Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

AFP: Biserica Ortodoxa Romana atrage cyber-credinciosi

Biserica Ortodoxa Romana, cunoscuta drept bastion al conservatorismului, a incalcat un tabu, imbratisand Internetul si pastorindu-si credinciosii prin intermediul cyberspatiului.
Credinciosii sunt acum invitati sa trimita rugaciuni prin intermediul Internetului, sa-si caute sufletul perechte prin site-urile matrimoniale exclusiv ortodoxe si sa urmareasca online inmormantarea celor dragi, scrie Agence France Presse.
De cand Patriarhul Daniel – dinamic si relativ tanar, la 59 de ani – a devenit pastorul a aproximativ 19 milioane de romani ortodocsi, in 2007, cuvantul lui Dumnezeu a inceput sa fie transmis prin intermediul emisiunilor live.
Biserica si-a construit si propriul grup media, Basilica, ce include un radio si o televiziune, o agentie de stiri, un ziar si o “agentie de pelerinaj”, Basilica Travel, continua reportajul AFP.
Sute de website-uri si bloguri care impartasesc invatamintele ortodoxe si usureaza schimburile intre credinciosi au aparut aproape peste noapte, dand nastere la ceea ce analistii numesc “Biserica pe Internet”.

Un sociolog specializat in religii, Mirel Banica, apreciaza ineditul website-urilor, insa crede ca raspund unei nevoi reale. “Oamenii sunt ocupati, multi romani traiesc in strainatate si nu mai au timp sa indeplineasca toate ritualurile ortodoxe, asa cum o faceau parintii lor”.
Aproape trei milioane de cetateni din tara fosta comunista, ce a intrat in UE in 2007, au emigrat in ultimii ani, cautand slujbe mai bine platite in Vest. Cum se gasesc departe de bisericile ortodoxe, “recurg la Internet cand e vorba despre comemorarea rudelor moarte”.
Banica sustine ca “dezvoltarea blogosferei ortodoxe este raspunsul religiei la provocarile timpurilor moderne”.
Site-ul Funerar TV apreciaza ca “pot avea loc evenimente tragice cand rudele sunt la zeci de kilometri departare”, asa ca el ofera romanilor posibilitatea sa isi “insoteasca rudele pe ultimul drum via Internet”.
Preturile variaza intre 170 si 840 de euro, pentru “transmisiunea live a intregului serviciu funerar”.
“Internetul nu este diavolul, insa trebuie sa-l tinem sub control si sa nu-l lasam sa ne controleze el pe noi”, spune Rade Radan, preot ortodox sarb, din Australia. “Insa Biserica inseamna adunarea oamenilor, si este important sa pastrezi legatura intre credincios si preot”, mai afirma el.

Preluare dupa http://www.ziare.com

Lasati un raspuns