Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Proiect pentru construirea unei mănăstiri româneşti în München

În urma aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, numărul românilor care trăiesc în Bavaria a crescut semnificativ, astfel că doar în oraşul München trăiesc actualmente în jur de 20.000 de români ortodocşi. În dorinţa de a răspunde nevoilor liturgice, duhovniceşti, culturale şi sociale ale acestor oameni, Consiliul de conducere al Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale şi de Nord a hotărât, la 10 septembrie 2004, ca sediul Episcopului-vicar al Mitropoliei să fie stabilit în oraşul München.

La luarea acestei hotărâri s-a ţinut seama şi de dorinţa multora din credincioşii din München de a-l avea în mijlocul lor pe Episcopul-vicar al Mitropoliei, care să le unească eforturile în scopul procurării unui lăcaş de cult propriu, precum şi în acela al organizării în acest oraş a unui aşezământ mănăstiresc, în scopul promovării valorilor liturgice, ascetice şi duhovniceşti ale tradiţiei ortodoxe în rândul credincioşilor ortodocşi, dar şi în dialogul cu celelalte confesiuni creştine sau cu oamenii care şi-au pierdut credinţa. S-au făcut astfel demersurile pentru cumpărarea unui teren pe care să fie construită o mănăstire reşedinţă episcopală. Întregul proiect este conceput să ofere un „acasă” tuturor românilor din München şi împrejurimi şi să ajute la promovarea valorilor culturii şi tradiţiilor româneşti ortodoxe în München, precum şi în întreaga Bavarie, în vederea depăşirii falselor prejudecăţi la adresa României şi a românilor.

Biserică în stil brâncovenesc

Este proiectată o biserică în reprezentativul stil brâncovenesc pentru aproximativ 200 de persoane. În subsolul acesteia se va construi o sală comunitară multifuncţională pentru întruniri, conferinţe, seminarii. Prin aceasta se doreşte ca biserica românească să fie totodată centru de evlavie ortodoxă, dar şi spaţiu de întâlnire şi cunoaştere, care să mijlocească întâlnirea românilor între ei, precum şi cu cei în mijlocul cărora trăiesc.

Aşezământul va cuprinde sediul episcopal, mănăstirea şi spaţii pentru activităţile cultural-educaţionale şi sociale

În locaţia din proximitatea bisericii sunt prevăzute încăperile pentru sediul episcopal: chilii pentru episcop, un ieromonah, un ierodiacon, birou, trapeză, sală de primire, bibliotecă, câteva camere de oaspeţi.

Avându-se în vedere tradiţia ortodoxă românească, conform căreia centrele episcopale funcţionează în regim mănăstiresc, aşezământul bisericesc din München va funcţiona şi el în regim de mănăstire. Personalul monahal al acestuia, pe lângă faptul că va asigura funcţionarea întregii activităţi a aşezământului şi va deservi şi împodobi slujbele de la biserică, va coordona şi anumite acţiuni cu caracter social.

În cadrul aşezământului bisericesc este prevăzut şi un spaţiu în care să funcţioneze o grădiniţă şi să se desfăşoare diverse activităţi pentru tineret, precum cursuri de limbă română şi istorie naţională, seminarii pe teme de spiritualitate, cu ajutorul cărora să fie cultivată identitatea acestora şi să li se poată mijloci o orientare în viaţă. În imediata vecinătate a aşezământului nostru urmează să se construiască şi o grădiniţă româno-germană. Acest proiect va fi executat de un investitor privat şi susţinut de noi în măsura posibilităţilor. Ne-am fi dorit să ne asumăm noi şi acest obiectiv, însă mărimea investiţiei necesare este unicul motiv care ne împiedică de la acest lucru.

La 15 octombrie 2007 a fost înfiinţată la iniţiativa noastră Asociaţia caritativă pentru ajutor la domiciliu „Sfântul Vasile cel Mare”. Scopul ei este acela de a veni în ajutorul celor săraci, bolnavi sau bătrâni, al celor aflaţi în diferite nevoi materiale sau spirituale, care nu se mai pot descurca singuri, conform principiului creştin de întrajutorare frăţească. Pentru coordonarea acestei activităţi este prevăzut de asemenea un spaţiu în cadrul aşezământului nostru.

