Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Traditii si obiceiuri: Ploile Sfantului Ilie

Sarbatoarea Sfantului Ilie, care este, in fiecare an, pe 20 iulie, marcheaza miezul verii pastorale, cand ciobanii separa oile de berbeci. Sfantul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor, dar si cel care pedepseste cu furtuni si grindina necredinta oamenilor.
Perioada pe care o traversam acum, marcata de multe fenomene meteorologice extreme, este cunoscuta in popor ca “ploile Sfantului Ilie”.
Legenda spune ca Sfantul Ilie a fost investit de popor ca responsabil cu ploile insotite de tunete, fulgere, trasnete si vant puternic. Se spune ca in aceasta perioada Sfantul Ilie iese des la plimbare, pe cer, intr-un car de foc tras de doi sau patru cai albi, inaripati, avand in mana un bici de foc si de acolo, de sus, trimite pe pamant tunete, fulgere si trasnete, vant puternic si ploi abundente insotite de grindina.

In felul acesta, Sfantul urmareste sa se razbune pe diavoli, dar si pe oamenii pacatosi, care nu mai au nici frica, nici rusine si se dedau la tot felul de nelegiuiri. Speriati de urgia care curge din cer, diavolii se ascund peste tot si, ca sa-i pedepseasca pe toti, trasnetele si fulgerele lovesc in oameni, vite si case, in pomi, in turlele bisericilor in care s-au ascuns diavolii si chiar in corpul unor animale mici, caini sau pisici.

De regula insa, in ziua de Sfantul Ilie nu ploua. Ori ploua mult si inspaimantatator inainte ori dupa aceasta zi si de ce se intampla asa, ne spune tot o legenda pe care am auzit-o de la mama cand eram copil. Sfantul Ilie este foarte batran si, ca orice batran motaie mai mereu. Stiind ca se apropie ziua lui, cand se trezeste il intreaba pe Dumnezeu cat mai este.

Dumnezeu, cunoscandu-i planurile si dorinta de a-i pedepsi aspru pe oameni pentru nelegiuirile lor, il sfatuieste sa doarma fara grija ca mai este timp mult pana la ziua lui. Sfantul trimite spre pamant ceva ploi cu tunete, fulgere si trasnete ca pe un semnal a ceea ce urmeaza sa fie de ziua lui, si adoarme iar.

Cand se trezeste, din nou il intreaba pe Dumnezeu cat mai este pana la ziua lui si afla surprins si cu mare suparare ca… a fost. Furios ca i-a trecut ziua si diavolii si oamenii iar au scapat nepedepsiti de biciul lui de foc, Ilie se infurie si trimite spre pamant fulgere, trasnete si ploi care baga frica in tot ce sulfa.

De aceea este recomandat ca pe vreme cu fenomene extreme cum este aceasta pe care o traversam acum, ferestrele si usile caselor sa fie bine inchise, ca sa nu se poata strecura vreo spurcaciune de diavol inauntru si casa sa fie trasnita.

Iar daca vreo ploaie de-a Sfantului Ilie te prinde pe undeva, la drum, mai bine sa te ploua, caci este pericol mare sa tragi la un adapost, acolo unde ar putea fi si vreun diavol.

Trebuie sa-ti faci des cruce pentru ca Dumnezeu i-a spus Sfantului Ilie cand i-a dat biciul in mana sa loveasca in toate dupa pofta inimii lui, dar sa nu dea in cruce noua.

Preluare dupa http://www.ziare.com

Lasati un raspuns