Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sute de preoţi şi mii de credincioşi, la slujba de întronizare a noului episcop Greco-catolic al Maramureşului – Vasile Bizău

O impresionantă procesiune religioasă a străbătut, sâmbătă, Centrul Vechi al municipiului Baia Mare, până la Sala Polivalentă unde a avut loc slujba, pe tot parcursul procesiunii credincioşii, îmbrăcaţi în costume populare, intonând cântece laice. Ceremonialul religios a fost condus de arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Lucian Mureşan, fost episcop al Maramureşului.
La slujba religioasă au participat, alături de prelaţi catolici din Transilvania, Ungaria, Slovacia şi Ucraina, autorităţi judeţene şi locale din Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, dar şi reprezentanţi din România ai Sfântului Scaun, Vatican.În cuvântul adresat participanţilor la slujba de întronizare, episcopul Vasile Bizău a subliniat rolul bisericii în viaţa comunităţii, dar şi importanţa colaborării cu alte culte creştine. ”Grija pastorală creează premisele unităţii spirituale şi face să înflorească şi să se dezvolte în biserică acei talanţi pe care Dumnezeu i-a sădit în fiii săi. Favorizarea vocaţiilor şi cultivarea lor, aprofundarea credinţei noastre prin programe de catehizare, implicarea mai activă în viaţa socială, deschiderea spre lumea culturală şi ştiinţifică în dialogul constructiv al propunerii valorilor şi cultivarea lor în societate, inclusiv cele morale, cultivarea unui raport bun cu celelalte biserici şi culte, precum şi implicarea în mişcarea ecumenică sunt tot atâţia paşi de urmat şi direcţii de acţiune ale Eparhiei noastre. Fermentul unei societăţi se propune de la sine atunci când conştiinţa valorilor este trăită şi asumată colectiv şi mai ales atunci când coerenţa faptelor noastre sunt rodul harului lui Dumnezeu”, a spus episcopul Vasile Bizău.

În 2007, Vasile Bizău a fost hirotonit episcop în catedrala Arhiepiscopală din Blaj

Noul episcop greco-catolic de Maramureş, Vasile Bizău, are 41 de ani, este născut în comuna Dragomireşti, jud. Maramureş, şi a urmat Seminarul Teologic din Baia Mare, apoi Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma. A fost hirotonit preot în anul 1997, iar în anul 2007 a fost hirotonit episcop în catedrala Arhiepiscopală din Blaj. Preasfinţitul episcop Vasile Bizău a fost transferat la sediul eparhial Maramureş, după ce postul a rămas vacant în urma decesului Preasfinţiei Sale Ioan Şişeştean.

Lasati un raspuns