Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Rusaliile, ziua in care a luat fiinta prima comunitate crestina

Rusaliile sau Pogorarea Duhului Sfant, nuclueul bisericii de mai tarziu

Ortodocsii au serbat ieri, la 50 de zile dupa Pasti, Rusaliile, Pogorarea Duhului Sfant sau Cincizecimea, unul dintre marile praznice imparatesti ale Mantuitorului.

Rusaliile sau Pogorarea Duhului Sfant, nuclueul bisericii de mai tarziu

Duminica Cincizecimii, numita in popor si Duminica Mare, este sarbatoarea anuala a pogorarii Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli, eveniment pe care ni-l istorisesc Faptele Apostolilor si care incheie descoperirea fata de lume si creatia lui Dumnezeu.

Sarbatoarea cade intotdeauna la zece zile dupa Inaltare sau la 50 de zile dupa Pasti, cand a avut loc evenimentul sarbatorit si evreii serbau praznicul Cincizecimii. Este, totodata, sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, deoarece in aceeasi zi, in urma cuvantarii insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai tarziu, scrie MEDIAFAX.

  • Ziua pogorarii Duhului Sfant

Duhul Sfant, sub chipul unor limbi de foc, a umplut de darurile sale pe apostoli, pentru inceput acestia capatand marea putere de a grai in limbi straine. Astfel, spre mirarea multor oameni aflati in Ierusalim, cei 12 apostoli au inceput sa raspandeasca invatatura Mantuitorului cunoscuta catre neamuri, in diferite limbi.

Cand Duhul Sfant s-a pogorat peste apostoli, acestia au devenit “preaintelepti”, fiind umpluti de “lumina, ravna si toate harurile dumnezeiesti”. Incepand de atunci, ucenicii Domnului au iesit in toata lumea savarsind minuni, intorcand pe pagani de la inchinarea idolilor si indemand la credinta oameni simpli si imparati deopotriva.

Inceputul a avut loc chiar in acea zi a Pogorarii Duhului Sfant, cand, in urma predicii apostolului Petru, 3.000 de “suflete” au crezut in Cristos, alcatuind prima comunitate crestina
.

Rusaliile, a doua sarbatoare rezervata botezurilor

Rusaliile, a doua sarbatoare rezervata botezurilorcommons.wikimedia.org

  • Pogorarea Duhului Sfant, sarbatoarea intemeierii Bisericii

Potrivit traditiei, In ajunul Rusaliilor se tin Mosii de vara sau de Rusalii – cu targuri unde oamenii gasesc cele necesare pomenilor, dar si prilej de veselie. Se crede ca sufletele mortilor (mosilor), dupa ce parasesc mormintele in Joia Mare (cea de dinaintea Pastilor), se preumbla printre cei vii, inapoindu-se la locul lor in Ajunul Rusaliilor.

De Rusalii este obisnuit si faimosul joc al calusarilor, executat de cete de flacai, dans ce consta in saritul peste foc pentru a scapa de iele – zane rele.

Asemenea zilei de Pasti, de Rusalii erau oprite ingenunchierea si postirea in toate zilele Cincizecimii, fiind interzise jocurile din circuri si spectacolele pagane. Casele se impodobeau cu flori si ramuri verzi de nuc sau de tei, obicei mostenit de la evrei.

In biserici, se aduc si astazi ramuri verzi de tei sau de nuc, care se binecuvinteaza si se impart credinciosilor, acestea simbolizand limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, care s-a pogorat peste Sfintii Apostoli
.

In Romania, prin decizia Parlamentului in 2008, oficial, sunt doua zile libere de Rusalii: duminica Rusaliilor si luni – a doua zi de Rusalii.

Preluare dupa 9am.ro

Lasati un raspuns