Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Patriarhia Romana: Catedrala Mantuirii Neamului este o necesitate si un simbol

Construirea Catedralei Mantuirii Neamului are o necesitate liturgica si publica, iar aceasta reprezinta un simbol al unitatii dintre lucrarea spirituala si sociala a Bisericii, al unitatii dintre generatii si al romanilor de pretutindeni si al demnitatii nationale, se arata intr-un comunicat al Biroului de presa al Patriarhiei Romane, transmis, luni.

Pozitia Patriarhiei Romane survine contestarii, in tara si strainatate, a necesitatii si oportunitatii construirii Catedralei Mantuirii Neamului in Bucuresti de catre unele persoane si grupari.

Potrivit Patriarhiei, actuala catedrala, construita la mijlocul secolului al XVII-lea (1656-1658), a fost initial biserica manastireasca. Ulterior, a devenit catedrala mitropolitana in anul 1668, iar din anul 1925, odata cu infiintarea Patriarhiei Romane, ea serveste in mod provizoriu drept catedrala patriarhala pana la construirea Catedralei Mantuirii Neamului, asa cum se mentioneaza in pisania scrisa deasupra usii de intrare de Patriarhul Miron Cristea, dupa lucrarile de restaurare din anii 1932-1935, se explica in comunicatul citat.

“Toate catedralele mitropolitane din provinciile romanesti sunt cu mult mai incapatoare decat actuala Catedrala patriarhala si ofera clerului si credinciosilor conditii mai bune pentru desfasurarea cultului”, a completat Patriarhia.

Conform acesteia, necesitatea publica a construirii importantului lacas rezida si in faptul ca in Catedrala Mantuirii Neamului vor fi organizate ceremonii religioase cu caracter public – national, ca de exemplu pomenirea eroilor neamului romanesc la sarbatoarea inaltarii Domnului – Ziua eroilor, (unul din hramurile viitoarei Catedrale patriarhale) si a eroilor din Decembrie 1989 sau slujba de Te-Deum la Ziua Nationala – 1 Decembrie.

In acelasi timp, se mentioneaza in comunicat, in Catedrala Mantuirii Neamului se vor desfasura alte ceremonii, aniversari sau comemorari cu caracter national si international, vor fi primiti oaspetii din strainatate si vor fi organizate evenimente cu semnificatie religioasa, congrese, conferinte si alte manifestari ale preotilor si tinerilor romani din tara si strainatate. Utilitatea publica a viitoarei Catedrale patriarhale va fi evidentiata si de amenajarea spatiului generos de aproape sase hectare din jurul ei ca parc public, marind suprafata spatiilor verzi din Bucuresti, a adaugat Patriarhia.

“Catedrala Mantuirii Neamului este, in acelasi timp, simbol al unitatii dintre lucrarea spirituala si sociala a Bisericii, in ansamblul acesteia, lucrarea spirituala de ordin liturgic, catehetic si omiletic urmand a se desfasura in unitate si completare cu lucrarea social-culturala – prin Centrul de conferinte si Muzeul crestinismului romanesc -, social-filantropica – prin cantina si caminul pentru pelerini – si social-medicala – prin Centrul de diagnostic si tratament -, toate in incinta Catedralei noi”, se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, simbol al unitatii dintre generatii si al romanilor de pretutindeni, catedrala, prin stilul arhitectonic traditional bizantin-romanesc, va fi reprezentativa pentru credinta majoritatii poporului roman. Picturile si mozaicurile viitoarei Catedrale patriarhale vor include sfinti si lacasuri de cult reprezentative din toate provinciile romanesti si chiar ale comunitatilor de romani din afara Romaniei, a mai explicat Patriarhia Romana.

Catedrala reprezinta un simbol al demnitatii nationale, Biserica Ortodoxa Romana fiind astazi singura intre Bisericile ortodoxe fara o catedrala reprezentativa pentru credinta majoritatii poporului roman, se mentioneaza in comunicat.

Complementara scolilor si spitalelor din Romania, potrivit Patriarhiei, noua catedrala nu poate fi pusa in concurenta sau opozitie cu scolile si spitalele din Romania, asa cum fac cei ostili construirii ei, deoarece ea este complementara acestora, fiind, in acelasi timp, un simbol al unei mari comunitati in rugaciune, al unui oras intreg, informeaza agerpres.

Preluare dupa ZiarMM.ro

Lasati un raspuns