Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Viziteaza-le cat mai poti: Puncte turistice in PERICOL!

1. Abu Mena, EgiptTurismul, instabilitatea politica si dezvoltarea urbana ameninta istoria culturala si naturala a omenirii. V-am pregatit cateva alternative cool, pentru a ajuta la protejarea siturilor turistice.

1. Abu Mena, Egipt

Iesind la suprafata din ape, dezvoltarea urbana si agricola au amenintat site-ul arheologic Abu Mena, situat la 45 de km, la sud de Alexandria.

Consecintele distrugerii acestui asezamant crestin sunt impresionante, solul argilos se lichefiaza cu excesul de apa si cavitati uriase din complexul arheologic se desprind, fortand autoritatile sa puna nisip la baza cladirilor pe cale de disparitie, pentru a intarzia macar deteriorarea finala.

O alternativa a acestei destinatii turistice ar fi Catacombele lui Kom el Shoqafa, din Alexandria, o asa-zisa colectie de sarcofage egiptene, ce se vrea a fi una dintre cele 7 minuni ale lumii medievale.

2. Monumentele medievale din Kosovo

2. Monumentele medievale din Kosovo en.wikipedia.org

Sinonim cu conflictul si distrugere, Kosovo ascunde o tesatura bogata de arhitectura bizantina-romaneasca si o istorie medievala pe care nu foarte multi oameni o cunosc.

Patru relicve abandonate si superbe, din al 11-lea, al 13-lea si al 14-lea secol: Decani, Patriarhatul Pec si Gracanica, dar si Biserica Fecioarei Ljevisa, formeaza asa numitele Monumente Medievale.

Decorate ornamental cu picturi pe pereti, aceste asezari raman inca in pericolul deteriorarii iminente din cauza instabilitatii politice a tarii. In opozitie, capitala Kosovo, Pristina, a fost imbratisata deja de influenta lumii moderne. Aici gasesti baruri si cafenele aglomerate, pline de turisti, dar si de bastinasi care arboreaza un spirit de independenta dobandita si mandrie.

Aeroportul se afla la 17 km de Pristina, iar taxiul este singurul mijloc de transport care te poate duce la oras si te va readuce la aeroport, pentru 25 de euro.

3. Catedrala Bagrati si Manastirea Gelati, Georgia

3. Catedrala Bagrati si Manastirea Gelati, Georgia en.wikipedia.org

Daca ne intoarcem in secolul al 3-lea, Georgia abia devenise una dintre primele tari care adopta crestinismul. Incepand de atunci georgienii s-au apucat sa construiasca biserici, catedrale si manastiri si nu s-au oprit nici in zilele noastre.

Cea mai faimoasa catedrala este la Bagrati, si a fost construita in secolul al 11-lea, in timp ce Manastirea Gelati este frumos impodobita cu fresci si picturi murale. Daramata in timpul Imperiului Otoman a fost restaurata incepand cu 1952.

Astazi, ingrijorarile sunt ridicate in jurul metodei de reconstructie, despre care se crede ca ar fi facut dauna intregii cladiri.

Daca aveti nevoie de o calatorie religioasa, ramaneti in capitala Georgiei, Tbilisi. Orasul are numeroase biserici, multe dintre ele fiind incadrate in patrimoniul georgian si armenesc, foarta bogat in semnificatie culturala.

Biserica Metekhi, din Tbilisi ridicata in secolul al 12-lea, sta pe o stanca, avand panoramica vedere catre Raul Mtkvari si catre intreg orasul.

4. Bariera de corali, Insulele Belize

4. Bariera de corali, Insulele Belize en.wikipedia.org

Plasate ca intr-un sandwich intre Oceanul Pacific si Marea Caraibilor, toate tarile din America Centrala au o diversitate acvatica foarte puternica.

Insulele Belize, ghemuite in coltul cel mai sudic al Mexicului, ne ofera 386 de km de coasta idilica, dar si cea mai mare bariera de corali din Emisfera Nordica. Atolii curati, lagunele si coralii, plus imaginile iconice si idile, cum ar fi Marea Gaura Albastra (124 de metri adancime), atrag turisti din intreaga lume.

Insa taierea excesiva de mangrove si dezvoltarea fulminanta a urbanizarii coastei ameninta balanta fragila a acestui ecosistem marin. In loc de scufundari, puteti merge catre Muntii Maya, unde veti gasi cele mai inalte varfuri din Belize si un numar mare de ruine mayase.

La 1.124 de metri altitudine se afla cel mai mai inalt varf, Doyle Delight, iar Lubaantun este o relicva de oras mayas ce dateaza din anul 800 iHr.

5. Mormintele Regilor Bugandei, Kasubi, Uganda

5. Mormintele Regilor Bugandei, Kasubi, Uganda en.wikipedia.org

Cand focul a distrus partial Mormintele Regilor Bugandei in martie 2010, un scandal national a fost iscat. Construite la sfarsitul secolului al 19-lea, mormintele intrate in Patrimoniul UNESCO, celebreaza cei 4 regi ai regatului Buganda, un regat sub-national al Ugandei.

