Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Lacasurile de cult au fost neincapatoare de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului

Credinciosii ortodocsi si catolici au serbat, luni, Adormirea Maicii Domnului, sarbatoare religioasa cunoscuta in popor ca Sfanta Maria Mare. Acest praznic a fost pregatit printr-un post de doua saptamani, miile de credinciosi spovedindu-se si impartasindu-se la sfintele manastiri care si-a serbat hramul pe 15 august. Toate lacasele de cult au fost arhipline de credinciosii care au profitat de ziua libera, pelerinii ocupand zonele din imprejurimi. Foarte multa lume a fost prezenta la manastirile ortodoxe Rohia si Moisei, greco-catolica “Sf. Maria”, de pe Dealu Florilor din Baia Mare, dar si la Biserica romano-catolica din Baia Sprie.

Adormirea Maicii Domnului este ultimul praznic imparatesc din anul bisericesc, care celebreaza ziua in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit, iar popular este ziua care desparte lunile calduroase de cele reci. Adormirea Maicii Domnului este cea mai mare sarbatoare a verii. Inainte de Sfanta Marie Mare, credinciosii adevarati au postit timp de doua saptamani si de sambata au mers in pelerinaj la manastirile care poarta acest hram. In fiecare zi din post, la ceasurile serii, lumea s-a adunat la sfintele lacase de cult unde au participat la Paraclisul Maicii Domnului si au interpretat cantari specifice acestei sarbatori. Sarbatoarea poarta denumirea de “adormire” pe de o parte pentru ca in cadrul bisericii nu se poate vorbi despre “moartea” unui sfant, iar pe de alta parte pentru ca traditia bisericeasca spune ca obstescul sfarsit al Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri. Multe parohii din judet au pregatit credinciosii pentru pelerinaj, care s-au deplasat cu icoana Maicii Domnului si cu prapori la Manastirile Rohia, Moisei si Nicula (credinciosii din comuna Lapus). In drumul lor credinciosii au interpretat pricesne si cantari specifice Maicii Domnului. In localitatile prin care au trecut au fost asteptati de grupuri de localnici care le-au oferit apa, cozonac sau alte bucate.

Hramul Manastirii Rohia

Manastirea “Sfanta Ana” Rohia a praznuit hramul in prezenta unui numar foarte mare de credinciosii. Aici, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasa spre inchinare in pridvorul bisericii inca din dimineata zilei de 13 august, iar credinciosii au inceput sa vina in grupuri mai mari sau mai mici si au trecut pe la icoana pentru a primi binecuvantare si mangaiere. La ora 18 a inceput slujba Vecerniei cu Litie, urmata de Paraclisul Maicii Domnului. La ora 22 a inceput Taina Sfantului Maslu de obste si dezlegari. Sambata dimineata, de la ora 6, a avut loc Utrenia, Sfanta Liturghie si Parastas de pomenire. De la ora 18 s-a savarsit Vecernia unita cu Litie, iar de la ora 22, Miezonoptica si dezlegari. Duminica, de la ora 8, s-a oficiat Utrenia, Sfanta Liturghie Arhiereasca si predica oficiate de IPS Justinian Chira, arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. De la ora 18 s-a oficiat Vecernia cu Litie, Acatistul Adormirii Maicii Domnului, iar de la ora 21.30, Slujba Privegherii, Utrenia, Prohodul Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului si Dezlegari.

S-au impartasit aproape 1.000 de credinciosi

Luni, de la ora 3, a avut loc prima Liturghie, ocazie cu care s-au spovedit si impartasit aproape 1.000 de credinciosi. De la ora 6 s-a sfintit apa, dupa care s-a oficiat Taina Sfantului Maslu. La ora 9 a inceput Sfanta Liturghie arhiereasca oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Justinian Chira, arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului, inconjurat de un numeros sobor de preoti si diaconi. De la acest eveniment religios nu au lipsit autoritatile locale si judetene. Printre acestea s-au aflat Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures, deputatul Doru Lese, Mitru Lese, primarul orasului Tg. Lapus, Nicolae Burzo, primarul comunei Grosii Tiblesului, alti primari si oficialitati.

