Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

15.000 de credinciosi au participat la Beatificarea Episcopului Romano-Catolic Janos Scheffler

Credinciosii maramureseni s-au deplasat pe jos la Satu Mare

Duminica, a fost un eveniment major in Dieceza Romano – Catolica de Satu Mare si Maramures. Circa 15.000 de credinciosi din toate zonele tarii au fost prezenti, in Satu Mare, la beatificarea episcopului romano – catolic Janos Scheffler.
Zeci de credinciosi romano-catolici din Maramures, s-au deplasat pe jos pentru a fi prezenti la acest eveniment. Timpul nefavorabil, rece si ploios din seara zilei de sambata nu i-a retinut pe toti acestia in indeplinirea dorintei de a se deplasa fara mijloc de transport in Satu Mare. Lor li s-au alaturat si alti credinciosi care au facut aceasta jertfa. La acest eveniment au participat peste 30 de episcopi, 150 de preoti din mai multe confesiuni religioase din tara si strainatate. Printre acestia s-au aflat si vicepremierul Romaniei Marko Bela, vicepremierul Ungariei Samlyen Zsolt, ambasadorul Ungariei in Romania Fuzes Oszkar, consului sef al Ungariei la Cluj Szilagyi Matyas, fiul ultimului imparat al dinastiei Habsburg, Gyorgy, care la ora actuala este reprezentant al vietii politice si sociale din Ungaria, oficialitati locale si judetene, precum si numeroase alte personalitati politice si sociale din judet si din tara (si nu doar din UDMR), respectiv din Ungaria, din Germania si din Austria.

Rugaciuni, prezentare si dezvelire a portretului episcopului martir

Sarbatoarea a inceput cu momentul beatificarii, dupa care a avut loc sfanta liturghie. Premergator a avut loc novena Preasfintei Inimi a lui Isus, care s-a incheiat sambata seara, dar adoratia de dupa slujba a continuat toata noaptea, unde, la Catedrala Romano – Catolca au sosit rand pe rand pelerinii, care s-au rugat si ei impreuna cu membrii comunitatilor parohiale si miscarilor spirituale prezente la biserica. Ca un prim moment al ceremoniei de beatificare, Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor a citit scrisoarea Papei Benedict al XVI-lea, dupa care a fost dezvelit portretul episcopului Scheffler Janos, realizat special pentru acest eveniment, fiind apoi rostite si rugaciunile prescrise. O scurta prezentare a vietii martirului satmarean a fost facuta de preotul canonic pensionar Pal Lang.

Excelenta Sa Cardinalul Erdo Péter a celebrat slujba de hram

Sfanta liturghie de hram a fost oficiata de IPS Cardinalul Erdo Péter, impreuna cu slujitorii bisericii sositi la eveniment. Alaturi de inaltii prelati au mai fost prezenti nuntiul apostolic de la Roma in Romania, Francisco Javier Lozano, arhiepiscopul de Bucureati Ioan Robu, arhiepiscopul de Alba Iulia Jakubinyi György, arhiepiscopul din Eger Ternyák Csaba, arhiepiscopul major si mitropolit greco-catolic de Fagaras si Alba Iulia Lucian Muresan, episcopii romano si greco catolice din Romania si Ungaria, numerosi episcopi din Ucraina, Serbia si Slovacia, alti reprezentantii ai altor culte, cum ar fi episcopul reformat de Piatra Craiului Csuri István, episcopul unitarian Benczédi Ferenc Bálint, protopopul pensionar ortodox de Satu Mare Alexandru Tincu, precum si alti preoti ai diverselor confesiuni.

Ritualul beatificarii

Episcopul diecezan de Satu Mare si Maramures, PS Eugen Schonberger si postulatorul Szoke Janos SDB cer oficial de la reprezentantul Sfantului Parinte ridicarea la cinstea altarelor a episcopului martir Ioan Scheffler. Dupa prezentarea cererii si scurtei biografii a episcopului martir a urmat cuvantul cardinalilor prezenti la acest important eveniment.

Scrisoarea apostolica a Papei Benedict al XVI-lea

Acceptand cererea Fratelui nostru, episcopul diecezan, Eugen Schonberger si a numerosilor credinciosi, dupa ce am primit adnotatia Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, prin autoritatea noastra apostolica permitem ca slujitorul demn de cinste al lui Dumnezeu, episcopul martir Ioan Scheffler, care, ca un pastor fidel si curajos, dand dovada de eroism, mai degraba a acceptat suferinta pricinuita de inchisoare decat sa-l tradeze pe Domnul Isus si a ramas in comuniune deplina cu Scaunul Sfantului Petru, de acum inainte sa fie cinstit ca Fericit, iar sarbatoarea lui sa se tina conform indicatiilor de drept canonic, in fiecare an la data de 17 mai. Dupa imnul Christus vincit episcopul ii multumeste in numele diecezei reprezentantului Sfantului Parinte, dupa care a continuat Liturghia cu intonarea Gloriei.

