Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Vaticanul va gazdui o expozitie dedicata lui Galilei

Vaticanul va gazdui o expozitie dedicata lui GalileiBiserica Catolica, aceeasi care l-a judecat pe Galilei cu 4 secole in urma, pentra ca sustinuse teoria heliocentrica, ce contravenea ideilor religioase ale vremii, ii recunoaste azi meritele, prezentand o expozitie ce cuprinde si cateva dintre instrumentele sale de observatie.
In secolul al XVI-lea, Galileo Galilei a afirmat ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui, deoarece, cu ajutorul telescoapelor construite de el, fusese in masura sa faca observatii astronomice care confirmau teoria dezvoltata de Copernic cu un secol mai inainte.

Galilei a fost acuzat de erezie, iar Inchizitia i-a intentat un proces, in urma caruia a fost condamnat la inchisoare (sentinta comutata apoi in arest la domiciliu), iar cartea in care expunea ideile sale stiintifice a fost interzisa.

Abia in 1992, papa Ioan Paul al II-lea a declarat ca acea sentinta a fost o greseala, iar catolicii nu sunt, in nici un caz, ostili progresului stiintific.
Expozitia de la Vatican, care va fi deschisa pana in luna ianuarie a anului viitor, prezinta, printre alte exponate, instrumente de observatie si care au apartinut lui Galilei si altor astronomi celebri, precum si documente redactate de Galilei.
Sursa: BBC

Preluare dupa http://www.descopera.ro

Lasati un raspuns