Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Manastirea Barsana si-a serbat joi hramul

Biserica Ortodoxa cinsteste Soborul celor 12 Sfinti Apostoli, in ultima zi a lunii iunie, prilej de bucurie pentru Manastirea Barsana de a-si sarbatori hramul. IPS Justinian Chira si PS Justin Sigheteanul, ai  Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, impreuna cu un inalt sobor de preoti si diaconi au oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca in fata numerosilor credinciosi, oficialitatilor locale si judetene. Printre acestia ii amintim pe presedintele Consiliului Judetean, Mircea Man, vicepresedintele Emil Marinescu, parlamentarii Vasile Berci, Mihai Barlea, consilierul judetean Ioan Corodan si altii.  Acest lacas monahal dateaza din secolul al XIV-lea, dar isi inceteaza existenta in anul 1791, cand statul austriac i-a confiscat averea. Manastirea a fost refacuta in anul 1993, cu binecuvantarea IPS Justinian, arhiepiscop al Maramuresului si Satmarului.

Intre anii 1390 si 1791 a existat o vatra monahala. Prima atestare documentara o avem in 1390. Asezamantul monahal isi va incheia existenta in 1717, an in care invazia tatarilor se indreapta spre Bors, prin localitatea Barsana, unde distruge acest asezamant monahal. La 1720, oamenii din Barsana, plini de initiativa si deosebit de harnici si credinciosi, pun bazele unui nou asezamant monahal, care va dainui pana in 1791, cand va fi distrus din ordinul generalului Bukov.

Biserica situata pe doua nivele

De la vechiul complex va ramane salvata bisericuta, care va fi singura in acest loc pana in 1806, an in care credinciosii din satul Barsana au hotarat sa o aduca mai aproape de sat, au dezmembrat-o si au recladit-o in apropierea bisericii parohiale, unde este si astazi. Biserica este situata pe doua nivele.

In partea de jos este un paraclis, in cadrul caruia se tin slujbele in cursul saptamanii, iar in partea de deasupra va fi biserica propriu-zisa, neterminata inca. Lipsesc icoanele de pe iconostas si pictura de jur imprejur. Mai exista un altar de vara, staretia, casa cu chiliile maicilor, casa parintelui duhovnic, o cladire care adaposteste doua terase de servire a meselor destinata grupurilor organizate, biblioteca manastirii. O alta cladire este destinata pentru grupurile de pelerini si copii, dar si muzeul manastirii, realizat pe trei nivele. In partea de jos se pot vizita cateva obiecte care se incadreaza in patrimoniul national cultural, cateva obiecte ramase de la vechea bisericuta, la al doilea nivel poate fi admirata o expozitie etnografica, iar la al treilea nivel este o expozitie de icoane.

Preluare dupa http://www.informatia-zilei.ro

Lasati un raspuns