Cauza incendiului a fost necunoscuta si a adus dupa sine numeroase jafuri si revolte, iar relatiile dintre populatia tribala a Bugandei si Guvern au devenit extrem de tensionante.

Ambele tabere au militat pentru reconstruirea sitului sacru, insa nelinistea a ramas prezenta in zona. Intre timp, in zona exista, special pentru turisti, ridicat un Altar al Martirilor Namugongo, un memorial al celor peste 30 de victime ale Bugandei, care au murit in masacrul religios care a avut loc in 1886.

Altarul Mucenicilor Namugongo se afla la 12 km in Nordul capitalei Ugandei, Kampala. Puteti ajunge aici, luand traseele turistice care pleaca din oras.

6. Coro, Venezuela

6. Coro, Venezuela en.wikipedia.org

Pe coasta central-nordica a Venezuelei se afla orasul colonie al Spaniei, Coro, care dateaza din secolul al 16-lea si este un exemplu perfect de arhitectura caraibiana terestra.

602 de cladiri istorice, cele mai multe, biserici si buticuri din secolele 18-19, formeaza miezul orasului. O puternica influenta olandeza poate fi observata aici.

Siteul a fost adaugat, de asemenea, pe lista obiectivelor in pericol, protejate de catre UNESCO, din cauza climatului schimbator (vezi ploile abundente) si a planurilor de dezvoltare nu foarte intelepte.

In loc de aceasta zona, poti alege o excursie in apropiere, la Parcul National Medanos de Coro, unde poti explora in mod constant deplasarea dunelor de nisip care ajung si pana la 40 de m inaltime. Este deschis intre 9:00 am – 06:00 pm.

7. Terasele de orez, Muntii Cordilieri, Filipine

7. Terasele de orez, Muntii Cordilieri, Filipine en.wikipedia.org

Cultivarea orezului defineste civilizatia asiatica. Terasele de orez din inima Cordilierilor, situate pe insula nordica Luzon, sunt o emblema a patrimoniului agricol al lumii.

Cunoscute drept a opta minune a lumii, aceste terase realizate de catre om se agata pe vai abrupte, unde agricultura pare imposibil de practicat si se amesteca imperfect in fundalul verde al peisajului.

Simboluri ale folclorului sacru si a ingeniozitatii (odinioara), foarte multe dintre aceste terase sunt astazi neglijate, intr-o perioada in care lumea moderna atrage din ce in ce mai multi fermieri la oras, iar vizitatorii se inghesuie si distrug terasele, nu foarte pregatite tehnic sa-i primeasca.

Muntii Cordilieri sunt casa Muntelui Pulag, al doilea cel mai mare varf din Filipine (2992m), reprezinta o alternativa valoroasa in zona. Puteti obtine permise de alpinism de la birourile Parcului National Mt Pulag, de la Ambangeg, la 250 de km la Nord de la Manila.

8. Padurile luxuriante din Atsinanana, Madagascar

8. Padurile luxuriante din Atsinanana, Madagascar en.wikipedia.org

In jur de 60 de milioane de ani de izolare geografica au permis ca Madagascarul sa devina un ecostisem atat de inchis si unic, atat de neobisnuit, incat oamenii de stiinta l-au denumit “al optulea continent”.

Foarte multe dintre speciile de animale au devenit endemice (specifice doar acelui tinut), lemurii reprezinta atractia principala, iar aici veti gasi, de asemenea, si alte creaturi curioase, cum ar fi  pecia insectivora tenrec, fanaloka sau lemurul aye-aye.

Padurile Atsinanana sunt 6 parcuri nationale. Insa, exploatarea forestiera, a condus la o neliniste internationala si se cere un embargou national. Evitati sa fiti in plus, indreptandu-va catre un colt mai putin zbuciumat, insula Nosy Komba, care ofera golfuri ascunse si trasee de alpinism la inalta atitudine.

Vasele merg catre Nosy Komba in fiecare zi la 9:00 am de la Hell-Ville on Nosy Be.

9. Parcul National Everglades, Florida, USA

9. Parcul National Everglades, Florida, USA en.wikipedia.org

Nu in fiecare zi SUA apare in radarul catastrofelor, insa nu este prima oara cand Everglades se afla in amenintare.

Gazduind cel mai mare ecosistem de mangrove din Emisfera Vestica, parcul se chinuie sa supravietuiasca cu o cantitate redusa de apa si cu o poluare crescuta, ceea ce degradeaza reteaua de apa si pune in pericol speciile marine.

In timp ce Guvernul lucreaza la corectarea acestei probleme, Parcul National Biscayne este o alternativa. Viata de noapte din Miami se arata la orizont, insa aici poti inota, poti face scufundari si caiac sau te poti caza la cort, doar pentru a admira peisajul.

Preluare dupa 9am.ro

Lasati un raspuns