Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

ÎPS Iustinian Chira, decorat cu Steaua României în grad de Cavaler

Distincţia i-a fost conferită de preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu i-a conferit ÎPS Iustinian Chira, arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler. Distincţia i-a fost oferită cu prilejul aniversării vârstei de 90 de ani, la propunerea Ministerului Culturii, aceasta fiind adusă de la Bucureşti şi înmânată de către secretarul de stat Vasile Timiş.
La evenimentul care a avut loc la Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, a participat şi Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, preoţi, oficialităţi judeţene şi locale, demnitari, oameni de cultură, printre care prefectul Sandu Pocol, preşedintele CJ, Mircea Man, senatorul Gheorghe Mihai Bîrlea, Mariana Pop, inspector general al ISJ, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene, Mihai Pătraşcu, directorul Aeroportului Baia Mare ş.a.
Preşedinţia României a anunţat că importanta distincţie i-a fost acordată ÎPS Justinian Chira “în semn de înaltă apreciere pentru evlavia şi harul de care a dat dovadă în bogata şi îndelungata sa activitate misionar-pastorală, administrativ-gospodarească, culturală şi ctitoricească”.
În cuvântul său, secretarul de stat Vasile Timiş a amintit de binecuvântarea pe care a simţit-o în momentul primei întâlniri cu ÎPS Iustinian Chira, în urmă cu 33 de ani, mulţumindu-i apoi pentru binele nemăsurat care l-a făcut şi continuă sa-l facă pentru credincioşii din Maramureş, pentru Episcopie, dar şi pentru ţară şi neam. “Astăzi, este o zi mare pentru noi toţi, pentru cultura şi biserica românească. ÎPS Justinian Chira a zidit, de-a lungul celor 90 de ani, creştineşte şi cultural, mii şi mii de oameni care au multiplicat învăţămintele sale nemărginite”, a subliniat Vasile Timiş.
ÎPS Iustinian Chira a stârnit emoţii profunde, ca de obicei, tuturor celor prezenţi, prin cunvintele calde rostite: “Daţi-mi voie să mărturisesc că de data asta mă simt copleşit. Aceşti ani, 90, nu îmi aparţin mie, ci stăpânilor mei – Dumnezeu, biserica şi iubiţii credincioşi. Nu pe mine m-a cinstit preşedintele Traian Băsescu, ci pe întreaga Românie şi pe întreg poporul român, un popor în care sunt oameni binecuvântaţi care ştiu să trăiască cu bucurie creştinească orice moment. Noi trăim o permanentă Zi de Paşti, Ziua bucuriei profunde”.
Steaua României este cel mai vechi ordin naţional şi cea mai înaltă distincţie oferită de statul român, fiind creat în 1864 de Cuza Vodă. Ordinul se acordă presedinţilor de stat, oamenilor de cultură, militari căzuţi la datorie, dar şi unor personalităţi din viaţa socio-economică a ţării.

Lasati un raspuns