Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cuvioasa Parascheva (14 Octombrie) – partea a III-a

SCRIERI

Părintele Ioanichie Bălan – 14 octombrie, ziua în care trebuie să ne părăsim casa.
În fiecare an, ziua de 14 octombrie este zi de prăznuire duhovnicească a Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, zi de mare bucurie creştinească, zi de rugăciune şi pelerinaj.
Încă din ajun se îndreaptă spre Iaşi mii de pelerini, credincioşi, mai ales femei, din toate judeţele ţării. Tot oraşul este în sărbătoare. Străzile sunt pline de lume. Gara, trenurile, autobuzele sunt asaltate de oameni. Ţărani osteniţi de muncă, mame cu copii de mână, tineri plini de râvnă, orăşeni de toate vârstele, studenţi, intelectuali, toţi se îndreaptă spre Mitropolie. Este ziua Sfintei Parascheva! Este hramul catedralei. Acest pelerinaj este unul din cele mai mari şi mai reprezentative din ţară. Numărul credincioşilor se ridică uneori la zeci de mii.

Din ajun, după terminarea Sfintei Liturghii, preoţii citesc acatistul Sfintei Parascheva lângă raclă. Apoi ridică cu mâinile lor sfintele moaşte şi le scot afară sub un baldachin anume pregătit în faţa catedralei. Aici rămân sfintele moaşte timp de 30 ore, adică până în ziua de 14 octombrie seara, când se aduc din nou în catedrală cu o procesiune festivă.

Deci prima parte a hramului constă în scoaterea sfintelor moaşte afară, pentru închinarea pelerinilor. Din acest moment se formează o lungă coloana de credincioşi, care nu se mai termină şi care aşteaptă să se închine la sfânta raclă. Doi preoţi stau de gardă câte două ore la cuvioasa şi menţin ordinea. Toţi credincioşii care vin se aşează la rând şi aşteaptă să se închine. După închinare se sărută racla şi icoana Sfintei Parascheva. Apoi urmează atingerea fiecăruia cu fruntea de marginea raclei, după care credincioşii intră în biserică.

Aici se închină în continuare la locul din catedrală unde stă permanent sfânta raclă, precum şi la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi la celelalte icoane. Apoi fiecare îşi dă la preoţi darul şi pomelnicul familiei sale. Seara se face priveghere până aproape de miezul nopţii. Apoi, după orele douăsprezece, catedrala se transformă pentru câteva ceasuri în lăcaş de odihnă. Cei peste o mie de pelerini, îndeosebi de la ţară, străini care nu au unde dormi în oraş, se aşează jos, vorbesc lucruri duhovniceşti şi cântă cântări religioase. Mame obosite de cale cu copii lângă ele, ţărani de toate vârstele, pelerini din alte localităţi, toţi aţipesc cu frunţile pe desagi şi cu gândul la Dumnezeu. Acest moment îţi oferă o atmosferă unică în ţara noastră, de creştinism primar, şi creează un sentiment de milă, de dragoste şi respect în acelaşi timp pentru poporul nostru credincios.

Afară însă pelerinajul se continuă toată noaptea. Porţile Mitropoliei sunt tot timpul asaltate, coloanele de închinători la sfintele moaşte nu se mai termină, râvna şi dragostea pentru sfinţi este mereu în creştere. În zorii zilei, pelerinii din catedrală sunt invitaţi afară. Se face curăţenie şi pregătire pentru Sfânta Liturghie, iar în curte se începe slujba aghiasmei. Vase mari, pline cu apă sfinţită, sunt asaltate de credincioşi. La orele zece, când sunt prezenţi în curtea Mitropoliei mii de pelerini, încep să sune toate clopotele. Apoi intră la slujbă mitropolitul cu toată suita clericilor. În timp ce pelerinii curg ca un fluviu viu pe porţile Mitropoliei şi coloana de la sfintele moaşte este din ce în ce mai lungă, în biserică se oficiază Sfânta Liturghie cu un mare sobor de preoţi.

Credincioşii umplu biserica şi cele două rânduri de galerii până la refuz. La urma se ţine predica afară, pe treptele catedralei, şi se binecuvintează tot poporul. Apoi cei mai mulţi, mai ales credincioşii de la sate, se întorc la casele lor, cu sufletele pline de bucurie şi mulţumire duhovnicească. Alţii stau cete-cete la masă, pe iarbă. Numai închinarea la sfintele moaşte continuă până seara târziu.

