Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cele mai rusinoase momente din istoria Bisericii Catolice

Printre intamplarile care nu fac cinste bisericii romano-catolice, de-a lungul istoriei trebuie remarcate vanatoarea de vrajitoare, Inchizitia, exterminarea cavalerilor templieri sau arderea pe rug a Ioanei d’Arc sau a lui Jan Hus.
Aceasta lista nu este o denuntare a romano-catolicismului, care dateaza din perioada lui Hristos. Biserica de astazi este o institutie extrem de onorabila. Dar exista cateva momente din istoria sa, cand aceasta nu s-a ridicat la inaltele sale standarde morale, conform Listverse.
Va prezentam mai jos o lista a acestor momente negre din istoria bisericii romano-catolice.

Vanatoarea de vrajitoare

Asa numitele “vrajitoare” au fost adunate si sacrificate de-a lungul secolelor, in intreaga Europa. Numarul acestora variaza pentru ca inregistrarile nu au fost exacte, se vorbeste despre pana la 100.000 de victime, doar in perioada 1480 – 1750.

Vanatoarea a fost efectuata din doua motive: frica si animozitati personale. Daca o persoana irita pe cineva, acesta din urma o putea acuza de vrajitorie si Biserica Catolica punea in practica pedeapsa.

O alta greseala foarte grava a Bisericii a fost urmarirea si sacrificarea unor oameni, din cauza celei mai mici aluzii de erezie.

Inchizitia

Datele referitoare la Inchizitie sunt cele cuprinse intre anii 1100 si 1800. In cele 7 secole, oricine trezea mania sau suspiciunea Bisericii Romano-Catolice era in pericol, de la sosirea inchizitorilor. Misiunea acestora a fost “sa elimine si sa epureze lumea crestina civilizata de erezii si crime impotriva lui Dumnezeu”.

In afara acestor cazuri, Biserica Romano-Catolica a arestat si torturat evrei, musulmani si alte numeroase religii si secte religioase.

William Tyndale

Tyndale si-a dedicat intrega viata traducerii Bibliei in limba engleza, astfel incat credinciosii din Anglia sa citeasca ei insisi scriptura. El s-a ascuns in Belgia si Germania, pentru a nu fi prins, in timp ce facea traducerea, terminand Noul Testament in 1525.

Biblia a fost tiparita in masa si s-a facut contrabanda cu ea in toata Europa, mai ales in Anglia. Tyndale a tradus si Vechiul Testament in 1530. El a fost capturat, spanzurat si ars pe rug pe 6 octombrie 1536, la Vilvoorde, la marginea Bruxelles-ului.

Jan Hus

Incidentul referitor la Jan Hus este unul dintre cele mai ingrozitoare din istoria Bisericii Catolice. Hus a fost un preot catolic ceh (1369 – 1415). El a vrut mai ales sa puna capat schismei papale. In timpul sau au fost doi papi: Grigore al XII-lea si Benedict al XIII-lea.

In 1415, Biserica a convocat Consiliul pentru a pune capat schismei, dar si pentru a scapa de Hus. Ea l-a pacalit spunandu-i sa vina la Consiliul de la Constanta, promitandu-i ca nu-i vor face nimic. Biserica l-a prins, iar pe 6 iulie 1415 a fost ars pe rug.

Ioana d’Arc

Ioana d’Arc a provocat si a condus o revolta in orasul francez Orleans. Ea a provocat iritarea Bisericii Catolice din zona. S-a deschis un proces impotriva ei, insa i-a fost refuzata orice aparare.

Ioana d’Arc a fost executata pentru erezie in 1431 si nu pentru ca ea a sustinut ca a auzit vocea lui Dumnezeu. Dupa 25 de ani, cazul sau a fost redeschis si a fost exonerata de catre Papa de vina pentru care fusese condamnata. Biserica a canonizat-o in anul 1920, la aproape cinci sute de ani de cand a fost ucisa.

Galilei

Procesul lui Galileo Galilei este unul dintre momentele cele mai infame si jenante, din istoria catolica. Galilei pare sa fi fost in dezacord cu hegemonia Bisericii Catolice cu privire la educatie, chiar daca el a fost prieten cu Papa Urban al VIII-lea.

El a sustinut heliocentrismul, conform caruia soarele se afla in centrul sistemului solar. Biserica nu a vrut sa auda de asa ceva. Galilei a fost dus in fata Inchizitiei si apoi si-a petrecut ultimii 9 ani din viata, in arest la domiciliu.

Cavalerii Templieri

Regele Filip al IV-lea al Spaniei a imprumutat o suma foarte mare de bani de la templieri, cu scopul de a purta un razboi impotriva englezilor. Iar cand Papa Clement al V-lea i-a comunicat ca exista suspiciuni asupra crestinitatii cavalerilor templieri, Filip si-a trimis oamenii si i-a arestat si inchis pe toti templierii din Spania.

Papa a emis o bula prin care dispunea sa fie arestati si ucisi toti cavalerii templieri din Europa, iar planul a fost pus in practica.

Preluare dupa http://www.ziare.com

Lasati un raspuns