Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Dupa 200 de ani romanii din Bor au din nou preot care va sluji in limba romana

Pentru prima dată după o perioadă de aproximativ 200 de ani, când credincioșii ortodocși români din zona Borului nu au avut posibilitate să audă slujbă în limba lor maternă, iată acum Preacucernicul Părinte Antonie Isac, noul preot hirotonit începe să calce pe urmele preotului Ion Guran (preot la Zlot 1837 – 1839 care a slujit în limba română), transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.
În ziua de duminica 3 iulie, la biserica ”Sf. Arhangheli și Cuvioasa Maica Parascheva” din Mălainița a avut loc hirotonia întru preot a diaconului Antonie Isac.Parintele Antonie Isac din Bor TimocSf. Liturghie a fost săvârșită de câtre Preasfințitul Părinte Daniil, Episcop al Daciei Felix (pentru românii/valahii din Serbia), împreună cu un sobor de preoți: Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrovici Vicar administrativ al Timocului, Preacucernicul Părinte Rusalin Isac, profesor al seminarului teologic din Caransebeș, Preacucernicul Părinte Iel Buobu Lui paroh de Horreum Margi și Isacova, Preacucernicul Părinte Ioan Liviu Micu secretar al protopopiatului Daciei Ripensis și noul hirotonit preot Antonie Isac paroh al Borului.
Prin decizia chiriarhală nr. 60a/2011, Preacucernicul Părinte Antonie a fost numit paroh al Borului, de câtre Preasfințitul Părinte Episcop Daniil. Parohia ortodoxă română din Bor cuprinde satele românești: Zlot, Betstoț (Brestovac), Șarbanoț (Šarbanovac), Criveli (Krivelj), Tanda, Luchia (Luka), Bucea (Bučije), Slacina (Slatina), Oștreli (Oštrelj) precum și pe românii din Bela Reka. Prin numita decizie Părintele Antonie a fost numit și administrator al parohiilor românești din Gorneana (Gornjane) și Metonița (Metovnica).Biserica din Bor Timoc si enoriasi
La acest eveniment extrem de important pentru românii (în sârbește numiți Vlasi) din Serbia de Răsărit au participat și Zavișa Jurj, președinte al Asociației Ariadnae Filum și membru consiliului parohial din Bor, Domnul Nenad Lapadatovici, președinte consiliului parohial din Bor, D-ra Sania Vațici, președinte Asociației bisericești a femeilor ortodoxe ”Sfânta Maxima”, reprezentanți Oastei Domnului din Timișoara, precum și numeroși credincioși din zonă.
In cuvantul sau președintele  Asociației „Ariadnae Filum”, Zavisa Jurj, a spus pe scurt gandul romanilor din Bor: „ Va asteptam de 200 de ani Parinte Antonie!”

Lasati un raspuns