Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Nu o sa crezi, dar aceste 9 orase nu sunt capitale

Nu o sa crezi, dar aceste 10 orase nu sunt capitale

Te-ai astepta ca o capitala sa fie orasul cel mai important al unei tari, orasul pe care orice turist ar vrea sa il viziteze primul si in care sa gasesti cele mai reprezentative cladiri si monumente ale tarii respective. In fapt, cele mai multe capitale ale lumii respecta acest sablon. Si totusi, nu toate orasele despre care esti convins ca ar indeplini toate aceste cerinte chiar sunt capitale ale tarilor lor. Mai jos, v-am pregatit o lista cu cele mai importante orase care, in mod ciudat, nu si-au castgat statutul de capitala…

New York – Statele Unite ale Americii

Atunci cand esti centrul cultural si financiar al unei tari, poate ca nu ar trebui sa mai conteze faptul ca guvernul isi are sediul in cu totul alt oras. Ei bine, in cazul New York-ului se pare ca acest aspect a fost decisiv, iar autoritatile americane au decis ca Washington este cea mai buna destinatie pentru stabilirea unei capitale. Si totusi, in New York exista circa 22 de milioane de locuitori, vorbind nu mai putin de 160 de limbi diferite. New York-ul este, totodata, un simbol al capitalismului de tip american, al libertatii si al democratiei nord-americane. Statuia Libertatii, Times Square, Broadway, Wall Street, Chinatown, podul Brooklyn, Mahatannul, sau prestigioasele universitati Columbia si New York sunt doar cateva dintre simbolurile megalopolisului american. De asemenea, arhitectura acestui oras american este reprezentativa pentru modul de viata din aceasta tara, zgarie-norii, viata tumultoasa si marile centre de afaceri pot face oricand de rusine actuala capitala a SUA. Trebuie spus si ca New York gazduieste sediul Natiunilor Unite. In fond, de ce ti-ai mai dori sa fii capitala Statelor Unite atunci cand poti candida cu succes la titlul de capitala a lumii?

*

Rio de Janeiro – Brazilia

Atunci cand te referi la Brazilia, primul lucru care iti vine in minte este orasul Rio de Janeiro si celebra sa plaja Copacabana. In fapt, Rio chiar a fost capitala a Braziliei si asta pana in anii 60, atunci cand politicienii brazilieni au decis sa construiasca Brasilia, noua capitala a tarii. Cu cei 2,5 milioane de locuitori Brasilia poate concura, probabil, doar cu numarul turistilor care vin anual pe Copacabana – peste doua milioane. Cei aproximativ 12 milioane de locuitori din Rio nu par, insa, deranjati de pierderea statutului orasului lor. Mai mult, ei lasa impresia ca agreeaza schimbarea si au dat drumul celor mai zgomotoase si mai exotice petreceri vazute vreodata, totul culminand cu celebrul Carnaval de la Rio. Cu scolile sale de samba, cu zgarie-norii sai si cu inegalabila pofta de viata si de petreceri a brazilienilor din Rio, orasul simbol al Braziliei poate concura oricand, insa, pentru titlul de capitala mondiala a petrecerilor pe plaja.

*

Sydney – Australia

Atunci cand, in anul 1908, politicienii australieni au decis ca viitorul oras Canberra sa fie capitala tarii, orasul nu exista decat pe hartie. De fapt, totul nu a fost decat un armistitiu intre mult mai dezvoltatele Sydney si Melbourne, orase a caror populatie o depaseste si astazi de cel putin 10 ori pe cea a micii capitale australiene (Canberra are o populatie de circa 352.000 de locuitori). In prezent, Canberra gazduieste Parlamentul australian, Inalta Curte de Justitie, precum si sediul Guvernului. Si totusi, nici macar nu se apropie de cosmopolitismul orasului Sydney sau de tumultoasa viata de afaceri sau de cea de noapte din acest oras. Practic, nu trebuie decat sa intrebati orice turist despre locul pe care ar vrea sa il viziteze pentru prima data in Australia. Sa nu va mire daca vi se va raspunde tot cu o intrebare: Nu Sydney este capitala?

*

Casablanca – Maroc

Casablanca este cel mai mare oras marocan, unul dintre cele mai mari centre comerciale ale Africii, cu o industrie cu mult peste alte orase marocane, detine unul dintre cele mai mari porturi ale lumii si, totodata, este una dintre destinatiile turistice majore ale acestei tari. Principalele universitati si monumente nationale se afla tot aici. Si totusi, Casablanca nu a fost considerata suficient de importanta pentru a indeplini rolul de capitala a tarii. Rabat, orasul surclasat in mai toate domeniile de activitate de catre Casablanca a castigat acest statut, iar fosta Republica a Piratilor, asa cum era numita in Evul Mediu, este astazi, ca o ironie a sortii, gazda tuturor ambasadelor straine din Maroc. Sa mai adaugam si faptul ca Rabat indeplineste rolul de capitala din anul 1956, anul castigarii independentei acestei tari africane.

