Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Opriţi finanţarea Catedralei Mîntuirii Neamului din fonduri publice!

Asociaţia Secular-Umanistă din România îşi reînoiește apelurile către Guvernul României și către autoritățile locale, în special Primăria Capitalei și primariile de sector, de a stopa finanțarea din fonduri publice a așa-numitei Catedrale a Mîntuirii Neamului.
In 21.06.2011, Primarul General al Capitalei, dl. Sorin Oprescu a declarat că primaria pe care o conduce va aloca anul acesta 10 milioane de lei pentru construcția catedralei, cea mai nouă dovada a hemoragiei de bani publici către BOR. Cele 10 milioane de lei vin să se adauge celor 5 milioane alocate deja de Primăria Sectorului 3 (Hotărîrea 54/26.05.2011) sau celor 10 milioane alocate de Guvern în data de 09.02.2011.

Toți acești bani au fost alocați în urma solicitărilor exprese din partea conducerii BOR cu toate că, în repetate rînduri, înalți reprezentanți ai bisericii au promis că nu vor apela la sprijinul Statului pentru acoperirea costurilor de construcție:

Vreau să precizez de la început că Biserica Ortodoxă Română nu se bizuie pe sprijinul Statului pentru acordarea unor subvenții de la Guvern, deci din bani publici, ci va conta pe ajutorul credincioșilor care va fi oferit în timp.” (Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal; în cadrul unui Telejurnal TVR, v. înregistrarea la http://www.youtube.com/watch?v=mKxQVwpBjhQ)

Nu trebuie să mai existe teama că va fi construită din bani de la stat“ (Nicolae Noica, responsabil de proiect din partea Adunării Naționale Bisericești, fost ministru al Lucrărilor Publice şi al Amenajării Teritoriale, v. http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Patriarhia_face_credit_pentru_Catedrala_Neamului_0_273573242.html)

În contextul costului enorm al clădirii, ce poate atinge suma de 1 miliard de euro, bani care ar urma să provină, într-o proporție semnificativă, de la bugetul de stat, și al modului extrem de controversat prin care i s-a transmis în proprietate Bisericii Ortodoxe terenul aferent, Asociația Secular-Umanistă din România solicită autorităților Statului:

  • stoparea finanțării din bani publici a construcției Catedralei
  • revenirea asupra deciziei de transferare în proprietatea Patriarhiei BOR a celor 11 ha de teren pe care se dorește amplasarea contrucției.

Să nu uităm: În România sînt peste 18.300 de biserici, dar mai puțin de 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!

Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a fost fondată în 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular, cunoaşterea ştiinţifică şi gândirea critică.

În 2010, am contribuit la marcarea în România a unor evenimente importante, precum Darwin Day (www.darwinday.ro), Ziua Internaţională a Astronomiei (www.ziua-astronomiei.ro), Space Week (www.prinunivers.ro) sau Ziua Mondială a Umanismului.

De asemenea, am lansat campania ”În plata Domnului” (in.plata-domnului.ro), prin care cerem taxarea cultelor şi diminuarea finanţării lor de la bugetul de stat.

În 2011, am participat la mişcarea internaţională 10:23 (www.1023.ro) şi am lansat campania de informare ”Stop îndoctrinării religioase în şcoli!”.

Pentru a marca Darwin Day 2011 am organizat o conferinţă în parteneriat cu Institutul Francez, pe tema ”Istoria îndelungată a biodiversităţii” şi am lansat portalul educaţional www.evolutionism101.ro.

Lasati un raspuns