Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Slujbă de pomenire a victimelor ocupaţiei sovietice la Chişinău

Un sobor de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei a oficiat ieri, 28 iunie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, o slujbă de pomenire a victimelor ocupaţiei sovietice, cu ocazia împlinirii a 71 de ani de la anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei, citat de „Ziarul Lumina”.
Ziua de 28 iunie 1940 reprezintă data când România a cedat URSS-ului Basarabia şi Bucovina de Nord. Ultimatumul care a stat la baza acestei decizii a devenit posibil din cauza pactului semnat pe 23 august 1939 de ministrul sovietic de externe Veaceslav Molotov şi cel al Germaniei naziste, Joachim von Ribbentrop. Acest document cuprindea şi un protocol adiţional secret, prin intermediul căruia Germania şi URSS îşi împărţeau sferele de influenţă în Europa de Est.

În acelaşi timp, unii istorici susţin că guvernul român a evitat să lupte cu Uniunea Sovietică şi a cedat părţi ale teritoriului naţional fără a se trage un singur foc de armă. Pe 29 iunie, tancurile sovietice au ocupat Ţinutul Herţa, Basarabia şi nordul Bucovinei. O parte din aceste teritorii au fost încorporate Ucrainei, iar pe alta a fost înfiinţată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. După ocupaţie, mii de românii, dar şi băştinaşi de alte etnii, au fost arestaţi sau împuşcaţi, torturaţi, deportaţi în Siberia, supuşi foametei provocate de sovietici. Între anii 1940 şi 1950, conform recensămintelor oficiale, populaţia românească s-a redus cu o treime. Pe 28 iunie 2010, prin decretul fostului preşedinte interimar Mihai Ghimpu, ziua 28 iunie 1940 a fost declarată ‘Zi a ocupaţiei sovietice’.

Lasati un raspuns