Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cu toata presiunea primitiva a autoritatilor ucrainiene, Biserica romaneasca din Hagi–Curda a fost sfintita de Mitropolitul Basarabiei

Sambata 16 iulie, pe fondul prezentei masive a militiei si trupelor speciale ucrainiene, a trei autocare cu cazaci si a incercarii autoritatilor ucrainiene de a impiedica evenimentul, a avut loc ceremonia de sfintire a bisericii cu Hramul “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” a parohiei Hagi –Curda (Ceamasovca) din Sudul Basarabiei, Ucraina (regiunea Odesa), singura structura bisericeasca din Ucraina apartinand Mitropoliei Basarabiei, adica Bisericii Ortodoxe Romane, transmite corespondentul Romanian Global News din Sudul Basarabiei.

Sfintirea a fost  facuta de Mitropolitul Basarabiei, IPS Petru, alaturi de mai multi preoti.

La slujba de sfintire au participat secretarul general al Consiliului Mondial Roman, Nicolae Popa, unul dintre ctitorii bisericii, Vasile Iordachescu, un alt ctitor al bisericii, Presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Senatul Romaniei, senatorul Viorel Badea, deputatul basarabean Gheorghe Brega, reprezentanti ai asociatiilor romanesti din Sudul Basarabiei, ca Anatol Popescu si din Nordul Bucovinei ca scriitorul Vasile Tarateanu, Cristi Dumitru, directorul general al Centrului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru romanii de pretutindeni din cadrul MAE, Eugen Popescu, presedinte executiv al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, avocatul Antonie Popescu si avocatul Mihai Nicolae de la “Fratii Glolesti”, numerosi jurnalisti din Bucuresti si Chisinau, functionari ai Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni si nu in ultimul rand consulul general al Romaniei la Odesa, Cerasela Nicolas si consulul Mihai Oprescu.

Biserica a fost construita cu sprijinul nemijlocit al domnului Nicolae Popa, secretar general al Consiliului Mondial Roman din SUA, care a donat peste 50.000 de dolari US si cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni.

La invitatia Consiliului Mondial Roman, prin dl. Nicolae Popa, mai multi studenti din Romania si R. Moldova, insotiti si de jurnalisti au incercat sa participe la sfintirea bisericii. Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni impreuna cu casa de avocatura “Ţuca Zbârcea & Asociaţii”, a asigurat finantarea unui autocar din Bucuresti care a transportat studenti pe traseul Bucuresti-Ceamasovca.

Din pacate autoritatile ucrainiene si-au aratat din nou primitivismul sovietic blocand intrarea in Ucraina a autocarelor cu studenti, inclusiv pe cel finantat de DRP.

Dupa sase ore tot felul de hartuiri si amenintati, timp in care studentii si jurnalistii care ii insoteau au stat in autocare pe o temperatura de 37 grade celsius, dupa ce presa din Romania a inceput sa relateze ce se intampla si dupa interventia curajoasa a consulului Mihai Oprescu, acesta fiind amenintat si scos din vama de catre reprezentantul SBU-ului ucrainian (serviciul secret), primului autocar i s-a dat drumul, evident dupa ce slujba de sfintire de la Hagi-Curda se terminase, sub masiva supravehgere a militiei si trupelor speciale ucrainiene.Cu toata presiunea primitiva a autoritatilor ucrainiene, Biserica romaneasca din Hagi–Curda a fost sfintita de Mitropolitul Basarabiei

Intre timp, in continuarea stalinismului bine impregnat in in creierul autoritatilor proaspatului stat ucrainian, securitatea acestuia (fostul KGB rusesc), au expulzat doi dintre jurnalistii care incercau sa ajunga la Hagi-Curda. Valentin Tigau de la Radio Romania Actualitati si Simona Lazar de la Jurnalul National au fost preluati de actualul KGB ucrainian si trecuti frontiera ucrainiana.

Dim lights Download Embed

Autocarul cu studenti si jurnalisti a pornit totusi, spre disperarea ucrainienilor, catre Hagi Curda unde odata ajunsi studentii romani s-au intalnit cu localnicii care ii asteptau cu masa pusa, le-au dat garoafe albe cu panglici tricolore, au vizitat biserica si au facut fotografii, sub supravegherea atenta a trupelor ucrainiene.
Cu toate ca organizatorii au facut apel la Uniunea Interregionala “Comunitatea Romaneasca” din Ucraina si la dl. deputat Ion Popescu, deputat roman din Parlamentul Ucrainei, pentru a facilita trecerea frontierei mai rapid, cu respectarea legislatiei Ucrainei, pentru invitatii la aceasta sfintire de biserica, ajutorul nu a venit, demonstrand inca odata cat de putin conteaza interesele comunitatii romanesti pentru cei care conduc Ucraina in acest moment.

