Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Parastase de pomenire, simpozioane, expozitii de pictura si lansari de carte in cadrul “Zilelor culturale Nicolae Steinhardt”

Editia a XIII-a a “Zilelor culturale Nicolae Steinhardt” (Monahul Nicolae Delarohia) s-a incheiat sambata, 30 iulie, cu manifestari ce au avut loc la Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare. Astfel, au fost expuse icoane pe lemn si pe sticla, realizate de participantii la Scoala de pictura desfasurata la Manastirea Rohiita.
Evenimentul s-a bucurat de prezenta Preasfintitului Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, si a unor personalitati din spatiul religios si cultural, judetean si national, dintre care ii amintim pe Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” Baia Mare, Ioan Marchis, directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Maramures, Dan Calin Peter, rectorul Universitatii de Nord, Nechita Marius, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, Cristian Stefan si Ioan Tohatan, consilier cultural, respectiv jurist in Cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului,  Fabian Coroian, protopopul Baii Mari, arhimandritul Macarie Motogna, de la Manastirea Rohia, Vasile Filip, staretul Manastirii Rohiita etc.

Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare a gazduit, pe langa vernisajul expozitiei de icoane realizate in cadrul Scolii de pictura “Sfantul Ioan Damaschin”, ce s-a desfasurat la Manastirea Rohiita, si lansarea cartilor “Eseu despre o conceptie catolica asupra iudaismului. Iluzii si realitatile evreiesti”> “Geo Bogza, un poet al Efectelor, Exaltarii, Grandiosului, Solemnitatii, Exuberantei si Patetismului”> “Escale in timp si spatiu”, din cadrul Integralei N. Steinhardt.

In partea a doua au fost lansate cartile “Materiale si Tehnici de Reprezentare in Arta Iconografica Contemporana” (autor Sorin Albu) si “Transfigurare” (autor Virgil Bulat).

Spre deosebire de alti ani, participantii au readus in prim plan in ultimii doi ani stilul bizantin in realizarea icoanelor. In Transilvania putem vorbi de o delasare a picturii bizantine in ultimii ani, din cauza marii influente apusene. In Tara Romaneasca, insa, si in Moldova s-a pastrat icoana bizantina.

Apropiatii parintelui Nicolae, prezenti la eveniment

“Zilele culturale Nicolae Steinhardt” s-au desfasurat in perioada 19-30 iulie si au marcat 99 de ani de la nasterea marelui carturar si monah. Editia din acest an s-a bucurat de participarea unor persoane ce au fost apropiate Parintelui Nicolae. Expozitia de icoane, care numara peste 100 de lucrari, realizate de cei 40 de artisti in atelierul de la Manastirea Rohiita, va ramane in demisolul Catedralei Episcopale “Sfanta Treime” pana la mijlocul lunii august, iar volumele lansate vor putea fi achizitionate de la magazinul catedralei si la Manastirea Rohia si Rohiita.

Parastas de pomenire si masa rotunda la Manastirile Rohia si Rohiita

Scoala de pictura a grupului de iconari “Sfantul Ioan Damaschin”, desfasurata perioada de doua saptamani, a fost coordonata de pictorul Sorin Albu, asistent universitar la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca. In penultima zi a manifestarilor au avut loc evenimente importante la Manastirile Rohia si Rohiita.

Vineri, 29 iulie, la Manastirea Rohia s-a intrunit Colectivul redactional al Integralei N. Steinhardt si directorul editorial al Editurii Polirom, pentru a lucra la volumele care vor aparea de acum inainte in cadrul integralei.

In aceeasi zi, dupa Vecernie, s-a savarsit, la Manastirea “Sfanta Ana” Rohia, la mormantul Parintelui Nicolae, slujba Parastasului, la care au participat IPS Andrei Andreicut, mitropolitul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, PS Justin Sigheteanul, monahii celor doua manastiri, oameni de cultura si arta etc. Dupa acest moment de aducere aminte si pomenire a urmat, la Manastirea Rohita, masa rotunda cu tema “Suferinta si fericirea< doua cai de cunoastere. Lectia lui N. Steinhardt”.

Pictorii au participat la slujbele oficiate la manastire

In fiecare an, in a doua parte a lunii iulie, Manastirile Rohia, Rohita si Fundatia “Nicolae Steinhardt” organizeaza manifestari religioase, culturale si artistice, sub egida “Zilele culturale Nicolae Steinhardt”, in care este evocata personalitatea monahului. Cu aceasta ocazie ii sunt lansate scrieri, iar pictori din toata tara se reunesc pentru a realiza icoane pe sticla si lemn.  Anul acesta au participat pictori din Cluj, Bistrita, Baia Mare, Satu Mare, Salaj, care au realizat una sau mai multe icoane pe lemn si sticla.

Acestia au participat la toate slujbele oficiate la manastire, raspunsurile fiind date de membrii Grupului psaltic “Sfantul Ioan Damaschin”. Unii dintre artisti sunt deja pictori consacrati, iar altii absolventi ai Universitatii de Arte si ai Sectiei arta sacra  si se initiaza in tainele pictarii icoanelor.

Integrala va cuprinde 20 de volume

O parte dintre cartile parintelui Nicolae au aparut in timpul vietii sale, iar altele au ramas manuscrise si au fost tiparite sau vor fi dupa trecerea sa la Domnul. Manastirea Rohia, intre anii 2006 si 2008, impreuna cu intelectuali din mai multe orase din tara au inceput sa adune toate cartile monahului, si mai ales corespondenta, spre publicare. S-a incheiat o colaborare cu Editura Polirom din Iasi, unde va fi publicata integrala ce cuprinde 20 de volume. Pana acum au fost editate primele 10 volume, fiecare avand un coordonator care se ocupa de partea critica.