De la ora 16 începe Vecernia. Între timp se adună în curte mii de orăşeni, localnici, intelectuali şi studenţi. În sunet duios de clopote, preoţii îmbrăcaţi în odăjdii ridică sfânta raclă şi pornesc în procesiune împrejurul catedralei. Este poate cel mai mişcător moment al anului, cea mai frumoasă procesiune de la catedrala mitropolitană din Iaşi.

În frunte, ca o corabie salvatoare, se leagănă uşor pe umerii preoţilor racla Sfintei Parascheva. În urmă merge mitropolitul în mantie, ca un păstor în mijlocul oilor, iar de jur-împrejur, o întindere vie de capete, de ochi umeziţi de lacrimi, de mâini care se întind imploratoare spre sfintele moaşte, de inimi care bat emoţionate în acelasi fel. În această procesiune se fac trei popasuri cu ectenii, în numele Preasfintei Treimi. Apoi toată mulţimea se opreşte la uşă şi încearcă să se atingă din nou de raclă. Preoţii duc sfintele moaşte în biserică şi le aşează la locul lor.

Procesiunea şi pelerinajul se încheie cu Paraclisul Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, pe care îl citeşte însuşi mitropolitul împreună cu preoţii şi tot poporul se roagă în genunchi. Astfel pelerinajul anual la moaştele Cuvioasei Maicii noastre Parascheva ia sfârşit. Credincioşii se retrag din biserică, din curtea Mitropoliei şi se duc fiecare la ale lor. Autobuzele de oraş, cursele şi trenurile sunt din nou aglomerate, iar gările freamată de lume. Fiecare povesteşte ce a văzut mai frumos şi ce a auzit mai plăcut la “Cuvioasa”. Astfel drumul pare scurt, necazurile vieţii devin mai uşoare şi oamenii ajung cu inimile pline de bucurie la căminele lor. (Până în ultimele decenii, timp de trei sferturi de secol, în ajunul şi ziua Sfintei Parascheva (13 şi 14 octombrie), trenurile care mergeau spre sau dinspre Iaşi erau gratuite pentru copii, elevi şi militari; iar pentru ceilalţi închinători din ţară se aplică o reducere de 50%.)

Acum oraşul doarme în linişte, luminile catedralei se sting, uşile grele se încuie peste noapte şi nici un pelerin nu mai rămâne în ograda Mitropoliei. Numai moaştele Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, împodobite de jur-împrejur cu buchete proaspete de flori aduse de pelerini, rămân în continuare de veghe peste veacuri, ca o candelă vie a laşiului, a Moldovei şi a ţării noastre româneşti.

Sursa: CreştinOrtodox.ro

Programul hramului Sfânta Cuvioasă Parascheva 2010 (Catedrala Mitropolitană din Iaşi).

Sâmbătă, 9 octombrie:

Ora 22:25 – Sosirea delegației din Grecia cu moaștele Sf. Maxim Mărturisitorul (Aeroportul Iași).

Duminică, 10 octombrie:

Ora 06:30 – Procesiune a moaștelor Sf. Cuv. Parascheva, înconjurul Catedralei prin Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și depunerea lor pe platoul din fața Catedralei pentru închinare;

Orele 07:00-12:00 – Miezonoptica, Utrenia și Sf. Liturghie (în Catedrala mitropolitană);

Orele 19:00-20:30 – Pelerinajul „Calea Sfinților“ – Scoaterea în procesiune a moaștelor Sf. Cuv. Parascheva, deplasare prin oraș (Str. Sf. Andrei, Str. Palat, Biserica „Sf. Nicolae“ Domnesc – întâlnire la Biserica „Sf. Nicolae“ Domnesc cu moaștele Sf. Maxim Mărturisitorul, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt) și depunerea lor pe esplanada din fața Catedralei mitropolitane pentru închinare.

Luni, 11 octombrie:

Orele 08:00-11:30 – Miezonoptica, Utrenia și Sf. Liturghie (în Catedrala mitropolitană).

