Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

S-a implinit profetia lui Petrache Lupu de la Maglavit?

Petrache Lupu a profetit dupa ’89 ca “O sa vina raul peste tara” pentru ca romanii si-au impuscat conducatorul de Craciun * Traim acum acest rau? * Petrache a minunat Securitatea. Le-a pornit maşina cu o rugăciune şi apoi s-a lăsat în voia destinului. Nu s-a opus fatalităţii, deşi putea s-o facă. Aşa spun oamenii care au văzut minunea. * Mulţi credeau că el este omul lui Dumnezeu, cel care vindeca boli incurabile şi prezicea viitorul * Puterea comunistă nu putea accepta însă decât profeţii de partid şi de stat, aşa că l-a izolat brutal

Ateismul – cuvânt de ordine

S-a spus că românii n-au cunoscut mari profeţi. Şi poate că este adevărat. Însă, au existat câţiva semnificativi, iar unul dintre aceştia a fost ciobanul Petrache Lupu. Un naiv, curat sufleteşte, care a generat un fenomen religios fără precedent în România. Apoi, acest ultim profet a fost izolat, o lungă perioadă, de Securitatea comunistă. Să fi fost Diavolul Roşu mai puternic decât Moşu’ cu care s-a întâlnit Petrache lângă salcia de la Maglavit? Ori poate nici până azi n-am înţeles tâlcul poveştii sale.

Odiseea lui Petrache Lupu este cunoscută, precum şi tot ce s-a petrecut la Maglavit după ce el s-ar fi întâlnit cu Moşu’. Minune ori puterea credinţei? Cert e că, înainte de război, Maglavitul a devenit loc de pelerinaj pentru toată Europa. Ce se ştie mai puţin este modul în care autorităţile comuniste au încercat să-l strivească pe prooroc şi să înăbuşe fenomenul religios generat de el.

Îi aştepta îmbrăcat pe cei care l-au dus în temniţă

După război, noua ordine politică impusă de la Moscova a cuprins rapid şi România, iar ateismul era unul dintre cuvintele de ordine ale puterii abia instalate. Începutul anilor ’50. Plină perioadă stalinistă. Teroare, arestări, colectivizare forţată, crime odioase din ordinul puterii comuniste care încerca să pună mâna pe toate pârghiile puterii.

Pe neaşteptate, Petrache Lupu din Maglavit le-a spus sătenilor că o să le transmită un mesaj – vorba cea mare lăsată de Dumnezeu. Vestea s-a răspândit cu repeziciune, iar înspre Maglavit au început să curgă din nou puhoaie de oameni.

Fireşte, autorităţile comuniste au intrat în alertă şi, la scut timp după ce Petreche a făcut anunţul, doi ofiţeri au descins în casa ciobanului dintr-un GAZ al Securităţii. I-au pus cătuşele fără prea multe vorbe şi l-au băgat în maşină. Se zice că Petrache îi aştepta îmbrăcat, de câteva ore. Însă, motorul GAZ-ului n-a mai vrut să pornească după ce l-au ridicat pe cel care suţinea că l-a văzut pe Moşu’, aşa că şoferul a ridicat capota şi a încercat să depaneze defecţiunea în drum, dar nimic. Maşina parcă era pironită. Atunci, Petrache le-a cerut Securiştilor să-i scoată cătuşele şi s-a rugat în genunchi în faţa maşinii care-l ducea în temniţă. Conform sătenilor din Maglavit, martori ai evenimentului, după ce ar fi făcut o cruce mare, Petrache a zis precum Iisus Cristos după ce a fost răstignit: „Iartă-i Doamne, că nu ştiu ce fac”. („Tată iartă-i, pentru că ei nu ştiu ce fac” – Luca). Ca prin minune, motorul GAZ-ului Securităţii a pornit şi ciobanul dus a fost, fără să fi apucat să spună vorba cea mare de la Dumnezeu pe care o aşteptau oamenii.

