Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Hramul bisericii ortodoxe Sfântul Ștefan cel Mare din Paris

Sâmbătă, 2 iulie 2011 parohia creștin-ortodoxă “Sfântul Ștefan cel Mare” și-a sărbătorit hramul. La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale. Din soborul de preoți au făcut parte părintele Protopop Marc-Antoine Costa de Beauregard, parohia Louveciennes; părintele Vasile, preot misionar în Franța; părintele Ioan Mera, parohia Lille; părintele Mircea Filip, parohia Romainville; părintele Diacon Grigorie Burac, parohia Limours; părintele Diacon Viorel Gala Nedelcu, Catedrala Mitropolitana; părintele Paroh Valeriu Jornea, transmite Vasile Calmatui pentru Romanian Global News.

Înaltpreasfințitul Iosif a povestit enoriașilor despre rolul și importanța pe care a avut-o Ștefan cel Mare în perioada domniei sale, despre lupta sa pentru apărarea credinței, neamului și datorită căror fapte Patriarhia Română l-a canonizat pe marele voievod. Preotul Valeriu Jornea a explicat celor prezenți de ce ocrotitor al comunității a fost ales anume Ștefan cel Mare, îndemnându-i pe credincioși să-și păstreze și să transmită urmașilor credința și limba strămoșească.

Sfânta Liturghie a fost urmată de un concert prezentat de ansamblul folcloric al parohiei condus de către dirijorul Gheorghe Ciumașu. După concert toți s-au adunat la o agapă frățească servită cu delicioase bucate naționale.

La sărbătoare au venit în număr mare enoriași, prieteni din alte parohii românești din zona pariziană și invitați francezi.

Parohia Înălțarea Domnului și Sfântul Ștefan cel Mare are ca preot Paroh pe părintele Valeriu Jornea și face parte din Mitropolia Ortodoxă a Europei Occidentale și Meridionale – Patriarhia Română.

De la înființaera parohiei la 21 octombrie 2007 și până în prezent aici au botezați în jur de 220 de copii, adulți și convertiți, au fost înregistrate circa 100 cununii. Pe lângă biserică există un grup folcloric, o mică bibliotecă, se predau cursuri de limbă română pentru copii, cursuri de limbă franceză pentru adulți, un studiu biblic, sunt oferite gratuit consultații juridice.

Slujba de duminică incepe la ora 9.00.

Adresa bisericii este 125 rue de Ruffins, 93100 Montreuil, Franța, situl web http://paris5.mitropolia.eu/

O corespondenta de la Vasile Calmatui, Paris

Lasati un raspuns