Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Contactul cu alte religii poate lăsa un gust amar. La propriu!

Contactul cu alte religii poate lăsa un gust amar. La propriu!

Dezgustul moral poate lăsa un gust amar, la propriu, susţin cercetătorii de la Universitatea din Illinois.

Acest lucru se poate observa cel mai bine în cazul contactul dintre persoane cu religii diferite.

Creştinii care au fost puşi să scrie pasaje din Coran sau din “Himera credinţei în Dumnezeu”, cartea lui Richard Dawkins, au evaluat o băutură din lămâie ca fiind mult mai dezgustătoare după aceste sarcini, decât înainte de a le îndeplini. Atunci când aceiaşi oameni au fost puşi să citească din Biblie, au spus că băutura în cauză este mai dulce.

De asemenea, participanţii cărora li s-a permis să se spele pe mâini după copierea pasajelor nu au raportat diferenţe de gust, indicând faptul că această curăţare fizică restaurează, simbolic, puritatea spirituală.

Autorii studiului au adăugat că aceste descoperiri relevă faptul că membrii diferitelor grupuri religioase pot menţine un sentiment de puritate personală, chiar şi atunci când alte credinţe şi practice fac parte din mediul social, atât timp cât ei nu sunt obligaţi să participle activ la acestea.

Psihologii Ryan S. Ritter şi Jesse Lee Preston, autorii studiului, susţin că studiile asupra acestui subiect vor continua pentru a testa în continuare această teorie, conform căreia dezgustul moral poate influenţa papilele gustative.

Sursa: Miller-McCune

Lasati un raspuns