Episcopul Scheffler a transmis preotilor din zona Baii Mari sa nu renunte la credinta

Pe 30 octombrie 2010, s-a celebrat la Oradea beatificarea episcopului Bogdánffy Szilárd. Astazi, dupa cum spune cardinalul Angelo Amato, Sfantul Parinte, Papa Benedict al XVI-lea l-a declarat Fericit pe episcopul Scheffler János (1887-1952), care de asemenea este victima comunismului. Potrivit istoricilor romani, in anii comunismului, ale caror specific a fost ideologia ateista si persecutia sistematica a bisericii, din 3.331 de clerici de ambele rituri, 1.405 au fost ucisi. Chiar din acest motiv, Romania, pamantul martirilor, in aceste momente cu mandrie arata lumii pe acei pretiosi fii ai sai, care in timpul terorii au fost aparatori de neclintit ai libertatii umane si martori eroici ai Evangheliei. Episcopul Scheffler a fost un pastor intelept, cult, plin de zel si bunatate. A reorganizat dieceza, a construit biserici noi, a vizitat parohiile, a administrat sacramentul mirului, a hirotonit preoti, a sprijinit Seminarul Teologic si Actiunea Catolica. Cand in anul 1947, s-a accentuat prigoana comunista impotriva Bisericii Catolice, a fost inlaturat din scaunul episcopal, deoarece s-a impotrivit ferm si nu a acceptat intentia comuniatilor de a rupe Biserica Catolica din Romania de Sfantul Scaun. Unuia dintre preotii sai Fericitul nostru i-a spus urmatoarele: “Du-te in Baia Mare si comunica preotilor din zona ca Episcopul de Satu Mare nu renunta la credinta pentru o bucata mai mare de paine”. Ca si consecinta a refuzului Sau, a fost condamnat la domiciliu fortat, mai apoi dus in inchisoarea din Jilava, unde a murit pe 6 decembrie 1952, din cauza chinurilor inumane la care a fost supus, chinuri pe care numai fiii celui Rau sunt in stare sa provoace ca sa-si umileasca victimele nevinovate.

Slabiciunea martirilor a invins intotdeauna uriasa putere a prigonitorilor

Dupa citirea cuvantului apostolic a urmat slujba Te Deum pentru multumire lui Dumnezeu si consfintirea Diecezei catre Inima Dumnezeiasca a lui Isus. Vorbitorii spun ca fericitul nostru episcop Scheffler ne cheama sa fim statornici si puternici in trairea celor zece porunci, a fericirilor evanghelice si în marturisirea acestora. Cultura zilelor noastre are tendinta de a uita de radacinile crestine ale civilizatiei europene. Ruinele si consecintele falsei ideologii naziste si comuniste ne-au lasat ca moatenire inclinatia spre a uita de Dumnezeu si de sfintele Sale porunci. Ne-au condus intr-un tunel intunecat, in care nu lumineaza deasupra omeniei noastre flacara dreptatii, a bunatatii si a bucuriei. Fericitul nostru episcop Scheffler János ne cere ca prin statornicia noastra in credinta sa ne impotrivim acestei mosteniri fatale. Numai harul credintei in Cristos cel inviat si Evanghelia Sa ne elibereaza ca sa putem trai o viata plina de bucurie, autentic crestina si umana. Daca ideologia ateismului este un sarut aducator de moarte, atunci Evanghelia este o imbratisare tandra si plina de iubire. Slabiciunea martirilor a invins intotdeauna uriasa putere a prigonitorilor. Daca sangele martirilor stinge persecutiile, atunci cu atat mai mult Sangele Euharistic al lui Cristos da puterea necesara si capacitatea de a da marturie, chiar si cu pretul multor jertfe, despre Evanghelia iubirii a libertatii si a vietii, in fiecare zi.

In 1942 a fost hirotonit episcop

János Scheffler s-a nascut in 29 octombrie 1887, la Camin, intr-o familie de clacasi cu zece copii. Urmeaza cursurile scolii primare in satul natal, iar cele gimnaziale la Colegiul Catolic Regal din Satu Mare. ~n anii 1906-1910 studiaza la Facultatea de Teologie a Universitatii Pázmány Péter din Budapesta. La 6 iulie 1910, episcopul Tiberiu Boromisza il hirotoneste preot. Sfantul Scaun l-a numit la 26 martie 1942 episcop al Diecezei de Satu Mare, iar la 28 martie administrator apostolic la Oradea. A fost consacrat episcop la 17 mai de catre dr. Iustinian Serédi – arhiepiscop-primat al Ungariei impreuna cu dr. Iuliu Glattfelder – episcop de Cenad si dr. Stefan Madarász – episcop de Kosice. La Oradea, preluarea diecezei a avut loc la 20 mai. La 9 aprilie 1948 devine episcopul comun al diecezelor reunite de Satu Mare si Oradea. La 8 noiembrie 1945 Papa Pius al XII-lea il numeste episcop al diecezei de Gyar din Ungaria in locul episcopului Apor Vilmos, care a murit ca un martir. La 9 aprilie 1946, Andrea Cassulo, nuntiul papal de la Bucuresti, ii comunica numirea. Ca episcop titular a promovat cultul Preasfintei Inimi a lui Isus, transformand aceasta sarbatoare in hram diecezan.

Preluare dupa http://www.informatia-zilei.ro

Lasati un raspuns