Marți, 12 octombrie:

Orele 07:30-11:30 – Miezonoptica, Utrenia și Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala mitropolitană);

Orele 11:30-12:00 – Slujbă de pomenire pentru Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist (în Catedrala mitropolitană);

Orele 12:00-13:00 – Moment de evocare a personalității mitropolitului Teoctist al Moldovei și Sucevei (în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iași) care cuprinde:

1. Proiectarea unui film despre activitatea patriarhului Teoctist ca mitropolit (și locțiitor de mitropolit) al Moldovei și Sucevei;
2. Lansarea volumului „Urme în eternitate – Mitropolitul Teoctist al Moldovei și Sucevei“, publicat la Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei;
3. Vizitarea expoziției de cărți tipărite în perioada păstoririi patriarhului Teoctist în Moldova (vor fi expuse și imagini cu bisericile construite sau restaurate în această perioadă);

Ora 18:00 – Lansarea, la Centrul Cultural Francez din Iași, a lucrării „Dicționar bilingv de termeni religioși ortodocși“, publicată la Editura DOXOLOGIA (în două volume: român-francez și francez-român), autor lect. dr. Felicia Dumas. Manifestarea este organizată în cadrul unui parteneriat cultural încheiat între Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași și Centrul Cultural Francez;

Orele 19.00-20.30 – Concertul anual de muzică psaltică „Byzantion cântă pelerinilor“ (în Catedrala mitropolitană);

Orele 21:00-01:00 – Slujba de priveghere în cinstea sărbătorii Aducerii moaștelor Sf. Ap. Andrei la Iași (Vecernia, Litia și Utrenia) – în Catedrala mitropolitană.

Miercuri, 13 octombrie:

Orele 07:00-11:00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Ceasurile și Sfânta Liturghie (în Catedrala mitropolitană);

Ora 17:00 – Inaugurarea Librăriei DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 14, Iași);

Orele 18:00-19:30 – Concursul coral „Tineri lăudați pe Domnul“, ediția a VII-a (în Catedrala mitropolitană);

Orele 21:00-03:00 – Slujba de priveghere a sărbătorii Sfintei Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia și Sfânta Liturghie – în Catedrala mitropolitană).

Joi, 14 octombrie:

Ora 07:00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva și Ceasurile (în Catedrala mitropolitană);

Orele 09:00-13:00 – Sfânta Liturghie (pe podiumul de lângă Catedrala mitropolitană);

Ora 18:30 – Deschiderea simpozionului organizat de către Complexul Muzeal Național Moldova Iași, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, la Muzeul Unirii din Iași, intitulat „Monumentul – Tradiție și viitor“, Ediția a XII-a. Simpozionul va avea o secțiune dedicată bisericilor și mănăstirilor fortificate din Moldova și în special Mănăstirii Golia (anul acesta se împlinesc 350 de ani de la sfințirea bisericii Mănăstirii Golia);

Orele 18:30-22:00 – Slujba de priveghere a Sfântului Maxim Mărturisitorul (Vecernia, Litia și Utrenia) – în Catedrala mitropolitană.

Vineri, 15 octombrie:

Orele 07:00-11:30 – Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie (în Catedrala mitropolitană).

Ora 10:00] – Deschiderea Simpozionului Internațional „Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române“ organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași (în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iași);

Orele 16:00-18:00 – Ceasul al IX-lea, Vecernia și Paraclisul Sf. Cuv. Parascheva;

Ora 19:00 – Lansarea lucrării „Sfântul Maxim Mărturisitorul – Mediator între Răsărit și Apus“, publicată la Editura DOXOLOGIA, autor Jean Claude Larchet. Lansarea se va face în Aula „Mihai Eminescu“ a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, urmată de o conferință susținută de autor cu tema: Actualitatea teologiei Sfântului Maxim Mărturisitorul.

Sâmbătă, 16 octombrie:

Manifestări dedicate împlinirii a 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Paisie Olaru de la Mănăstirea Sihăstria.

Orele 8:00-10:00 – Sfânta Liturghie arhierească (în biserica mare a Mănăstirii Sihăstria);

Orele 10:00-10:30 – Trisaghion pentru părintele Paisie Olaru (la cimitir);

Orele 10:30 -13:30 – Simpozion dedicat părintelui Paisie Olaru (în demisolul bisericii mari a Mănăstirii Sihăstria).

