Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Viață de pașă pe malul Bosforului – palatul Ciragan Istanbul

Construit pe locul reședinței de vară a unui Mare Vizir, pe țărmul Bosforului, palatul Ciragan a fost de-a lungul timpului casa mai multor sultani și chiar sediul parlamentului turc. Astăzi este poate cel mai frumos hotel din Istanbul.
La începutul secolului al XVII-lea, petecul de pământ pe care se găsește astăzi palatul era ocupat de Grădinile Kazancioglu, în care în fiechare an era organizat un mare festival al luminii, numit în persană Ceragan. De aici și-a luat numele primul palat construit de un Mare Vizir pentru soția sa, fiica sultanului de la acea vreme. Construcția inaugurată de înaltul dregător al Porții a rămas în picioare timp de mai bine de un secol, până când sultanul Abdülaziz a decis să construiască un palat mult mai grandios, demn de conducătorul uneia dintre cele mai mari împărății din istorie.

Construit pentru a fi casa familiei imperiale timp de sute de ani, palatul Ciragan nu a fost locuit foarte mult timp: începând cu 1908, anul proclamării celei de-a doua monarhii constituționale otomane, clădirea a devenit sediul Parlamentului turc, iar doi ani mai târziu complexul a fost aproape distrus de un incendiu de proporții.

Aproape până în zilele noastre, vechiul palat a rămas o ruină. Abia în urmă cu 20 de ani au început lucrările de renovare, inițial extrem de controversate, pentru că nu respectau estetica originală a palatului. Noul proprietar, lanțul hotelier Kempinski, a renovat din nou clădirile în urmă cu patru ani, readucându-le la gloria originală a curții imperiale.

Hotelul include 313 camere și 31 de apartamente, dintre care 11 sunt apartamentele originale ale familiei sultanului, renovate la cele mai noi standarde. Cel mai mare apartament al hotelului este de altfel unul dintre cele mai mari din întreaga Europă, cu o suprafață totală de 376 de metri pătrați. Hamam-ul, baia turcească tradițională a hotelului, a fost restaurat și el la forma sa inițială: într-un decor de marmură albă decorată cu lapislazuli și aur, oaspeții pot să trăiască o experință care în urmă cu doar o sută de ani era rezervată unuia dintre cele mai exclusiviste cercuri ale lumii.


Poziționarea hotelului pe malul strâmtorii Bosfor poate fi cu adevărat apreciată de pe terasa amplă, cu vedere spre mare, unde restaurantele hotelului serversc masa în lunile călduroase. Cu o selecție vastă de bucătărie otomană clasică, dar și internațională și franceză, restaurantele palatului Ciragan sunt recunoscute în capitala turcă drept unulde dintre cele mai bune, mai ales în domeniul dulciurilor tradiționale.

Dacă sunteți doar în trecere prin Istanbul într-un weekend, principalul restaurant de la Ciradan, Laledan, oferă un brunch recomandat entuziast de multe dintre publicațiile gastronomice de top ale globului. Mai multe detalii pe site-ul oficial al hotelului.

Foto: Kempinski Hotels, Wikimedia Commons

Preluare dupa http://www.stylereport.ro

Lasati un raspuns