Credinciosii din Grosii Tiblesului au oferit mancare calda pentru toata lumea

A fost cu adevarat o sarbatoare duhovniceasca inchinata Maicii Domnului care este patroana si ocrotitoarea sfintei manastiri si mangaierea tuturor celor care o cinstesc si se inchina ei cu adevarat. Toti credinciosii prezenti la hramul Manastirii Rohia au primit o masa calda din partea Parohiei Grosii Tiblesului, atat in ajun, dupa slujba Vecerniei, cat si in ziua praznicului, dupa sfanta liturghie.

La Moisei, liturghie si in limba ucraineana

Preasfintitul Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, a oficiat de Praznicul Adormirii Maicii Domnului la Manastirea Moisei, Protopopiatul Viseu, cu ocazia hramului. Aici, randuiala bisericeasca ocazionata de aceasta mare sarbatoare a fost asemanatoare cu cea de la Rohia, deosebire fiind faptul ca Sfanta Liturghie se oficiaza si in limba ucraineana, pentru credinciosii ortodocsi ucraineni care au venit in numar mare in pelerinaj.

Sfanta Manastire Moisei, alaturi de alte remarcabile institutii bisericesti, a avut, pe parcursul istoriei, un important rol in apararea si sustinerea unitatii de dreapta credinta, de neam, de limba si de constiinta nationala a neamului romanesc. In padurile Moiseiului s-au nevoit calugari inca de prin secolul al XV-lea. In secolul al XVI-lea a luat fiinta o modesta sihastrie, din care a evoluat Manastirea Moisei. In 1599, calugarii de aici au ridicat biserica veche, care se pastreaza si astazi. Pentru a feri manastirea de influente straine sau de acapararea de catre alte culte, calugarii au pus-o sub ocrotirea puternicei Manastiri a Sfantului Stefan cel Mare de la Putna, ca metoc. Manastirea Moisei a avut rol de cetate aparatoare a dreptei credinte din Maramures. Biserica noua a fost zidita in 1911, pictata in 1982 si sfintita in 1986. Din anul1948 a functionat si ca manastire si ca parohie. In 2007 s-a separat manastirea de parohie, staretul dinainte, Ioan Horea (dumnezeu sa-l odihneasca in pace), a devenit paroh, iar noul staret este si in prezent Prea Cuviosul Protosinghel Teofil Pop. Locul acesta este impregnat de sfintenie dupa atata rugaciune ce s-a inaltat la cer de pe el. Aici, zecile de mii de credinciosi prezenti la hram si-au unit rugaciunile rostite cu evlavie.

Manastirea greco-catolica “Sf. Maria”

In fiecare an, de Sfanta Maria Mare, la Manastirea greco-catolica de pe Dealul Florilor din Baia Mare au loc manifestari religioase pregatite de surorile baziliene. Acestea au inceput sambata, la ora 18, cu Vecernia, urmata de Paraclisul Maicii Domnului. Duminica, de la ora 10.30, a avut loc Sfanta Liturghie, iar dupa-masa s-a desfasurat procesiunea cu Icoana Maicii Domnului, urmata de slujba Vecerniei. Cu aceasta ocazie s-a savarsit Acatistul, Rozariul, Paraclisul si Prohodul Maicii Domnului, iar de la ora 23 rugaciunile pentru bolnavi. Luni, de la ora 9 a fost oficiat utrenia, iar de la ora 10.30, Sfanta Liturghie Arhiereasca, oficiata de PS Sa Vasile Bizau, episcop greco-catolic de Maramures. Seara de la ora 18, episcopul Vasile Bizau a oficiat la Biserica greco-catolica “Sfanta Maria” din Baia Mare.

Biserica romano-catolica din Baia Sprie

Sarbatoare mare a fost si la Biserica romano-catolica “Adormirea Maicii Domnului” din Baia Sprie. Aici au avut loc sfinte rugaciuni specifice acestui eveniment, sfanta liturghie fiind oficiata de parohul Biro Norbert. Comunitatea romano-catolica din oras a pregatit pentru toata lumea cozonac, prajituri etc. De acest eveniment se leaga in fiecare an si sarbatorile orasului, ocazie cu care zona din jurul bisericii a fost plin de tarabe cu suveniruri si obiecte bisericesti pentru cei prezenti la sfintele rugaciuni. La aceasta sarbatoare religioasa a baisprienilor au fost invitati credinciosi romano-catolici din alte parohii ale Maramuresului, dar si din judetul Satu Mare.

Preluare dupa http://www.informatia-zilei.ro

Lasati un raspuns