Duminică, 17 octombrie:

Orele 08:30-12:30 – Resfințirea bisericii Mănăstirii Golia, urmată de Sfânta Liturghie arhierească;

Ora 17:00 – Sfințirea locului pe care se va ridica biserica parohială „Sf. Maxim Mărturisitorul“ din cartierul Munteni-Copou (municipiul Iași).

Sursa: www.doxologia.ro

SFINTE MOAŞTE

Moaştele Sfintei se află la:

Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt Nr. 16;

Părticele din Moaştele Sfintei se află la:

• Mănăstirea Recea, comuna Dumbrăveni, judeţul Vrancea, la 21 km SV de Focşani şi la 17 km nord de Râmnicu Sărat;
Mănăstirea Sf. Nicolae-Mihai Vodă, Bucureşti, Str. Sapienţei Nr. 4 (la câteva sute de metri de staţia de metrou Izvor);
Biserica Sf. Parascheva – Sfânta Vineri Nouă, Bd. Nicolae Titulescu Nr.157-161 (lângă staţia de metrou Gara Basarab, în apropiere de Calea Griviţei); părticele din moaşte şi o părticică dintr-un veşmânt al Sfintei;
• Biserica Dichiu, Bucureşti, Str. Icoanei Nr. 72, sector 2;
• Biserica din Miclăuşeşti, pe DN 2 (E 20) de la Bacău spre Iaşi, după 70 km, o ramificaţie spre dreapta de 1 km până în satul Miclăuşeşti;
Biserica Sfânta Parascheva – Doamna Oltea, Bucureşti, Str. Doamna Oltea Nr. 36;
Mănăstirea Ciolanu, satul Grajdana, comuna Tisău, jud. Buzău;
• Biserica Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou, Suceava, B-dul 1 Decembrie 1918 Nr.21;
• Biserica Sfânta Maria, oraş Ovidiu, jud. Constanţa;
• Biserica Sf. Alexie, Calea Şerban Vodă Nr. 123;
• Parohia “Sfanta Cuvioasă Parascheva”, Ploieşti;
• Biserica Sf. Cuvioasă Parascheva / Biserica Sf. Vasile, Cotroceni Răzoare, Bucureşti, Drumul Taberei/Drumul Sării, Str. Răzoare;
• Biserica Sfânta Vineri din Oradea cu hramurile Cuvioasa Maică Parascheva şi Sfântul Arhidiacon şi Protomartir Ştefan;
Biserica din comuna Cornetu, jud. Ilfov, Soş. Alexandriei Nr. 205 (la cca. 17 Km de centrul Capitalei);
• Biserica Cuvioasa Parascheva, comuna Dobroteasa, satul Câmpul Mare (în extrema de nord a satului), jud. Olt;
Biserica Boteanu, Bucureşti, Str. Boteanu Nr.8 (oarecum paralel cu Bd. Magheru, perpendicular pe str. C. A.Rosetti);
Mănăstirea Hâncu, raion Nisiporeni, Republica Moldova (50 km de Chişinău, trecând prin Străşeni, pe şoseaua spre Albiţa);

Veşmântul care a acoperit Moaştele Sf. Parascheva se află la:

Parohia Sf. Arhagheli Mihail şi Gavriil, Heerstraße, 63/Ortelsburger Allee, 1, 14052, Berlin;
Biserica din comuna Cumpăna, jud. Constanţa;
Mănăstirea Samurcăşeşti, în extrema de vest a Bucureştilor, pe raza comunei Ciorogârla la 20 km de Bucureşti; Preaferictul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Sfintei Mănăstiri Samurcășești la data de 19.10.2008, veșmântul cu care au fost acoperite moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași pentru aducere aminte a perioadei în care moaștele s-au adăpostit aici din calea războiului al II-lea mondial în perioada 10 aprilie – 27 octombrie 1944, împreună cu arhiva și tezaurul Mitropoliei de la Iași.

ICOANE

Preluare dupa http://sfintiromani.ro

Cititi si:  Cuvioasa Parascheva (14 Octombrie) – partea a II-a

Cuvioasa Parascheva (14 Octombrie) – partea I

Lasati un raspuns