Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Comunicat de presa privind instalarea PS Vasile Bizau, cel de-al cincilea Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures

In data de 23 iulie 2011, incepand cu ora 09:00, a avut loc la Baia Mare slujba inscaunarii Preasfintiei Sale Vasile Bizau ca episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures. PS Vasile este al cincilea episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures, continuand bogata istorie a acestei eparhii, care a dat Bisericii doi mitropoliti greco-catolici si doi episcopi marturisitori ai credintei.
La ceremonia istorica din 23 iulie 2011 au participat ierarhii greco-catolici si romano-catolici din Romania, precum si ierarhi greco-catolici din Slovacia, Ucraina si Ungaria. Alaturi de oficialitati si reprezentanti ai institutiilor locale si centrale ale Statului, au fost prezenti la eveniment toti preotii greco-catolici din Eparhia Greco-Catolica de Maramures, cu credinciosii din parohiile lor. De asemenea, preoti si credinciosi greco-catolici din Romania si strainatate au fost prezenti la Baia Mare, pentru a se uni in rugaciune si bucurie cu fratii lor in credinta din Maramures.

Referindu-se la evenimentul de sambata, 23 iulie 2011, noul episcop greco-catolic de Maramures, PS Vasile Bizau, a spus: „La acest eveniment ii astept cu drag pe toti credinciosii, pentru a ne uni in rugaciune si «frangerea painii», ca semn al comuniunii noastre in Domnul si pentru un inceput bun al parcursului spiritual si eclezial pe care il vom face impreuna. Sustinerea in rugaciune si intarirea legaturilor sufletesti reprezinta forta interioara a Bisericii, care trebuie sa priveasca cu speranta in viitor.

Eparhia Greco Catolica de  Maramures – cea mai noua Eparhie Greco-Catolica, care a dat Bisericii  doi mitropoliti greco-catolici si doi episcopi marturisitori ai credintei

PS Vasile Bizau este al cincilea episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures, infiintata in 5 iunie 1930 prin bula papala Sollemni Conventione. Din toate cele cinci eparhii greco-catolice din Romania, cea de Maramures este cea mai “tanara”.

Primul episcop al Maramuresului a fost PS Alexandru Rusu, instalat in 2 februarie 1931. In martie 1946, PS Alexandru Rusu a fost ales Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice, insa regimul comunist din acea perioada nu l-a recunoscut. In 1948, PS Alexandru Rusu, impreuna cu intreaga ierarhie a Bisericii Greco-Catolice, a fost arestat de regimul comunist si intemnitat pentru ca nu s-a lepadat de credinta sa. A trecut prin mai multe inchisori, inclusiv prin cea din Sighet, iar in 1963 moare in inchisoarea din Gherla. A fost inmormantat in Cimitirul detinutilor din Gherla, fara nici un oficiu religios.

In perioada de persecutie si clandestinitate a Bisericii Greco-Catolice, alaturi de PS Alexandru Rusu, in fruntea Eparhiei Greco-Catolice de Maramures s-a aflat si PS Ioan Dragomir. In perioada 1950-1963 acesta a ocupat functia de episcop auxiliar, iar din 1963 a devenit episcop titular. Anchetat si torturat in inchisorile comuniste, intre 1950-1964, nici acesta nu si-a abandonat credinta. Reintors acasa, dupa gratierea din 1964, a desfasurat o ampla activitate pastoral-misionara. A murit in 1985 dupa o lunga si grea suferinta cauzata de anii petrecuti in inchisorile comuniste.

In 1990, la cateva luni dupa caderea regimului comunist, in fruntea Eparhiei Greco-Catolice de Maramures a fost numit PS Lucian Muresan, care ulterior, in 1994, a fost numit Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice si s-a mutat la Blaj. In 2005, ca urmare a ridicarii Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco Catolica, la rangul de Arhiepiscopie Majora, Preafericirea Sa a devenit Arhiepiscop Major.

In 1994, in fruntea Eparhiei a fost numit PS Ioan Sisestean, care provenea din clerul activ al perioadei de clandestinitate, pe care a pastorit-o pana in 2011.

Ca urmare a decesului PS Ioan Sisestean si a vacantei scaunului episcopal al Maramuresului, Sinodul Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, intrunit la Blaj in perioada 8-10 iunie 2011, l-a ales pe PS Vasile Bizau ca episcop greco-catolic de Maramures.

