Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Episcop de Oradea controversat, beatificat de Vatican

Episcopul romano-catolic de Oradea Bogdanffy Szilard, mort in inchisoarea comunista de la Aiud, a fost beatificat printr-un decret al Papei Benedict al XVI-lea, in semn de recunoastere a martiriului sau.
Bogdanffy Szilard a fost beatificat, la Oradea, in cadrul unei ceremonii conduse de cardinaul Erdo Peter, din Ungaria, in prezenta cardinalului Angelo Amato, din partea Vaticanului, scrie Adevarul.
La ceremonie au participat peste 2.500 de persoane, fete bisericesti si credinciosi. Beatificarea este primul pas al procesului de canonizare ca sfant, in Biserica Catolica.
Cu toate acestea, Bogdanffy Szilard ramane un personaj controversat, considerat de serviciile secrete, in anii ’30, drept un membru important al Organizatiei de Autoaparare din Valea lui Mihai, o organizatie maghiara ce pregatea intrarea trupelor ungare in Romania, organizand atentate, scrie Adevarul.

Problemele sale cu serviciile secrete romane au continuat si mai tarziu, cand, in 1948, a fost arestat de Securitate, pentru spionaj in favoarea Vaticanului, si inchis la Oradea.
Pana in 1953, a trecut prin inchisoarea Jilava si prin lagarul de exterminare de la Capul Midia, iar in cele din urma a ajuns in inchisoarea Aiud, unde a supravietuit numai o luna.
In ciuda tuturor controverselor create de Securitate, martiriul sau a fost recunoscut oficial de Vatican, sambata, la Oradea, iar Bogdanffy Szilard va fi trecut in calendarele romano-catolice.

Preluare dupa http://www.ziare.com

Lasati un raspuns