Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Lucrurile sfinte si porcii

Matei 7:6
Să nu daţi câinilor lucrurile sfinte şi să nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi să se întoarcă să vă rupă.
Acesta e un verset care îmi place mult! Este clar că ideea care este promovată de acest verset este să nu faci cele mai intime destăinuiri despre tine, despre ceea ce crezi, despre idealurile, valorile tale, despre durerile tale celor de lângă tine deoarece prietenul de azi poate fi duşmanul de mâine şi acesta – odată ajuns duşman – te va lovi unde va sti el că te doare mai rău! E greu, pentru că oameni fiind simţim nevoia de a ne destăinui, de a vorbi, de a acorda încredere “prietenilor”. Nu realizăm care sunt implicaţiile – pe termen lung – ale acestei atitudini. Atunci când soarta este de aşa natură încât foştii prieteni devin duşmani simţim ce a însemnat să dăm “lucrurile sfinte” porcilor! Atunci suntem loviţi în toată fiinţa noastră, în tot ce avem noi mai scump, atunci “mărgăritarele” noastre sunt călcate în picioare!
Ce mă impresionează oarecum este faptul că ATUNCI (vobim despre nişte vremuri pe care azi le categorisim ca fiind ANTICE) putea cineva să înţeleagă atât de profund funcţionarea fiinţei umane, să pătrundă atât de adânc în realităţile comportamentale ale omului, ca fiinţă socială! Pe de altă parte, constatând cât de actuale sunt aceste “sfaturi” te întrebi… oare chiar nu s-a schimbat nimic în fiinţa umană timp de 2.000 de ani???

Lasati un raspuns