*

Toronto – Canada

Daca ai auzit de un oras major din Canada, atunci probabil acesta este Toronto. Este cel mai mare centru urban si, in multe aspecte, se aseamana cu metropolele din Statele Unite ale Americii – exceptie facand criminalitatea mult mai scazuta. Cu un procent de 49% al populatiei nascute in afara Canadei, Toronto este cel mai cosmopolit oras al planetei. Si totusi, ironic, in ciuda multiculturalismului sau, a economiei si a populatiei net superioare altor orase canadiene, Toronto nu este capitala. De ce? Pentru ca atunci cand acest statut a fost acordat, mai precis in anul 1857, Toronto a fost considerat un oras mult prea anglofon pentru compatriotii sai vorbitori de limba franceza din Quebec. Capitala a fost aleasa Ottawa, al doilea oras din Ontario dupa… ati ghicit, Toronto. Macar se poate mandri ca este orasul canadian de catre toata lumea a auzit.

*

Mumbai – India

Cu o populatie totala de 22,8 milioane de locuitori, dintre care 13, 8 milioane traiesc in zona urbana propriu zisa (restul regasindu-se in districtele Bhiwandi, Navi Mumbai, Kalyan, Thane si Ulhasnagar), Mumbaiul (fostul Bombay), capitala a statului indian Maharastra, a fost declarat cel mai bogat oras al Indiei. Nivelul ridicat de trai al acestui oras, nivel cu mult peste media generala a Indiei, atrage anual sute de mii de locuitori din toate colturile tarii, ceea ce face din Mumbai unul dintre orasele cu adevarat cosmopolite ale lumii. Tot aici se afla si centrul industriei cinematografice indiene, Bollywood. Poate suna destul de curios faptul ca un district a uriasei arii metropolitane Delhi, mai precis New Delhi, a fost ales drept capitala a Indiei, mai ales ca New Delhi a fost construit in secolul XX si a devenit capitala in 1947, anul cuceririi independentei fata de Coroana Britanica, in detrimentul fostei capitale, Calcutta.

Istanbul -Turcia

Locuitorilor din Istanbul, si nu numai lor, li se pare si astazi ciudat ca stravechea metropola bizantina si, apoi, otomana nu mai este capitala a Turciei, si asta dupa aproape 1.500 de ani in care a indeplinit functia de capitala a Imperiului Bizantin si a celui Otoman. Punct care uneste Asia de Europa, si totodata orasul cu cea mai mare populatiei europeana, Istanbulul adaposteste un numar urias de monumente istorice ( ar fi suficient sa mentionam numai Hagia Sofia si Moschea Albastra ) si este, probabil, cea mai importanta destinatie turistica a Turciei. Chiar daca nu mai este capitala, stravechiul Bizant detine inca o economie net superioara altor orase turcesti. Si atunci, cum se explica faptul ca guvernul turc a ales Ankara drept principal oras al Turciei? Motivul este unul pe cat de simplu, pe atat de greu de conceput. Atunci cand Imperiul Otoman a fost inlocuit de Republica Turca, nationalistii au fost convinsi ca Istanbul nu este nimic altceva decat un simbol al imperialismului. Ca atare, Ankara, un stravechi oras turc, cu origini care merg pana in vremea hittitilor, ar fi fost ideal ca simbol al modernismului.

*

Auckland – Noua Zeelanda

Cand ne referim la Auckland, ne referim la cel mai mare si mai dezvoltat oras al Noii Zeelande. In fapt, aici este condensat un procent de circa 31% din intreaga populatie a acestei tari. Este orasul care detine doua porturi majore si a carui economie surclaseaza orice alt oras neozeelandez. Rata sa de dezvoltare este una impresionanta dupa toate standardele internationale. Si totusi, Auckland nu a fost capitala decat intre anii 1841 – 1865. Atunci, politicienii neozeelandezi au ales Wellington, un oras care in acea vreme nu numara mai multi de 4.900 de locuitori, dintr-un motiv cat se poate de practic… acestia s-au temut ca o capitala intr-o zona mult mai populata si cu o etnie majoritar britanica ar duce la scindarea tarii si la crearea unei noi colonii britanice. Acesta a fost motivul pentru care Wellington a ramas pana astazi capitala acestei tari de la Antipozi.

*

Cape Town – Africa de Sud

Daca vom numi aici numai asezarea superba a orasului Cape Town, la intersectia oceanelor Atlantic si Indian, daca vom pomeni prezenta unuia dintre cei mai frumosi munti ai Africii in imediata sa apropiere, melanjul de nationalitati care formeaza populatia acestei metropole, arhitectura impresionanta, bucataria si vibranta viata de noapte si putem paria ca vorbim de cea mai frumoasa capitala din lume. In schimb, autoritatile sud-africane au ales ca Pretoria sa fie capitala administrativa a Africii de Sud, in timp ce Bloemfontain este cea juridica. Cape Town isi pastreaza titulatura de capitala legislativa. In schimb, cei mai multi dintre noi stiu pe care dintre aceste trei orase il vor alege ca prima destinatie intr-o posibila excursie in Africa de Sud.

Sursa: Lonelyplanet

Preluare dupa http://www.descopera.ro

Lasati un raspuns