Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sindromul Paradisului

“Sindromul paradisului” este un termen utilizat de unii psihologi la nivel cultural si face referire la starea acelor persoane care sunt nemultumite de ele insele, de casnicia lor, de viata lor chiar daca par a-si fi implinit toate visurile, toate dorintele, desi par a fi obtinut tot ce si-au dorit, desi par a avea toate lucrurile la care au aspirat.
Acest sindrom reflecta insa o experienta cat se poate de reala si de dureroasa, declara profesorul doctor Yong Wah Goh, lector in psihologie in cadrul universitatii din Queensland, intr-un articol publicat in tvnz.co.nz.

“Suntem prinsi intr-o era narcisista care ne determina sa ne corectam si reglementam mereu criteriile de referinta astfel incat prea mult nu este niciodata suficient. Oamenii care au asteptari inalte, nerealiste nu vor fi niciodata satisfacuti, poarta in care trebuie sa-si marcheze succesul isi va schimba intotdeauna locatia. Lumea este astazi in asa maniera incat pare ca sprijina dezvoltarea unei atitudini narcisiste”, adauga profesorul.

Goh da ca exemplu alte doua celebritati ce par a suferi de acest sindrom al paradisului: Madonna si Victoria Beckham si este de parere ca aceste persoane se pun pe ele insele si dorintele lor inaintea tuturor. In acelasi timp ii percep pe cei din jur ca pe niste persoane pe care se pot sprijini si care ii pot face sa se simta mai bine. “Sindromul paradisului este de fapt o consecinta a faptului de a avea prea mult asteptari de la tine insuti… si de a fi incapabil… sa-ti lasi mintea sa se relaxeze”.

In acelasi articol, Kim Serafini, autoarea cartii “I am gr8ful for life” este de parere ca aceasta stare de nemultumire, tristete si frustare a celor care nu ar trebui sa aiba aceasta stare este cauzata si de faptul ca multi dintre noi ne atasam de un anumit rol care ni se atribuie si ne definim prin intermediul lui.

Unii se percep pe ei insisi prin prisma rolului de mama, altii prin prisma rolului de vedeta, etc. Multi se percep prin intermediul a ceea ce fac, nu a ceea ce sunt. Atunci cand isi indeplinesc acest rol sunt fericiti, radiaza si se simt excelent in pielea lor, in rolul pe care il interpreteaza, in ceea ce considera ei ca sunt, in manifestarea a ceea ce cred ei ca ii reprezinta cel mai bine.

Citeste mai multe despre “Sindromul Paradisului” pe garbo.ro

Preluare dupa 9am.ro

Lasati un raspuns