Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

18.300 de biserici, 4.700 de școli generale, 365 de zile

La inceputul lui august 2010, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) lansa campania “Nu-ţi lăsa banii în plata domnului!”, destinată a sensibiliza opinia publică şi factorii de decizie politică asupra propunerii de taxare şi a problemelor legate de finanţarea de către Stat a cultelor religioase.
În urma cu un an, atrăgeam atenția că în România sînt 18.300 de biserici față de doar 4.700 de şcoli generale care stau la dispoziţia copiilor.
Acum, după primul an de campanie, a sosit momentul să facem un prim bilanț. În 2010 am pornit o luptă de durată, o luptă pentru apărarea laicității Statului, o luptă împotriva unor mentalități ale clasei politice adânc înrădăcinate în ultimii 20 de ani. Campania va continua, iar o evaluare de parcurs se impune.

Ce evenimente au fost înregistrate de la debutul campaniei?

 • introducerea în dezbaterea publică, pentru prima oară după 1989, a subiectului finanțării cultelor de către Stat
 • reducerea cu 48% a finanțărilor bugetare pentru construcția de noi biserici și renovarea celor vechi de la 54,6 milioane de lei în 2010 la cca. 28,3 milioane de lei în 2011
 • am pus o presiune constantă pe clasa politică; în ultimul an s-au înregistrat o serie de inițiative legislative și luări de poziție în premieră absolută pentru România ultimelor două decenii:
  • Declarația Președintelui Traian Băsescu, la Radio România Actualități (11.08.2010): “[…] să terminăm cu fanariotismele acestea […] nu este timpul să construim acum biserici din bani publici. Avem alte priorităţi, poduri […], drumuri distruse de la inundaţii, diguri.
  • Depunerea la Parlament a unui proiect de lege pentru stoparea salarizării preoților de către Stat (BP651 / 16.08.2010)
  • Nepromulgarea de către Președinte și retrimiterea în Parlament a proiectului de lege pentru stabilirea parteneriatului între Stat şi Biserică în domeniul asistenţei sociale (11.04.2011)
  • Depunerea la Parlament a unui proiect de lege pentru eliminarea posibilității de alocare a banilor de la bugetul de stat direct către anumite biserici (BP344 / 09.06.2011)

Chiar dacă aceste rezultate sunt importante, Asociația noastră va continua campania “Nu-ţi lăsa banii în plata domnului!”; mai avem multe obiective de atins. De exemplu, încă nu am reușit să oprim complet hemoragia de fonduri publice către culte sau transferarea gratuită în proprietatea BOR a proprietăților de Stat. În plus, autoritățile centrale și locale încă mai finanțează din bani publici construcția așa-numitei Catedrale a Mîntuirii Neamului.

Dorim să reamintim în acest context că în urma cu doar cîteva săptămîni, la sfărșitul lunii iunie, Primarul General al Capitalei, dl. Sorin Oprescu a declarat că primăria pe care o conduce va aloca BOR 10 milioane de lei pentru controversatul proiect, acești bani venind să se adauge celor 5 milioane alocate deja de Primăria Sectorului 3 (Hotărîrea 54/26.05.2011) și celor 10 milioane alocate de Guvern (HG 101/09.02.2011).

Trebuie menționat că aceste fonduri au fost acordate în urma solicitărilor exprese din partea conducerii Bisericii Ortodoxe cu toate că, în repetate rînduri, înalţi reprezentanţi ai acesteia au promis că nu vor apela la sprijinul Statului pentru acoperirea costurilor de construcţie.

Mai avem multe de făcut pentru apărarea și consolidarea caracterului secular al Statului român, dar sîntem încurajați de răspunsul pozitiv al societății. Site-ul de campanie (http://in.plata-domnului.ro) a înregistrat peste 23.000 de vizite, finanțarea cultelor a devenit un subiect constant în presă, iar sintagma “România, țara cu 18.300 de biserici și doar 4.700 de şcoli” a intrat în exprimarea cotidiană. Dorim să mulţumim pe această cale tuturor celor care ne-au sprijinit și care au făcut campania posibilă!” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.

În încheiere, reamintim că asociaţia noastră solicită autorităţilor Statului să ia măsurile care se impun pentru:

 • a stopa finanţarea cultelor religioase de la bugetul de stat sau din bugetele locale, cu excepţia unor proiecte cu caracter umanitar, clare şi bine-definite
 • a obliga toate cultele religioase care primesc finanţare din partea autorităţilor centrale sau locale ale statului, a regiilor autonome şi a companiile cu capital majoritar de stat să publice anual rapoarte financiare detaliate prin care să justifice modalitatea de cheltuire a banilor
 • a obliga regiile autonome şi companiile cu capital majoritar de stat să facă publice destinatarii şi sumele sponsorizărilor, inclusiv cele efectuate în beneficiul cultelor religioase, pentru a se asigura transparenţa procesului
 • a asigura transparenţa activităţilor economice desfăşurate de culte în scopul fiscalizării corespunzătoare a acestora

Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a fost fondată în 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular, cunoaşterea ştiinţifică şi gândirea critică.

În 2010, am contribuit la marcarea în România a unor evenimente importante, precum Darwin Day (www.darwinday.ro), Ziua Internaţională a Astronomiei (www.ziua-astronomiei.ro), Space Week (www.prinunivers.ro) sau Ziua Mondială a Umanismului.

De asemenea, am lansat campania ”În plata Domnului” (in.plata-domnului.ro), prin care cerem taxarea cultelor şi restrictionarea finanţării lor de la bugetul de stat.

În 2011, am participat la mişcarea internaţională 10:23 (www.1023.ro) şi am lansat campania de informare ”Stop îndoctrinării religioase în şcoli!”.

Pentru a marca Darwin Day 2011 am organizat o conferinţă în parteneriat cu Institutul Francez, pe tema ”Istoria îndelungată a biodiversităţii” şi am lansat portalul educaţional www.evolutionism101.ro.

Lasati un raspuns