Manastirea Rohia a recuperat intreaga opera

Despre acest eveniment, PS Justin Sigheteanul a spus< “Aceasta lucrare importanta pe care o savarseste Biserica Ortodoxa o gazduieste Manastirea Rohia, cea care ocroteste in acest sens cultura. Manastirea Rohia este un centru puternic de spiritualitate si aparare a credintei, dar si un important centu de cultura, prin biblioteca si oamenii de cultura care au trecut in timp pe la acest complex monahal. Monahii de aici l-au iubit pe parintele Nicolae, care a facut parte din familia de la Rohia. Cultura si credinta se intalnesc si imbina foarte bine. Acest atelier de cultura se consolideaza la Manastirea Rohiita si are o traditie de 11 ani. Parintele Nicolae a suferit pentru generatiile ce urmeaza. Fiind foarte tineri la vremea respectiva, nu ne-am dat seama cu totii de valoarea parintelui Nicolae. Fundatia are ganduri serioase si va incerca sa ofere cateva burse tinerilor merituosi, nu neaparat teologi”.

Episcopul Justin a multumit monahilor, ingrijitorilor celor trei volume si a amintit de parteneriatul cu editura care se datoreaza si fostului mitropolit Bartolomeu, care poate va avea parte si de o integrala a lucrarilor sale. Manastirea Rohia a recuperat opera integrala a parintelui Nicolae, iar acum ii da viata.

“Speram ca aceasta lucrare sa ajunga la bun sfarsit si sa fie in toate bibliotecile din Maramures si intreaga tara”, a incheiat episcopul Justin Sigheteanul, care are meritul de a fi initiatorul publicarii intregii opere a marelui scriitor care este unicat in tara, deoarece nici un altul nu are o astfel de integrala.

Profesori universitari din Cluj si Bucuresti au vorbit despre cartile parintelui Nicolae

Despre cartea “Eseu despre o conceptie catolica asupra iudaismului. Iluzii si realitatile evreiesti” a vorbit foarte frumos profesorul universitar Ioan Chirila, decanul Facultatii de Teologie din Cluj-Napoca. Profesorul clujean a amintit de intalnirile speciale cu autorul, in special cele cand parintele Nicolae citea Crezul si Psalmii la Miezonoptica, in Manastirea Rohia.

“Este singura carte bilingva din integrala (scrisa in franceza si romana)”, a spus profesorul Chirila. Despre “Geo Bogza un poet al Efectelor, Exaltarii, Grandiosului, Solemnitatii, Exuberantei si Patetismului” a vorbit profesorul universitar George Ardelean, de la Facultatea de Litere Bucuresti. Acesta a amintit de ironiile pe care parintele Nicolae le facea, dar mai ales de rivalitatea pe care o avea cu poetul Geo Bogza.

“Este o carte a impacarii intre doua spirite divergente. Adversarii anilor ‘30 se impaca in anii ‘80, cand Nicolae Steinhardt era un romantic. Este o carte de mare curaj si o recomand pentru ca este o carte a reimpacarii contrariilor din care trebuie sa invatam”, a spus profesorul Ardelean.

Volumul “Escale in timp si spatiu” contine cea mai mare varietate a scrierii parintelui Nicolae. Dupa cum a precizat profesorul conferentiar Stefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca si consilier cultural la Mitropolia Clujului, volumul contine patru capitole< memoralistica (in care sunt prezentate unele amintiri ale parintelui Nicolae cu ocazia unor vizite in strainatate), contemporaneitate (critica teatrala), dialoguri si interviuri (cu personalitati indeosebi incarcerate) si eseuri literare (in care sunt punctate un numar de 48 de eseuri).

PS Justin Sigheteanul, “inventatorul” integralei

“Este remarcabil ca acest proiect inventat de PS Justin este unic in Romania si ne bucura ca am ajuns la jumatate. Colectivul redactional este motorul acestei integrale. Fara componentii acestuia nu s-ar fi putut tiparii lucrarile. Arhimandritul Macarie Motogna este cel care coordoneaza intreg colectivul redactional si face eforturi pentru ca totul sa se termine la timp”, a mentionat Adrian Serban, director editorial Polirom, care a mai amintit de primele sapte carti din integrala.

Aprecieri privind organizarea evenimentului

Unul dintre membrii colectivului redactional si apropiat al parintelui Nicolae a fost regretatul Virgil Bulat, care a trecut la Domnul anul trecut. Aflat in ultimele zile de suferinta,    i-a transmis sotiei sale ca doreste ca ultimele aproape 70 de poezii ale sale nepublicate sa faca obiectul unui volum, care sa fie lansat la acest eveniment. Este vorba despre “Transfigurare” (autor Virgil Bulat), volum de poezii despre care a vorbit poetul Victor Cublesan.

“Poezia lui Virgil Bulat este un filon religios ascuns. In acest volum vom gasi poezii surprinzatoare. Autorul si-a gandit poeziile pentru a fi citite, si nu recitate. Este unul dintre poetii spectaculosi ai ultimilor ani”, au fost cuvintele lui Victor Cublesan.

Despre “Materiale si Tehnici de Reprezentare in Arta Iconografica Contemporana” (autor Sorin Albu) a vorbit directorul Ioan Marchis, care a spus ca este o carte din care artistii plastici au de invatat foarte mult. Aici sunt prezentate reguli de desen, tehnici de pictare, pigmenti, straturi de asezare a luminii pe fata unui sfant etc.

In finalul manifestarilor au mai vorbit Dan Calin Peter si Teodor Ardelean, care au apreciat organizarea evenimentului si munca depusa de cei care s-au implicat in realizarea lui.

Lasati un raspuns