Pe unii îi ungea cu o alifie de sub candelă

După trei luni, Petrache Lupu apare în gară la Calafat. Slab, cu ochii în fundul capului. Mai mult mort decât viu. Un nepot l-a adus acasă. O lungă perioadă omul a zăcut la pat. Se ridică doar se ruga la o icoană şi abia mânca. Cu greu, s-a întremat. N-a spus niciodată prin ce chinuri a trecut. A lăsat doar să se înţeleagă faptul că a fost încarcerat la Jilavă. Nimic mai mult. Apoi, Petrache s-a întremat, dar n-a mai primit  ziua străini în casă. Iar multora dintre cei care veneau la el în speranţa că se vor vindeca, indiferent din ce loc, le spunea că nu-i nici medic, nici vraci, nici sfânt. Niciodată nu vom şti ce s-a petrecut cu adevărat la Jilavă. Oare ce l-a făcut pe Petrache să amuţească din nou, precum înainte de întâlnirea cu Moşu’, la salcia de lângă Maglavit? Tortură? Ţinând cont de atrocităţile petrecute atunci în puşcăriile comuniste, e greu de crezut că omul n-a fost schingiuit.

O să vină răul peste ţară

Nepotul său povestea însă că, uneori, Petrache mai intra cu oamenii într-o cameră a casei, unde avea icoana sa. Acolo se rugau împreună. Pe unii chiar îi ungea cu o alifie ţinută sub candelă. Atât. Pentru că niciodată n-a mai pomenit despre vorba cea mare lăsată de Dumnezeu. În ’89, după căderea lui Ceauşescu, sătenii din Maglavit s-au strâns ciorchine la poarta lui Petrache Lupu. Avea 82 de ani. Era bătrân şi aproape orb. Nu părea prea interesat de momentele istorice prin care trecea ţara. Le-a spus însă să se roage, că o să vină răul peste România fiindcă l-au omorât pe conducător în ziua de Crăciun. În 1994, Petrache Lupu s-a stins din viaţă şi probabil că s-a întâlnit din nou cu Moşu’.

Paler l-a nedreptăţit

S-au spus multe despre cioban şi minunile sale. În mare parte, întâmplările sunt cunoscute. Remarc doar că Octavian Paler a făcut chiar o paralela între Petrache cu Gigi Becali: „Mă tem că între Petrache Lupu, ciobanul de la Maglavit, care a stârnit atâtea controverse în epoca interbelică prin «minunile» sale, şi Gigi Becali nu se poate vorbi despre un progres. Petrache Lupu, un fel de Rasputin autohton, nu era, poate, un şarlatan. Era, după unii, doar bolnav de sifilis. Dl Becali, care se considera «trompeta lui Dumnezeu» delirează din alte motive”, scria Octavian Paler în vara anului 2006. Ulterior, şi la Antena 1, Paler a spus că Petrache Lupu a fost bolnav de sifilis.

Nu există însă dovezi concrete că boala, dacă a existat cu adevărat, ar fi fost motivul viziunilor sale. Mă mir însă că drama acestui om, călcat în picioare şi izolat, doar pentru că semenii doreau să-şi găsească alinarea în apropierea sa, nu l-a făcut pe Paler să se abţină, chiar dacă era ateu. Nu atât pentru minunile care i se atribuie lui Petrache Lupu, cât pentru demnitatea de care a dat dovadă – zeci de ani nu s-a plâns de tratamentul la care a fost supus. Mai mult, Petrache l-a înfruntat chiar pe regele Carol al II-lea, căruia i-a spus verde în faţă să întrerupă relaţia extraconjugală cu Elena Lupescu. Aşa vedea el lucrurile ori aşa i-a şoptit Moşu’.

Petrache i-a sfidat şi pe anchetatorii Securităţii. Nu s-a temut să le zică, atunci când îl umileau în timpul interogatoriului, că profeţiile sale s-au adeverit: steaua pe care el a prezis-o în România a venit de la Răsărit şi se afla chiar pe epoleţii lor, iar torţionarii n-au avut replică.

Preluare dupa http://www.agentia.org

Lasati un raspuns