme se numea Hurezi (n.r. in prezent Romanii de Jos), nume care ulterior a fost luat de targul de peste deal, actualul oras Horezu, intr-un colt pitoresc sub muntii Capatanii, unde singuratatea si linistea este tulburata doar de strigatul huhurezilor, pasarea care a dat si denumirea locului.

Sinteza a artei romanesti din acel timp, manastirea a fost construita intre anii 1690 si 1693, biserica mare a asezamantului fiind tarnosita la 8 septembrie 1693. Mesterii care au creeat aceasta capodopera in stil brancovensc sunt Istrate lemnarul, Vucasin Caragea pietrarul si Manea vataful zidarilor. Potrivit Wikipedia, cei care au executat pictura, terminata la 30 septembrie 1694, au fost Constantin Ioan, Andrei, Stan, Neagoe si Ichim. Ei imortalizeaza in pronaosul bisericii mari chipurile celor doua familii, familia Brancoveanu si familia Cantacuzino.

Intreg ansamblul se remarca prin conceptul unitar si este structurat pe axa principala est-vest, pe care sunt aliniate gradat patru lacase de cult, construite in etape diferite si de ctitori diferiti. Ansamblul monastic se compune din:

 • Biserica propriu-zisa a manastirii, ctitorita de marele domnitor si carturar Constantin Brancoveanu, aflata in centrul incintei cu hramul Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena.
 • Biserica bolnitei, ctitorita de doamna Maria, sotia domnitorului, la 1696.
 • Schitul “Sfintilor Apostoli”, ctitorit de staretul manastirii Ioan Arhimandritul la 1698.
 • i numit astfel dupa numele fiului cel mare al domnitorului, ctitorit de acesta la 1703.

Manastirea Horezu este inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Prejmer – Cetatea si biserica evanghelica saseasca

Prejmer - Cetatea si biserica evanghelica saseasca commons.wikimedia.org | Mediocrity

Prejmer, care pana nu demult era cunoscuta si sub denumirile Prajmar sau Presmer, este resedinta comunei omonime din judetul Brasov, Transilvania, Romania.

Potrivit Wikipedia, cu toate ca data fondarii si originea asezarii nu sunt cunoscute, originea slava a numelui romanesc si maghiar al localitatii permite ipoteza ca localitatea actuala a fost precedata de o asezare mai veche de origine slava. Cert este doar faptul ca prima atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1240, atunci cand regele Béla al IV-lea al Ungariei, cedeaza biserica din Prejmer cu „toate veniturile si drepturile” sale, capitlului manastirii Citeaux in Bourgogne, abatia-mama a Ordinului cistercian, pentru folosul obstesc al intregului ordin.

Cavalerii teutoni care au primit, de la Regele Andrei al II-lea al Ungariei in jurul anului 1211, drepturi asupra acestui teritoriu sunt cei au ridicat pana la un anumit nivel biserica din Prejmer. Lacasul de cult, care poarta hramul “Sfanta Cruce” si a fost ridicat pe un plan central, in cruce greaca, a fost construit in stilul gotic burgund introdus de cistercieni la Carta. Cu toate ca, asemenea altor monumente din Transilvania, a suferit numeroase interventii de-a lungul timpului, biserica si-a recapatat forma initiala intre 1960 si 1970, in urma restaurarii intreprinse de Directia Monumentelor.

Acesta este cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate medievala din estul Europei, motiv pentru care, in 1999, biserica a fost inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Fiindca Prejmerul era prima localitate care primea loviturile turcilor veniti prin pasul Buzau, dupa ce regele Sigismund de Luxemburg a dispus ridicarea unor sisteme de aparare in Tara Barsei, a inceput fortificarea bisericii prin ridicarea unei incinte inalte si puternice inconjurata de un sant lat de apa. Astfel, cetatea care a fost cladita in forma de cerc, a fost fortificata cu ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri, bastioane, porti de fier si poduri mobile.

Bucuresti – Biserica Stavropoleos, Muzeul NaĹŁional de Arta si Muzeul Taranului Roman

Bucuresti - Biserica Stavropoleos, Muzeul NaĹŁional de Arta si Muzeul Taranului Roman commons.wikimedia.org | Andrei Stroe

 • Biserica Stavropoleos (foto) este o biserica ortodoxa, construita in stil brancovenesc, care se afla in centrul orasului Bucuresti si poarta hramul sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril.

Biserica a fost inaltata, impreuna cu o manastire, in 1724, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat, de catre arhimandritul Ioanichie Stratonikeas in curtea hanului sau. Hanul si anexele manastirii au fost demolate la sfarsitul secolului al XIX-lea, asa ca, din acest complex monahal, in prezent mai ramane decat biserica, alaturi de care exista o constructie de la inceputul secolului al XX-lea, ce adaposteste o biblioteca, o sala de conferinte si o colectie de icoane vechi si obiecte de cult, precum si fragmente de fresca recuperate de la bisericile demolate in timpul regimului comunist. Cladirea cea noua a fost construita dupa planurile arhitectului Ion Mincu.

