Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Woodhenge, cea mai mare descoperire arheologica?

Woodhenge, cea mai mare descoperire arheologica?

Descoperirea unei versiuni din lemn a vestigiului Stonehenge – la numai cateva sute de metri de faimosul monument – ar putea fi una dintre cele mai importante realizari arheologice din ultimele decade.
Desigur, acest lucru ar deveni unanim acceptat, daca se va dovedi ca ceea ce par a fi ramasitele unui templu neolitic chiar indeplineau acest rol si nu pe cel mai umil, cum se mai crede, al unui biet tarc din lemn.

Initial, descoperirea realizata de o echipa de arheologi coordonand un studiu de milioane de lire sterline al Platoului Salisbury a fost intampinata cu mult entuziasm. Echipa a raportat in iulie ca ar fi identificat dovezi ale unei imprejmuiri circulare formata din 24 de gropi cu diametrul de cate un metru, in care ar fi putut sta pari din lemn cu inaltimea de aproximativ 3,65 metri, inconjurati de un sant cu apa si de damburi lungi de 25 de metri.

Arheologii au explicat ca, la fel ca in cazul Stonehenge, intrarile in cadrul sitului erau aliniate astfel incat, cu ocazia solstitiului de vara, razele soarelui sa patrunda in centrul sferei. Gropile in care staplii din lemn ar fi fost candva infipti au fost identificate sub pamant cu ajutorul unui echipament radar cu imagistica geofizica de inalta rezolutie.

Liderul de cercetare profesor Vince Gaffney de la Universitatea Birmingham a declarat ca monumantul ritualic a fost construit cu aproximativ 5000 de ani in urma, avand cam aceeasi varsta cu “ruda” sa “pietroasa” situata la mai putin de un kilometru distanta si putand fi folosit pentru festivitatile sau funeraliile elaborate din Epoca de Piatra.

In urma echipei au aparut, insa, scepticii, care considera ca dovezile furnizate nu sunt concludente, mai ales ca, spun detractorii, din imaginile captate de arheologii din Birmingham reiese ca dispunerea gaurilor pentru pari nu ar fi fost circulara ci, mai degraba, hexagonala.

De aceea, o propunere alternativa pentru recenta descoperire, este aceea conform careia constructia ar data de la inceputul secolului XX, fiind realizata de, pe atunci, Biroul pentru Dezvoltare al Guvernului, sau de un fermier local pentru a proteja ceea ce se crede ca ar fi reprezentat cel mai important loc dintr-o suita de spatii funerare antice dar mai recente decat Stonehenge. Profesorul Gaffney respinge insa aceasta idee, argumentand ca stalpii ce ar fi intrat in gropile descoperite ar fi fost mult prea mari ca sa reprezinte un gard si, mai mult, nicio urma metalica, asa cum ar fi cuiele, nu s-a descoperit in gauri, asa cum ar fi de asteptat in cazul unui tarc.

Sursa: Dailymail

Preluare dupa http://www.descopera.ro

Lasati un raspuns