Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

15 ani de la semnarea acordului interguvernamental româno-german în domeniul mormintelor de război

În vederea îngrijirii mormintelor celor căzuți în războaie și în conformitate cu prevederile Convenţiilor de la Geneva din 12 august 1949 cu privire la victimele conflictelor armate şi Protocoalelor adiţionale la acestea din 1977, statele foste beligerante pot încheia acorduri speciale. Primul acord semnat de statul roman în acest domeniu a fost cel cu Germania. La 25 iunie 1996, la Bonn, miniștrii de externe Klaus Kinkel și Teodor Meleșcanu au semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Federale Germane privind mormintele româneşti de război din Republica Federală Germania şi mormintele germane de război din România. Acordul avea să fie ratificat de Parlamentul României prin Legea 170/1997.
Pentru efectuarea tehnică în România a obligaţiilor ce revin statului german din acord, a fost desemnată Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (asociaţie de utilitate publică aflată sub patronajul Președintelui Germaniei), partea contractantă română desemnând, din 2004, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, instituție specializată nou-înființată.
Conform datelor statistice, încă provizorii, în Germania sunt înhumați aproximativ 1800 de militari români, majoritatea morți în prizonierat, în Primul Război Mondial, în orașe precum Ulm, Worms, Zwickau, Mannheim, Haltingen sau Ingolstadt. Mormintele acestor eroi sunt bine îngrijite de autoritățile germane.
Pe teritoriul României, în circa 170 de localități, sunt înhumate rămăşiţele a peste 90.000 de militari germani căzuţi în ambele războaie mondiale. Cele mai importante cimitire de război se află în Bucureşti (Cimitirul Pro Patria), Racovițeni, Buzău, Țifești, Bordești, Soveja, Oradea, Cârța, Târgu-Jiu, Galaţi, Constanţa, Brăila, Focşani, Iaşi, Braşov, Predeal, Titu, Pitești, Titești, Boița, Sibiu, Bacău, Ploiești, Crângu lui Bot, Vălenii de Munte ș.a.
După încheierea acordului, organizaţia germană şi-a intensificat activitatea de identificare și îmbunătățire a stării locurilor de înhumare a militarilor germane, ”uitate” de zeci de ani. Au început lucrările de strămutare și centralizare a osemintele militarilor germani la Iaşi, în Cimitirul “Eternitatea”, unde a fost amenajată o mare parcelă, și la București. Începând cu anul 1999 au fost organizate tabere de elevi germane, precum și tabere ale militarilor germani care au desfăşurat lucrări de întreținere a mormintelor germane din Brașov, Buzău, Brăila, Focșani, Craiova, Iași, Dragoslavele, Vișeu de Sus.
Anul acesta sunt programate două tabere militare la Soveja (iulie și august) și una de tineret la Rădăuți (iunie-iulie). În toate aceste cazuri, autoritățile române, M.Ap.N în primul rând, au sprijinit demersurile părţii germane, la lucrări participând și militari români, iar cazarea și masa participanților fiind asigurată de unități militare românești.
Chiar dacă îngrijirea unor morminte de război nu este întotdeauna corespunzătoare, colaborarea româno-germană în domeniul mormintelor de război se poate aprecia ca fiind exemplară.
Înființată în 1919, Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război îngrijește mormintele a 2 milioane de soldați situate în 827 de cimitire din 45 de țări

Lasati un raspuns