Potrivit Wikipedia, corul bisericii canta muzica (neo)bizantina (o singura voce sustinuta de un sunet prelungit numit ison – acompaniament), acum rar intalnita in bisericile din Romania.

 • Muzeul National de Arta al Romaniei, este cel mai important muzeu de arta din tara si a fost infiintat in 1950 in fostul Palat Regal din Capitala.

In partea sudica a cladirii s-a redeschis in anul 2000 Galeria de Arta Europeana a Muzeului, care contine in prezent apropape 3.000 de lucrari de pictura si sculptura. Colectia de pictura a fost alcatuita pe baza celor 214 opere de arta ale regelui Carol I la care s-au adaugat tablouri apartinand altor membri ai familiei regale. Colectia regelui cuprindea tablouri de El Greco, Rembrandt, Bruegel cel Batran, Rubens, Domenico Veneziano. Dupa anul 1948 colectia a fost imbogatita cu opere de arta provenind din muzee desfiintate si din colectii particulare.

In primavara anului 2001 s-a redeschis Galeria de Arta Romaneasca Moderna. Conform Wikipedia, lucrarile sunt expuse la mezanin si la etajul II in aripa Stirbey si contin picturi ale lui Nicolae Polcovnicul, Eustatie Altini, Anton Chladek, Niccolo Livaditti, Giovanni Schiavoni, Carol Wahlstein, Constantin Daniel Rosenthal, Ion Negulici, Constantin Lecca si Carol Popp de Szathmary.

 • Muzeul Taranului Roman, situat in Bucuresti pe Soseaua Kiseleff, langa Piata Victoriei, este unul dintre cele mai diversificate muzee din familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare. Cladirea unde se afla actualul muzeu a fost construita in stil neo-romanesc in perioada 1912-1941, dupa planurile arhitectului N. Ghica-Budesti, si a fost declarata monument istoric.

Potrivit Wikipedia, muzeul a devenit cunoscut pentru colectiile sale (ceramica, port popular, tesaturi pentru interior, lemn, mobile, feronerie, scoarte) formate din 100.000 de obiecte, iar muzeografia sa specifica i-a adus in mai 1996 Premiul Muzeul European al Anului acordat de Forumul Muzeului European.

In curtea Muzeului Taranului Roman dinspre bulevardul Ion Mihalache a fost montata o biserica din lemn, monument istoric din secolul al XVIII-lea, stramutata aici in anul 1992.

Alte destinatii din Romania cotate cu stele Michelin

Alte destinatii din Romania cotate cu stele Michelin commons.wikimedia.org | Čšetcu Mircea RareČ™

Lista destinatiilor din Romania care au fost cotate cu stele Michelin nu se opreste doar la cele opt premiate cu trei stele.

Astfel, cu doua stele au fost cotate: Manastirea Curtea de Arges, Biserica Domneasca Sfantul Nicolae din Curtea de Arges, Culoarul Rucar-Bran, Manastirea Cozia, Manastirea Arnota (Arges); Turnul Sfantul Stefan, Muzeul Judetean Maramures, Soseaua pasului Gutai (Baia Mare); Castelul Bran; Centrul Istoric al Brasovului (Piata Sfatului si Biserica Neagra); Manastirea Arbore (Bucovina); Cartierul Lipscani, Hanul lui Manuc, Palatul Parlamentului, Ateneul Roman, Muzeul Satului (Bucuresti); Catedrala Sfantul Mihai, Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca); Muzeul National de Istorie si Arheologie (Constanta); Bratul Sulina, Bratul Sfantul Gheorghe (Delta Dunarii); Biserica Cuvioasa Paraschiva (Desesti); Portile de Fier (Drobeta Turnu Severin); Cetatea Histria; Castelul Corvinilor (Hunedoara); Biserica Trei Ierarhi, Manastirea Probota (Iasi); Palatul Mogosoaia; Inima Muntilor Apuseni; Fortaretele dacice din Muntii Orastiei; Piata Unirii, Palatul Vulturul Negru (Oradea); Castelul Peles (Prahova); Cimitirul Vesel de la Sapanta; Piata Mare, Palatul si Muzeul Brukenthal si Piata Mica (Sibiu); Memorialul Victimelor Comunismului si Rezistentei, Muzeul Satului (Sighetul Marmatiei); Cetatea Sighisoara si Viscri din Sighisoara; Mina Unirea din Slanic Prahova si Pasul Bucin din Sovata.

Printre destinatiile cu o stea Michelin se numara Monumentul Tropaeum Traiani din Adamclisi; Manstirea Govora (Arges); Strada Sforii (Brasov); Pasajul Maca-Vilacrosse, Palatul CEC, Parcul Cismigiu, Cimitirul Belu (Bucuresti); Vulcanii Noroiosi (Buzau), Manastirea Casin; Baile Herculane; Casa natala a lui Constantin Brancusi (Hobita; foto); orasul Medias; Orasul Piatra Neamt si Lacul Rosu; Castelul Pelisor; Sovata; Putna si multe, multe altele.

Preluare dupa 9am.ro

Lasati un raspuns