Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ramasitele Maicii Tereza, motiv de galceava intre India si Albania

India a refuzat sa trimita ramasitele Maicii Tereza in Albania, asa cum i se ceruse, calificand ca si absurda cererea guvernului albanez.
“Maica Tereza era cetatean indian si va ramane in tara sa”, a declarat purtatorul de cuvant al ministrului de Externe indian, citat de BBC. Maica Tereza, laureata cu Nobel pentru activitatea sa, este ingropata la Calcutta.
Maica Tereza, etnica albaneza, s-a nascut la Skopie, care in prezent face parte din Macedonia. Conflictul are toate sansele sa escaladeze, mai ales in contextul in care anul viitor se vor aniversa 100 de ani de la nasterea sa.

India considera ca pe buna dreptate Maica Tereza este ingropata in tara in care a muncit mai toata viata si de a carei cetatenie s-a bucurat inca din 1951, in timp ce Albania pretinde ramasitele ei, pentru ca Maica Tereza era etnica albaneza. Macedonia inca nu si-a spus punctul de vedere, chiar daca Maica Tereza a trait primii 18 ani la Skopie.

Maica Tereza, nascuta Agnes Gonxha Bojaxhiu, in 1910, a murit in 1997, dupa ce si-a inchinat viata celor bolnavi si pe moarte, ea sosind in India in 1929.
Si-a luat numele de Tereza in 1931. In 1979, a fost laureata a premiului Nobel pentru Pace. “Dupa sange, sunt albaneza. Dupa cetatenie, sunt indianca. Dupa credinta, sunt catolica. In ceea ce priveste chemarea mea, apartin lumii”, ar fi spus Maica Tereza la un moment dat.
Maica Tereza a fost beatificata – primul pas in a deveni sfanta – in 2002, de Papa Ioan Paul al II-lea. Intreg procedeul s-a desfasurat in timp record. Beatificarea a pavat drumul catre canonizarea ei, care ar putea avea loc curand.

Preluare dupa http://www.ziare.com

Lasati un raspuns