Dealtfel nici invitatia facuta de dl. Nicolae Popa, secretar general al Consiliului Mondial Roman, pentru dl. Deputat Ion Popescu si intrega conducere a Uniunii Interregionale “Comunitatea Romaneasca”, sa participe la evenimentul sfintirii bisericii din Hagi-Curda, nu a fost onorata.Cu toata presiunea primitiva a autoritatilor ucrainiene, Biserica romaneasca din Hagi–Curda a fost sfintita de Mitropolitul Basarabiei

Este de subliniat reactia si implicarea puternica in rezolvarea problemelor generate de autoritatile ucrainiene a senatorului Viorel Badea, Presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Senat, a Consulului general de la Odesa, Cerasela Nicolas si a consulului Mihai Oprescu, a Ministerului de Externe al Romanie a senatorului Titus Corlatean, Presedintele Comisiei pentru Politica Externa a Senatului Romaniei.

Este de asemenea de subliniat campania mincinoasa facuta de unii angajati ai unor servicii secrete din Romania ca si de unii inalti reprezentanti guvernamentali din Romania care au incercat sa induca ideea ca prezenta studentilor facand parte din Platforma “2012”, in Sudul Basarabiei va provoca dezordini si va face ca evenimentul sa nu se desfasoare. Dezinformare ordinara pentru care unii vor trebui sa raspunda! Prezenta studentilor care au impartit garoafe albe cu panglica tricolora legata de codita, au impresionat pe localnici si au adus un plus de emotie si frumusete evenimentului.

A trezit numeroase suspiciuni si a alimentat tot felul de zvonuri lipsa de la eveniment a Secretarului de stat Eugen Tomac si a conducerii DRP, care desi invitat si confirmat ca vine, in ultimul moment nu a mai venit…Probabil ca sa nu fie deranjat de studentii de la Platforma “2012”! Pacat, pentru ca multi concetateni de-ai sai din Sudul Basarabiei, acolo unde s-a nascut domnia sa, au intrebat de el….

Documentar
În Hagi Curda trăiesc aproape 4000 de oameni, 99% dintre ei fiind români. Şcoala are aproape 400 de elevi împărţiţi în 11 clase, dintre care 3 sunt în limba ucraineană, restul în română.
Conform wikipedia.org, preluata de Romanian Global News, in prezent, şcoala medie generală din satul Hagi-Curda este o şcoală mixtă cu predare în limbile română şi ucraineană.
Biserica ortodoxă “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Hagi-Curda a fost sfinţită în anul 1875 de către episcopul Melchisedec Ştefănescu al Dunării de Jos, în perioada când sudul Basarabiei era în stăpânirea României. Lăcaşul de cult şi-a îndeplinit misiunea şi în perioada ocupaţiei ruseşti, apoi după revenirea administraţiei româneşti.
După instalarea puterii sovietice, popa Gheorghe (parohul din sat) şi protopopul Nicolae din Ismail au fost arestaţi, fiind condamnaţi ulterior la 18 ani de detenţie. La Hagi-Curda au fost trimişi apoi numai preoţi de alte naţionalităţi. În anul 1979, sub pretextul că biserica este în ruină, biserica ortodoxă românească din Hagi-Curda a fost distrusă până la temelie de către autorităţile sovietice , pe locul său fiind înălţat Monumentul eroilor sovietici din Marele Război pentru Apărarea Patriei.
Abia în 1995, după mari eforturi, s-a reuşit reînfiinţarea parohiei din localitate sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei, afiliată Patriarhiei Române. Epitrop era Vasile Iordăchescu, iar preot a fost numit pr. Anatol Cristea. Autorităţile ucrainene n-au recunoscut parohia pe motiv că Mitropolia Basarabiei nu era autorizată de guvernul Republicii Moldova.
La 26 martie 2003, Administraţia regională de Stat din Odesa a recunoscut singura parohie românească din Ucraina.
În urma ameninţărilor la adresa familiei sale, pr. Cristea a plecat din sat în 2005, în locul său fiind numit pr. Nicolae Asargiu, preot şi la Anadol. La sfârşitul anului 2005, pr. Asargiu a plecat şi el din Hagi Curda, în locul lui sosind tânărul Anatolie Curtev. În această biserică se slujeşte în limba română.
De-a lungul timpului, biserica a fost vandalizată de mai multe ori, iar enoriaşii maltrataţi. Astfel, în ordine cronologică, s-au petrecut următoarele evenimente :
 17 iunie 2003 – enoriaşii bisericii au fost bătuţi
 21 iulie 2003 – preotul a fost legat de o maşină şi amenintat că va fi târât până va muri
 6 iulie 2004 – uşa bisericii a fost spartă, mobilierul a fost distrus, icoanele şi podeaua au fost stropite cu motorină, iar maşina părintelui Cristea incendiată
 9 mai 2005 – li s-a interzis enoriaşilor să intre în cimitir, iar preotul a fost bătut
 9 aprilie 2006 – preotul a fost bătut de mai multe persoane neidentificate în gara din oraşul Ismail
 mai 2006 – înaintea slujbei de Înviere, nişte indivizi necunoscuţi au pătruns în biserica şi au împrăştiat gaze lacrimogene, alungându-i astfel pe enoriaşii din parohie
 18 iunie 2006 – casa părintelui Curtev a fost atacată de trei indivizi mascaţi, i s-au spart geamurile, indivizii ameninţând că o vor incendia

Lasati un raspuns