Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ce este botezul cu foc?

Matei 3:11
Cât despre mine, eu vă botez cu apă, spre pocăinţă; dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine, şi eu nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea. El vă va boteza cu Duhul Sfânt şi cu foc.
Matei 3:12
Acela Îşi are lopata în mână, Îşi va curăţa cu desăvârşire aria şi Îşi va strânge grâul în grânar; dar pleava o va arde într-un foc care nu se stinge.”
Este, în acest prim verset, o expresie care mă nedumereşte… “El vă va boteza… cu foc“! Eu ştiam că există clasicul botez în apă. Mai ştiam şi de botezul cu Duhul Sfânt, dar despre botezul cu foc nu am auzit nimic în practica creştină de azi!
Desigur, unii s-ar putea să lege această expresie de ceea ce zice versetul următor, şi anume că “va arde pleava într-un foc care nu se stinge”, rezultând astfel că “botezul” cu foc nu ar fi altceva decât o “pedeapsă” pentru cei care vor pieri în “focul veşnic”, dar cred că explicaţia aceasta nu stă în picioare. Pentru că în Matei 3:11 se spune CLAR că Isus va BOTEZA cu Duh Sfânt şi FOC! Ori, cum botezul cu Duhul Sfânt nu e o pedeapsă, ci o binecuvântare, nici cel cu foc nu ar trebui să fie altfel. De altfel, cuvântul “botez” te duce automat cu gândul la ceva “nou” rezultat în urma acţiunii de botez. După botezul cu apă te numeşti creştin, după cel cu Duh Sfânt eşti, ca să zic aşa, “născut din nou”, dar după cel cu foc ce se schimbă? Şi cum se desfăşoară botezul cu foc?
Ştiu că se vor găsi oameni care să interpreteze în fel şi chip fiecare verset, fiecare cuvânt chiar (din această cauză avem atâtea culte creştine, fiecare “lider” spiritual găsim alte explicaţii în aceiaşi expresie), dar ADEVĂRUL (mai ales cel spiritual) există – vorba filmului “Dosarele X” – DINCOLO DE NOI! Putem încerca să-l înţelegem (asta încerc şi eu prin acest demers), dar pentru a ajunge să gustăm din acest adevăr trebuie să fim foarte atenţi cu “interpretările”! Cred că versetele biblice trebuie înţelese diferit. Unele sunt încărcate de simboluri, altele sunt foarte clare, explicite. Înţelepciunea vine şi din puterea de a discerne corect în aceste situaţii… Deci… ce este botezul cu foc???

Lasati un raspuns