Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Maramureseanul Irineu Pop, intronizat arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, in prezenta a peste 3.000 de credinciosi

PS Irineu Pop a fost intronizat, duminica, in prezenta a peste trei mii de credinciosi, ca arhiepiscop de Alba Iulia, ceremonia fiind oficiata de un sobor de 22 de inalti ierarhi, condusi de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel.
Ceremonia intronizarii noului arhiepiscop, succesor al IPS Andrei Andreicut, ales mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a inceput, dupa Sfanta Liturghie, cu citirea Gramatei Mitropolitane de instalare de catre PS Arhiereu-Vicar Iustin Sigheteanul. A urmat acordarea insemnelor arhiepiscopale (mantia, crucea pectorala, engolpionul, camilafca neagra si carja episcopala), aduse pe solee de consilieri ai Arhiepiscopiei de Alba Iulia. Mitropolitul Andrei i-a oferit iPS Irineu aceste insemne arhiepiscopale rostind pentru fiecare: ‘Vrednic este!’, dupa care, l-a condus la tronul arhieresc.

Andrei Andreicut a subliniat importanta momentului produs in Alba Iulia, ‘Orasul Marii Uniri care ne aduce mereu aminte de unitatea noastra spirituala si nationala’, ‘cetatea credintei noastre ortodoxe stramosesti, locul soboarelor noastre de odinioara’. IPS Andrei a subliniat ca ‘mostenirea spirituala’ pe care o primeste noul arhiepiscop este una bogata si frumoasa – peste 600 de parohii, peste 700 de biserici, 42 de manastiri, 60 de centre de slujire sociala, o facultate de teologie si un seminar teologic, postul de radio Reintregirea.

Noul arhiepiscop a declarat ca este emotionat ca-i este randuit sa aiba resedinta eparhiala in Alba Iulia, ‘cel mai istoric oras al neamului romanesc’.

IPS Irineu Pop si-a formulat si crezul sau, ‘acum la inceput de drum nou’.

Acesta a multumit Preafericitului Parinte Patriarh Daniel pentru prezenta la ceremonia intronizarii sale, pe care l-a incredintat de dragostea sa sincera si devotata.

La finalul ceremoniei, cand a fost prezentat credinciosilor ca noul arhiepiscop de Alba Iulia, Garda Cetatii Alba Carolina a prezentat onorul, iar Fanfara Ansamblului Cultural “Augustin Bena” a cantat “La Multi Ani!”

La eveniment au fost prezenti peste trei mii de credinciosi, din Alba si Mures, judetele Arhieparhiei de Alba Iulia, dar si din Cluj, unde a slujit in ultimele doua decenii noul arhiepiscop de Alba Iulia ca Episcop-vicar al Eparhiei Clujului, cu titlul ‘Bistriteanul’. Cei aflati in curtea complexului arhiepiscopal au putut urmari slujba de pe un monitor de dimensiuni mari.

Credinciosii participanti la ceremonie au fost impresionati si de aparitia pe cer in timpul ceremoniei de intronizare a unui halou solar, un fenomen extrem de rar intalnit.

La ceremonie au asistat si secretarul de stat pentru Culte, Adrian Lemeni, care a dat citire mesajului premierului Emil Boc, prefectul stefan Bardan, presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, senatorul PDL Alexandru Peres, dar si fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, si prefectul de Mures, Marius Pascan.

Au fost prezenti si reprezentanti ai altor culte – arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, iPS Jakubinyi Gyorgy, si directorul Departamentului Blaj al Facultatii de Teologie Greco-Catolica, preotul Cristian Barta.

Sfantul Sinod al BOR l-a ales pe 19 mai, prin vot secret, pe PS Irineu Bistriteanul in scaunul vacant de Arhiepiscop al Alba Iuliei, cu 29 de voturi din 42 exprimate. PS Andrei Fagarasanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a obtinut 13 voturi.

***
Irineu Pop s-a nascut la data de 2 iulie 1953, in comuna Basesti, judetul Maramures, unde a urmat si scoala generala. in 1973, a absolvit ca sef de promotie Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, iar dupa efectuarea stagiului militar, cu termen redus, a urmat cursurile universitare la Institutul Teologic Universitar din Sibiu si la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti. in 1978 a obtinut titlul de ‘Licentiat in Teologie’, cu calificativul ‘exceptional’, fiind, de asemenea, sef de promotie.

A fost tuns in monahism in octombrie 1978 la Manastirea Sinaia, judetul Prahova, primind numele Irineu, iar doi ani mai tarziu a fost hirotonit ieromonah, activand in acelasi timp si ca ghid-muzeograf.

in perioada 1981-1984 a frecventat cursurile de Doctorat in Teologie in cadrul Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, la sectia Teologie sistematica, fiindu-i acordat, in 10 iunie 1984, rangul de protosinghel.

intre 1985 si 1988 a beneficiat de o bursa de studii, oferita de Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton (New Jersey – USA), unde a urmat cursuri de specializare in domeniul Moralei crestine si Eticii sociale, sub indrumarea profesorului Dr. Charles West, primind atestatul de ‘Research Scholar’.

S-a reintors in Romania in 1988, unde si-a reluat activitatea sacerdotala si muzeografica la manastirea Sinaia, finalizand si redactarea tezei de doctorat, cu tema ‘Chipul lui Hristos in viata morala a crestinului’.

Un an mai tarziu a fost numit preot slujitor la Catedrala Patriarhala si rangul de arhimandrit. Ulterior, a fost numit Superior al Asezamintelor ortodoxe romane de la Ierusalim si Iordan si Reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane pe langa Patriarhia Ierusalimului.

In paralel, s-a ocupat si de editarea revistei ortodoxe romanesti ‘invierea’ (Resurrection) si a suplimentului ei cultural-istoric ‘Spirit romanesc’.

In toamna lui 1990, dupa ce a fost declarat ‘Doctor in Teologie’, cu calificativul ‘exceptional’, in sedinta Sfantului Sinod din 30 octombrie a fost ales Episcop-vicar al Eparhiei Clujului, cu titlul ‘Bistriteanul’, fiind hirotonit si instalat in 21 noiembrie 1990.

Din 1994 a inceput sa predea cursurile de Morala crestina si Spiritualitate ortodoxa la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, dar si cursuri de Istoria civilizatiei crestine la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Crestine ‘Dimitrie Cantemir’.

A activat in o serie de asociatii si societati si a desfasurat o impresionanta munca de cercetare stiintifica, materializata in peste 230 de studii si articole, 18 carti si patru traduceri.

Presedintia Romaniei i-a conferit, la data de 7 februarie 2004, Ordinul ‘Meritul Cultural’ in gradul de Comandor. Este, de asemenea, ‘Cetatean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca’ si membru de onoare al Marelui Senat al Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, scrie agerpres.

Preluare dupa ZiarMM.ro

Lasati un raspuns