Date biografice ale PS Vasile Bizau

PS Vasile Bizau s-a nascut la 14 octombrie 1969 in localitatea Dragomiresti, jud. Maramures, intr-o familie greco-catolica activa si in perioada de interzicere a acestei Biserici in Romania.

Casa parinteasca a functionat, pe toata durata clandestinitatii, ca loc de intalnire al credinciosilor din satul natal, uniti in rugaciune sub egida Reuniunii Mariane, condusa de insasi mama Preasfintiei Sale.

Face scoala generala in Dragomiresti. In 1988 este absolvent al Liceului Industrial nr. 9 (Colegiul National “Mihai Eminescu”) din Baia Mare, profilul Filologie-Istorie. Intre anii 1990-1993 urmeaza cursurile Institutului Teologic “Ep. Dr. Alexandru Rusu”, Baia Mare.

Isi completeaza formarea la preotie cu studii de filozofie (1993-1994) la Facultatea de Filozofie din cadrul Universitatii Pontificale Gregoriana din Roma si studii de teologie (1994-1997) la Facultatea de Teologie din cadrul aceleiasi Universitati. Tot aici face studii de specializare (masterale), intre 1997-2000, in Teologie patristica si Istoria teologiei.

Intre 2001-2002 urmeaza cursuri doctorale la Institutul San Anselmo din Roma.

Parcursul ecleziastic al Preasfintiei Sale incepe la 15 august 1996, cu ocazia sarbatorii Adormirea Maicii Domnului, cand e hirotonit diacon la Giulesti, Maramures. In 31 august 1997 este hirotonit preot de catre Preasfintia Sa Ioan Sisestean la Baia Mare.

Odata cu intoarcerea in tara (2000), activeaza ca preot in cadrul Episcopiei de Maramures, indeplinind functia de consilier eparhial, iar activitatea pastorala o desfasoara la parohiile din Bogdan-Voda si “Sfanta Cruce” din Baia Mare.

Tot in acest an incepe si activitatea didactica, in calitate de cadru didactic asociat la Catedra de Filosofie – Teologie – Arte din cadrul Facultatii de Litere, Universitatea de Nord, Baia Mare.

In 20 iunie 2007 este ales, de catre Sinodul Episcopilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore si proclamat de Sfantul Parinte Papa Benedict XVI, in 27 octombrie 2007, episcop titular de Appiaria. Hirotonia intru episcopat o primeste in Catedrala Sfanta Treime din Blaj, la 16 decembrie 2007.

In calitate de Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore coordoneaza activitatile acesteia si indeplineste functia de presedinte al Comisiei Sinodale Sociale. Desfasoara, de asemenea, o bogata activitate pastorala in Arhieparhia de Alba Iulia si Fagaras. Pornind de la istoria comuna de suferinta a celor doua Biserici, in 2008 conduce delegatia Bisericii Romane Unite, la Lviv si Kiev, pentru informare si schimb de experienta, In acelasi an este numit responsabil al Departamentului de Cultura din cadrul Conferintei Episcopale Romane. In 2009 face vizite pastorale la parohiile greco-catolice romanesti din Canada. In 2011 participa la lucrarile Conferintei Episcopale Italiene ca delegat din partea Conferintei Episcopale Romane.

Ca urmare a procesului electoral desfasurat canonic si dupa ce a primit consensul Sinodului Episcopilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, (Blaj, 8 – 10 iunie 2011), Preafericirea Sa Lucian Muresan, in calitate de Arhiepiscop Major, il transfera la sediul eparhial de Maramures  in calitate de episcop eparhial al Maramuresului.

Activitatea stiintifica se concretizeaza in colaborari, cu studii si articole, in diverse numere ale revistei Studia Universitatis Babes-Bolyai si ale Buletinului stiintific, Fascicula Filosofie-Teologie a Universitatii de Nord, Baia Mare, precum si ale revistei cu caracter pastoral Flori de Crin. Activitatea sa stiintifica include si cicluri de conferinte la Intalnirea Nationala a Tineretului Catolic, Oradea, 2004, la Cursurile de vara si de Formare permanenta a preotilor, Cluj, 2006, la Colegiul Pio Romeno din Roma, 2007, precum si mai multe serii de Exercitii spirituale la Seminarele Teologice din Blaj si Oradea (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca).

Preluare dupa http://www.greco-catolica.org

Lasati un raspuns