Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Comert cu vin cu parafa Bisericii?

De sute de ani, in bisericile din subordinea Arhiepiscopiei Bucurestiului se vand obiecte de cult. Acestora le este asimilat si vinul bisericesc, distribuit parohiilor “cu recomandarea” de a cumpara minimum 60 de sticle lunar.
Este un vin natural, costa 10 lei si, pentru ca nu este vandut in magazine sau supermarketuri, nu are eticheta cu ingrediente si nici nu are nevoie de bon fiscal pentru a fi vandut.
Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, precizeaza pentru Ziare.com ca “parohiilor de la oras li s-a recomandat sa cumpere 120 de sticle de vin, iar celor de la sat 60 de sticle, pentru ca s-a facut o evaluare a necesarului de vin pentru nevoile liturgice.

Intr-un an, la biserica, sunt peste 150 de sfinte liturghii. La fiecare se foloseste cel putin o sticla. Exista o corelare intre productie si aprovizionarea parohiilor, avand in vedere ca este obligatia eparhiilor sa furnizeze vin natural”.

Mai mult, parohiile cumpara vinul produs de Arhiepiscopia Bucurestilor si in “semn de sustinere a productiei proprii de vin a Bisericii”.

Vinul bisericesc nu se supune legilor comerciale romanesti

Avand in vedere ca vinul nu se comercializeaza in magazine, el nu se supune – potrivit reprezentantului BOR – legilor comerciale romanesti. “Arhiepiscopia Bucurestilor nu este obligata sa se inscrie la Directia Agricola Bucuresti, noi suntem societate de cult, nu societate comerciala. Vinul bisericesc se distribuie strict in interiorul bisericii, nu il distribuim in magazine sau supermarketuri.

Codul Fiscal, ca si legislatia europeana, da dreptul cultelor religioase sa distribuie obiecte de cult, cum ar fi iconite, lumanari, calendare, tamaie, alte obiecte bisericesti. Vinul bisericesc intra in categoria obiectelor de cult”.

Comert-necomert, orice roman poate pleca acasa cu o sticla de vin bisericesc, daca scoate din buzunar 10 lei. Teoretic, gestul este un act comercial. Practic, Biserica sustine ca nu este vorba despre asa ceva. Oricum, pretul este mic, in comparatie cu alte sticle de vin din magazine.

“Tinand cont de faptul ca vinul bisericesc nu este comercializat pe piata cu scopul de a obtine profit, atat legislatia romaneasca, cat si cea europeana prevad scutirea de taxe (impozit pe profit si TVA) inclusiv pentru vinul cultic utilizat de comunitatea religioasa (conform art. 15, alin. f din Codul Fiscal)”, se precizeaza intr-un comunicat al Patriarhiei, remis Ziare.com.

Nici macar eticheta vinului nu se supune regulilor comerciale, parintele Stoica asigurand insa ca el este “suta la suta natural”.

“Vinul este produs in podgoriile arhiepiscopiei Bucurestilor de sute de ani, nu se comercializeaza in magazine, nu este o afacere. Se foloseste la Sfanta Liturghie, pentru ca este natural suta la suta, se foloseste la agapa de la botez, la cununii, la parastase si la hramurile bisericesti. Oricine il poate cumpara”, ne-a spus purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane.

Si, totusi, unde sunt inscrise articolele de cult vandute in lacasurile bisericesti? “In momentul in care un cult functioneaza, la Ministerul Culturii si Cultelor sunt inscrise articolele de cult”, ne-a explicat parintele Stoica.

Preluare dupa http://www.ziare.com

Lasati un raspuns