Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Un numar-record de germani au abandonat Biserica Catolica dupa scandalul preotilor pedofili

Peste 181.000 de germani au parasit oficial reigia catolica in 2010, an marcat de numeroase scandaluri legate de violentele sexuale comise de preoti asupra copiilor, indica raportul anual al conferintei episcopae germane, facut public vineri.
Astfel, 181.193 de germani au facut demersurile necesare pentru a nu mai plati impozite religioase Bisericii Catolice in 2010, aceasta fiind a doua cifra printre cele mai ridicate de cand exista ea si aproape cu jumatate mai mult decat in 2009, potrivit documentului citat de AFP.

In Germania, comunitatile protestanta, catolica si evreieasca sunt finantate printr-un impozit religios prelevat de stat de la cei inscrisi drept credinciosi la fisc si redistribuit in consecinta. Aceasta prelevare reprezinta – potrivit andurior – 8-9 % din impozitul pe venit.

In 1992, aceasta cifra a fost mai ridicata cu 11.500, dar atunci a existat un val de plecari consecutive reunificarii Germaniei si credinciosilor din ex-Germania de Est care nu doreau sa mai achite acest impozit.

In plus, pentru prima oara numarul retragerilor depaseste numarul noilor botezati, care a fost de 170.000 in 2010.

Conferinta episcopala germana nu propune o explicatie acestei expozii a plecarior, dar de la inceputul anului 2010 Germania a fost zguduita de dezvaluirie abuzurilor sexuae comise asupra copiilor si adolescentior in institutiile apartinand aproape toate Bisericii Catolice. Biserica Catolica a oferit 5.000 de euro victimelor, care au considerat aceasta indemnizatie insuficienta.

Potrivit raportului anual al episcopior germani, catolicismul ramane prima religie germana, cu 24.650.000 de credinciosi, avand un mic avans fata de protestanti /24.200.000 de membri/, scrie agerpres.

Preluare dupa ZiarMM.ro

Lasati un raspuns