Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ce au in comun Lady Gaga si Maica Tereza?

Ce au in comun Lady Gaga si Maica Tereza?

Maica Tereza si Lady Gaga sunt cele mai noi valori ale industriei de leadership. Iata o comparatie interesanta intre cele doua.
Aparent, nu le putem compara pe Lady Gaga si Maica Tereza. Desi diferentele dintre ele sunt evidente, acestea ar putea conta mai putin decat asemanarile.
Unul dintre aspectele comune ar fi ca ambele femei au reusit sa dezvolte propriul brand, pe care l‑au identificat cu “outsideri” – persoane nedorite, respinse de majoritate.

Maica Tereza a infiintat asociatia Misionarele Caritatii, care a devenit o organizatie mondiala cu filiale in peste 100 de tari. Se estimeaza ca Lady Gaga va castiga peste 100 de milioane de dolari in acest an. Ambele femei sunt modele inclusiv pentru lideri corporatisti, potrivit unor volume publicate recent – “Mother Theresa, CEO”, o carte semnata de Ruma Bose si Lou Faust, doi oameni de afaceri, respectiv “Lady Gaga: Born This Way?”, un studiu de caz realizat de Jamie Anderson si Jörg Reckhenrich, de la Antwerp Management School, si Martin Kupp, de la European School of Management and Technology.

La inceputul carierei, fiecare si-a schimbat numele si prenumele, lungi si greu de pronuntat, in unele scurte si usor de retinut: Agnes Gonxha Bojaxhiu a devenit Maica Tereza, iar Stefani Joanne Angelina Germanotta a devenit Lady Gaga. Maica Tereza i‑a slujit pe cei saraci si bolnavi, marginalizati de societate, in timp ce Lady Gaga se descrie drept ciudata, rebela, suflet pierdut in cautarea altora ca ea, si isi asigura fanii ca este OK sa fii straniu – mesaj reconfortant pentru gay, dar si pentru majoritatea adolescentilor.

Maica Tereza

Abilitatile lor extraordinare de comunicare le‑au ajutat enorm. Maica Tereza isi lasa intotdeauna amprenta personala prin felul in care vorbea, indiferent cu cine, intr‑un limbaj pe care celelalte persoane il intelegeau, iar Lady Gaga este una dintre primele vedete pop care si‑au cladit cariera prin intermediul Internetului si al mijloacelor de comunicare sociale. Artista spune “trei povesti universale”: 1) o poveste personala: cine sunt eu? (ea subliniaza ca a fost un copil ciudat, dar indrumat sa‑si dezvolte creativitatea); 2) o poveste de grup: cine suntem noi? (artista isi numeste fanii “monstrii mei”, ea fiind “Mama-monstru”, si comunica permanent cu ei prin Facebook si Twitter); 3) o poveste ca o chemare colectiva: incotro mergem? (Lady Gaga promoveaza drepturile homosexualilor si celebreaza libertatea de exprimare, iar fanilor le declara ca, impreuna, pot schimba lumea).

Cu alte cuvinte, Lady Gaga construieste “angajamente emo­tio­na­le” in randul celor pe care ii conduce, potrivit cui Jörg Reckhenrich. Aceas­ta abilitate este, in zilele noastre, la mare cautare in lumea afacerilor, spune el. In volumul “The Fine Art of Success”, pe care l‑a publicat in colaborare cu colegii sai, anul trecut, ei au studiat in profunzime aceasta calitate. In prezent el cauta, alaturi de firma de recrutare Egon Zehnder, o modalitate prin care sa identifice in randul can­didatilor pentru posturile de conducere din diverse corporatii abilitatea de a “proiecta leadership” pe care o are Lady Gaga.

In timp ce unii au acuzat-o pe Gaga de lipsa de autenticitate, Maica Tereza a fost numita “ingerul Iadului” de Christopher Hitchens, un ateu polemist, care a blamat‑o pentru ca a raspandit o forma extrema de catolicism si ar fi acceptat bani de la persoane dubioase, precum fostul dictator al Haiti-ului, raposatul Papa Doc Duvalier.

Lady Gaga

Lady Gaga a fost nascuta pe 28 martie 1986 si si-a inceput cariera in 2005. Pana in prezent, ea a castigat cinci premii Grammy. Albumul ei de debut, “The Fame”, a fost lansat in august 2008, iar la sfarsitul anului 2009 a urmat al doilea album, “The Fame Monster”.

Gaga a vandut pana acum peste 15 milioane de albume si 51 de milioane de discuri single in toata lumea. In vara lui 2010, artista a depasit recordul de 17 milioane de fani pe Facebook si are nu mai putin de 6 milioane de followeri pe Twitter.

De asemenea, ea a depasit 1 miliard de vizualizari pe site-ul oficial YouTube, fiind prima artista din istoria muzicii si a YouTube-ului care a inregistrat aceasta cifra. Potrivit unui clasament Forbes, ea este la ora actuala cea mai influenta celebritate din lume.

In acest an, controversata cantareata, recunoscuta inclusiv pentru stilul ei vestimentar ocant, a lansat al treilea album din cariera, “Born This Way”, de pe care a promovat deja trei piese: “Born This Way”, “Judas” si “Edge Of Glory”.

Maica Tereza, nascuta pe 27 august 1910, a fost calugarita catolica de origine albaneza. A intemeiat ordinul “Misionarele Caritatii”, a primit Premiul Nobel pentru Pace in anul 1979, a primit D.D.h.c. (Doctor of Divinity honoris causa) de la Universitatea din Serampore si a fost beatificata de Biserica Catolica, la 19 octombrie 2003.

Maica Tereza a murit la 5 septembrie 1997 (87 de ani), in Calcutta, India, ca urmare a unui atac de cord. La doar sase ani de la deces, a fost beatificata de Papa Ioan Paul al II-lea.

Sursa: The Economist
Sursa-foto: iloveindia.com, theologhia.wordpress.com

Preluare dupa http://www.apropo.ro

Lasati un raspuns