Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Top 10: Tarile cu cele mai curate ape

Cipru

Inca nu ai plecat in vacanta si nu stii ce plaja sa alegi si unde poti inota in siguranta? Iata tarile cu cele mai “limpezi” ape din Europa.

Cipru

In urma cu 30-40 de ani, cantitati imense de resturi de apa industriala, amestecata cu reziduuri, a fost varsata in multe dintre apele Europei. Gratie politicilor si actiunilor pentru reducerea poluarii in ape si de tratare a acestora adoptate de-a lungul timpului, in prezent, atat apa marii, cat si apele interioare din Europa, sunt suficient de curate pentru a permite activitati ca inotul sau scaldatul.

Potrivit celui mai recent raport al Agentiei Europene de Mediu, 92% dintre plaje si 90% rauri si lacuri respecta standardele europene minime la capitolul curatenie. Rezultatele raportului anual se bazeaza pe esantioane prelevate periodic din peste 21.000 de locatii din zonele de coasta si din interiorul continentului european. Apa a fost testata pentru identificarea contaminarii cu diferiti poluanti si bacterii precum E. coli.

In fruntea clasamentului este Cipru, unde calitata apei a fost cotata drept excelent in toate locatiile. Clima temperat mediterana cu veri calde si uscate si ierni racoroase au facut din aceasta insula din Marea Meditereneana regiunea perfecta pentru vacanta de vara.

Printre cele mai cunoscute destinatii de vacanta din Cipru enumeram Larnaca, Limassol, Paphos sau Ayia Napa.

Croatia

Croatia flickr.com

Croatia s-a clasat pe locul secund in top, cu 97,3% dintre ape sigure si limpezi.

Privilegiata de iesirea la Marea Mediterana, cu peste 5000 km de coasta, Croatia vine in intampinarea turistilor cu numeroase insule, statiuni si porturi de o frumusete rara ce rasar din apa.

Amestecul de relief muntos, plaje de nisip si orase medievale cu obiective turistice si povesti istorice fac din Croatia destinatia perfecta de vacanta.

Printre cele mai cunoscute destinatii de vacanta din Croatia se regasesc Istria, Dalmatia, Dubrovnik sau Kvarner.

Malta

Malta flickr.com

Malta ocupa locul trei in clasament, cu 95,4% dintre ape sigure.

Situat in centrul Marii Mediterane, arhipelagul imbina frumusetea naturala cu mii de ani de istorie. De-a lungul timpului, Malta a devenit celebra pentru apele cristaline, golfurile stancoase si pesterile subacvatice. Climatul optim si aerul proaspat atrage an de an mii de turistii.

Poti alege pentru o vacanta in Malta dintre regiunile turistice Sliema, Mellieha, St. Julians.

Grecia

Grecia

94.2% dintre regiunile cu apa din Grecia sunt in perfecta siguranta pentru localnici si turisti, potrivit studiului, si probabil ati simtit acest lucru pe pielea dumneavoastra macar o data, pe cand ati vizitat Grecia.

Grecia detine un litoral de 13.676 km la Marea Egee, Ionica si Mediterana, care detin la randul lor aproximativ 3.000 de insule. Cele mai importante sunt Creta, Rodos si Corfu.

Din Grecia nu lipsesc nici zonele montane si obiectivele turistice rare, astfel ca nu va ramane decat sa faceti bagajul.

Irlanda

Irlanda flickr.com

Cu 90.1 % dintre ape tocmai bune pentru inot si relaxare, Irlanda se situeaza pe locul 5 in top.

Iar zonele intinse de apa nu sunt deloc putine, Insula Irlanda fiind complet inconjurata de Oceanul Atlantic. Totodata, centrul tarii este traversat de o multitudine de rauri si lacuri, printre care si Shannon, cel mai lung rau din Irlanda.

Clima Irlandei este destul de blanda, fiind influentata de Curentul Atlanticului de Nord. Verile nu sunt foarte calde, iar iernile sunt geroase foarte rar. Precipitatile sunt insa frecvente.

Bulgaria

Bulgaria flickr.com

Vecinii nostri au reusit sa se claseze pe locul 6 in clasament, cu 85.1% dintre ape in care turistii se pot balaci cu incredere.

Desi din punct de vedere turistic Bulgaria se aseamana cu Romania, serviciile hoteliere de calitate superioara si preturile avantajoase au atras interesul turistilor in ultimii ani. In prezent, litoralul Bulgar reprezinta una din cele mai primitoare si ieftine destinatii pentru familii cu copii.

Statiuni precum Albena, Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Sf. Constantin si Elena, Sunny Day sau Nessebar se ridica astfel la nivelul calitativ al statiunilor Marii Mediterane.

Portugalia

Portugalia flickr.com

Peste 83.9% dintre apele din Portugalia sunt curate, potrivit specialistilor.

Frumusetea locurilor si calitatea serviciilor turistice au transformat Portugalia intr-o destinatie de succes in toata lumea.

Pe langa golfurile cu tarmuri insorite, padurile de stejari, plantatiile de maslini si castele in combinatii de stiluri de arhitectura sunt alte atractii turistice ce merita vazute.

Insula Madeira, Insulele Azore si statiuni precum Cascais, Estoril sau Algarve sunt doar cateva locuri incredibile unde poti face plaja si inota in ape cristaline.

Finlanda

Finlanda flickr.com

Finlanda intra in top cu 83.8% de zone cu apa curata.

Pe timpul verii, dar nu numai, puteti descoperi in Finlanda cateva dintre miile de lacuri, sa pescuiti, sa va plimbati cu barca, dar si sa vizitati orasele finlandeze si sa faceti excursii in munti.

Regatul Unit

Regatul Unit flickr.com

In Regatul Unit, 81,7% dintre locatii au primit calificativul excelent, 96,9% calificativul bine, in timp ce alte 16 nu au primit nota de trecere.

Letonia

Letonia flickr.com

Letoniaa primit un procent de 80.9% in ceea ce priveste siguranta apelor cu privire la poluare.

Letonia
reuseste sa imbine 500 de km de plaja cu orase incarcate de istorie, unde asezarile medievale au lasat in urma cladiri in stil baroc si art nouveau. Astfel, vara te poti bucura de apele curate si aerul proaspat, dar si de festivaluri culturale organizate de localnici.

Preluare dupa 9am.ro

Lasati un raspuns