Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Maria Bulat-Saharneanu: Asta am aşteptat noi de la noua guvernare sau de ce pentru premierul Filat e importantă vizita Patriarhului rus?

Marti, aproape toată mass-media a relatat despre întâlnirea premierului Vlad Filat cu un responsabil pentru relaţiile între biserică şi societate a Bisericii Ortodoxe Ruse. Informaţia uscată, fără pic de culoare, comunica doar că la întâlnire s-a discutat despre pregătirea vizitei Patriarhului Kiril în Republica Moldova, preconizată pentru luna octombrie curent.
Şi desigur, au fost făcute publice declaraţiile celor doi, care trebuiau să ne spună şi despre scopul acestei întâlniri. Primul a spus că Patriarhul îşi va vizita eparhiile Mitropoliei Moldovei şi va discuta despre problemele enoriaşilor moldoveni, iar al doilea că vizita Patriarhului rus este foarte importantă, deoarece majoritatea credincioşilor din Republica Moldova sunt de confesiune ortodoxă. Şi atât. Nimic mai mult, aşa precum îi stă bine unui “oaspete politicos” şi unei “gazde primitoare”.

Ce ne dau nouă, însă, aceste “politeţuri”, când se ştie că Patriarhul Kiril vine să-şi marcheze încă o dată teritoriile care fac parte, precum a mai spus, din “Sfânta Rusie”? Or, precum se arată, deocamdată nimeni nu-şi pune întrebarea. Evenimentul s-a produs, presa a relatat, populaţia a privit şi a ascultat, fiindcă, vedeţi, Dumneavoastră, “majoritatea credincioşilor sunt de confesiune ortodoxă şi vizita Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse în ţara noastră este una importantă”.

Iar principalul din toate aceste cuvinte ale premierului e că are o “ţară”, or, nu o singură dată a subliniat acest fapt, fără să ţină cont cum şi de unde i se trage această “ţară”. Dacă, însă, mai adăugăm că” ţara” asta nu i-au dat-o în mână doar cele 4 la sută de credincioşi care frecventează biserica regulamentar, apoi chiar e de întrebat: dar cu ceilalţi credincioşi, îndeosebi ai Mitropoliei Basarabiei, ce facem? Aceştea ai cui sunt? Or, crede dl premier, că l-au adus la putere enoriaşii Mitropoliei lui Vladâca Vladimir? Atunci se înşeală amarnic, fiindcă anume ei fac electoratul de 40 la sută al comuniştilor. Şi atunci care-i rezonul să-i pui pe toţi întro oală? De ce ar fi motivată fericirea atât de mare de pe urma vizitei Patriarhului rus?

Care să fie secretul unui astfel de comportament, dacă un sondaj realizat pe blog-ul unui preot de sub oblăduirea Vladâcăi Vladimir arată pentru moment că mai bine de 50 la sută din participanţi la sondaj nu ar dori ca această vizită să aibă loc, sau că Patriarhul Kiril urmăreşte să întărească poziţiile ruseşti în acest teritoriu, sau că ar fi mai bine să ne facă o vizită Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Şi nu e un sondaj comandat de cei care nu văd nici o fericire în vizita Patriarhului Kiril. Şi atunci de ce atâta pregătire meticuloasă, de ce atâta atenţie, de ce atâta grijă pentru o vizită, care ne aminteşte teribil de vizita Patriarhului Alexei, care, aflându-se în Republica Moldova, nu a uitat să-l decoreze şi pe Igor Smirnov de la Tiraspol, cel care a umplut Nistrul cu sângele concetăţenilor noştri, nici azi puşi în valoarea pe care o merită?

De ce premierul nu manifestă o astfel de grijă şi pentru o vizită a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, care nu ar fi deloc inoportună, dacă deducem că 60 la sută din electorat, care a votat democraţia şi integrarea europeană îşi doreşte dreptate şi când e vorba de credinţa lor. De ce nu li s-ar face parte şi lor de o vizită a Prea Fericitului Patriarh Daniel, dacă ne amintim că premierul a fost déjà în vizită la domnia sa, vizită care, spre deosebire de vizita lui Patriarhului rus, nu ştim de ce a fost una secretă, fără de presă şi fără de publicitate. De ce nu ar fi posibilă o astfel de vizită, aşa precum e posibilă vizita Patriarhului Kiril? Mai ales, că după anul de pomină, 1944, nici unul dintre Patriarhii bisericii-mamă nu a călcat pe pământul Basarabiei şi mai ales că, oricum, chiar şi după două sute de ani de ocupaţie rusească nu am devenit, spre Slava lui Dumnezeu, ruşi. Şi, cu siguranţă nu vom deveni, atâta timp, cât El, Bubul Dumnezeu, are grijă de seminţiile lui.

Dar nu legea lui Dumnezeu urmăreşte în această vizită Patriarhul Kiril, fiindcă nu are nici un Dumnezeu această vizită a lui. Şi acest lucru se vede de la o poştă pentru fiecare, numai că nu ştim de ce nu vede acest lucru cel de la care am aşteptat să vadă, cel pe care l-am votat şi care ne-a promis că vom fi mândri de faptele lui. Să fie valabile nădejdile noastre doar până aici, până la prima cotitură de pe drumul drept? Nu ştiu şi nici nu aş vrea să cobor capul mai jos, fiindcă acolo e de găsit goana după focul haric, lumânările aprinse doar la bisericile lui Vladimir şi niciodată la cele aproape de rădăcini şi tot acolo e terfelită în picioare “povestea de succes”, care nu a mai scăpat nici de Voronin, nici de comunişti. Şi cu mare părere de rău, nu scapă nici de ocupaţia rusească pe care de bună voie şi cu mare grijă ne-o asumăm, vorba premierului.

Cine ne-o fi tumănit oare?

Radio Vocea Basarabiei

Lasati un raspuns