Apel de suflet pentru o lucrare sfântă

În scopul menţionat, Primăria oraşului München ne-a oferit spre cumpărare în cartierul Aubing un teren de 2605 m2, la un preţ de 1.146.200 €, teren ales special ca să corespundă necesităţilor noastre. Pentru construcţie vor mai fi necesari încă aproximativ 3 milioane €. În vederea acoperirii necesităţilor de finanţare a terenului, cât şi a costurilor de construcţie a complexului mănăstiresc, am făcut următoarele planuri de finanţare: Terenul de 2.605 m2 a fost împărţit în 260 de unităţi a câte 10 m2. La un preţ de 440 €/m2, o unitate, cuprinzând 10 m2, are o valoare de 4.400 €. Cei care doresc să facă donaţii pentru teren vor putea prelua, după puteri, unul sau mai mulţi metri pătraţi, una sau mai multe unităţi. Volumul total al ansamblului, de 9.600 m3, a fost la rândul lui împărţit în 960 de unităţi, numite simbolic „cărămizi”, de câte 10 m3, în valoare de 3.000 €, câte 300 € pentru fiecare m3. Astfel, donatorii vor putea finanţa unul sau mai mulţi metri cubi, una sau mai multe „cărămizi”.

Finanţarea proiectului este asigurată deocamdată doar parţial. O greutate deosebită o constituie faptul că terenul oferit de oraş spre cumpărare este foarte scump. Prin efortul comunităţii şi arhiepiscopiei noastre, şi cu un ajutor al Bisericii Luterane din Bavaria, în valoare de 300.000 €, am strâns deja suma de 600.000 €. Biserica Catolică ne va acorda şi ea în curând, în acelaşi spirit creştin frăţesc, un sprijin de 300.000 €. În aceste condiţii ne mai sunt necesari până în luna octombrie, când trebuie să semnăm actul de vânzare-cumpărare, încă aproximativ 400.000 €, reprezentând restul costurilor şi cheltuielile notariale şi de proiectare aferente. Suntem sub această mare presiune de timp deoarece, dacă nu încheiem tranzacţia până atunci, preţul va fi iarăşi mărit, ceea ce ar îngreuna şi mai mult sau ar face chiar imposibil demersul nostru, având în vedere explozia preţurilor care se constată aici după depăşirea crizei.

Piatra de temelie va fi pusă în toamnă

O mare cinste, bucurie şi încurajare pentru noi o constituie faptul că Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în dorinţa de a sprijini demersul nostru, va veni în toamna aceasta la München. Pentru 11 septembrie 2011 este planificată slujba punerii pietrei de temelie a noului aşezământ de către Preafericitul Părinte Daniel, care va fi înconjurat de un numeros sobor de ierarhi şi preoţi din ţară, cât şi de aici, din Germania. La această sărbătoare aşteptăm cât mai mulţi credincioşi, pe care Preafericirea Sa să-i poată încuraja spre o viaţă trăită în credinţă, cinste şi demnitate, să-i poată îndemna la unitate şi asumare responsabilă a calităţii lor de români ortodocşi.

Lucrările de construcţie urmează să înceapă anul viitor. Pe lângă banii colectaţi deja, incluzând aici şi ajutorul din partea Bisericilor creştine surori din München, este necesar să mai găsim încă donatori disponibili să ne ajute. Facem pe această cale un apel către toţi cei care ar putea sprijini acest demers.

Bineînţeles că este vorba de un efort foarte mare, însă doar asumându-l putem întreprinde ceva. Este vorba de identitatea şi de imaginea românilor care în condiţiile ultimelor două decenii au fost determinaţi să trăiască şi să lucreze în străinătate, este vorba de identitatea şi viitorul copiilor lor. Dacă dorim cu adevărat să facem ceva pentru noi şi pentru urmaşii noştri, vom face şi jertfa necesară acestui lucru.

Cum putem ajuta construcţia noului aşezământ?

Contul în care se pot face donaţii în acest sens este:

Liga Bank; adresa Dr. Theobald-Schrems-Str. 3, 93055 Regensburg

IBAN: DE76 7509 0300 0005 1307 35 BIC: GENODEF 1M05

Beneficiar: Rumänische Orthodoxe Metropolie

Scopul: Construire biserică

Donaţii se pot face şi online, pe pagina noastră de internet, la adresa: http://spenden.cbrom.de/, existând astfel posibilitatea ca donatorii să aleagă direct porţiunile de teren pe care doresc să le sponsorizeze.

Mai multe informaţii despre noi, cât şi despre proiectul nostru sunt oricând disponibile la adresa de internet www.cbrom.de.

Materialul a fost preluat de pe basilica.ro si reprezinta apelul facut de PS Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului catre comunitatea romaneasca din Germania.

Lasati un raspuns