Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Torino: sute de români s-au reunit la Biserică, de Sfânta Maria

Ziua de luni a fost liberă pentru majoritatea românilor din Italia. Scutiți de obligațiile de serviciu, conaționalii noștri au profitat din plin. Dimineața de Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) a început, în mod tradițional, cu slujba oficiată cu prilejul acestei sărbători. Cele două parohii ortodoxe române din Torino, și anume Biserica „Sfânta Cruce” și Biserica „Sfânta Parascheva”, și-au deschis porțile, pe 15 august, pentru credincioșii ortodocși rămași în luna august departe de țară.

Chiar dacă numărul românilor prezenți la Biserică, în Torino, a depășit 400 de persoane, cifra este cu mult mai mică față de o zi obișnuită de duminică. Absența românilor în luna august se explică prin faptul că în această perioadă conaționalii noștri au plecat „acasă”, în România. Este și motivul pentru care românii din Italia denumesc luna august și „lună moartă”.

Românii s-au săturat de gratare cu mici și bere

Liniștea din oraș i-a captivat pe români și au evitat orice metodă prin care ar fi putut să o tulbure. Conaționalii noștri s-au săturat de gratare cu mici și bere. De manele nici nu mai vorbim. Cel puțin așa ne-a spus Ilie Nica, 49 de ani, pe care l-am găsit la umbră, în parcul Valentino din oraș. „Ne-am săturat de tămbălău. Am făcut grătare toată primăvara. Prefer să stau aici pe iarbă, în parc, în liniște. E așa pustiu și liniștit orașul că e și păcat să-l tulburi. Lasă că vine toamnă și reîncepe agitația. Am stat aici întinși pe iarbă, nu ne-am bronzat căci soarele a fost mai mult acoperit de nori, dar ne-am relaxat cum nu se putea mai bine “, a declarat românul.

Românii și-au lăsat problemele la Biserică

„Biserica este locul în care ne reunim cel mai des. Mai sunt și restul sărbătorilor organizate pentru comunitate unde însă participăm mai rar. La Biserică, în schimb, ne simțim mai aproape de ceea ce este românesc și tot aici ne lăsăm problemele. Plecăm cu sufletele mai libere după ce vorbim unii cu alții, povestim, împărțim și rele și bune”, a explicat Maria Farnaș, 42 de ani, din Brașov.

Marian Godeanu, 31 de ani, s-a mulțumit să-și aniverseze onomastica printr-o plimbare prin oraș. A găsit doar străzi goale, dar s-a bucurat de calmul și liniștea care „domneau ca într-o bibliotecă”. „Noi sărbătorim Sfânta Maria în liniște. Ne ajunge agitația anului. Am mâncat o înghețată, acum ne plimbăm și apoi acasă pentru că mâine mergem la serviciu”, a spus o altă săbătorită Maria Magdalena, 23 de ani, iubita lui Marian.

Iubitorii de muzică au mers la Superga

Pe 15 august, de „Ferragosto”, unii dintre conaționalii noștri au participat, alături de italieni, la tradiționalul concert de muzică simfonică, organizat anul acesta în fața Bazilicii Superga din Torino. Concertul tradițional a marcat 150 de ani de la Unificarea Italiei, Torino fiind prima capitală a Italiei. Peste 5000 de persoane au fost prezente, luni, la Superga.

„Am văzut mai mulți italieni, dar au fost prezenți și mulți români. Mi-a plăcut, dar anul viitor plănuiesc să fiu la mare de Sfânta Maria”, a declarat răzând Bianca Meche, 31 de ani, după concert.

„Ferragosto” este o sărbătoare națională în Italia care datează încă de pe vremea romanilor, din anul 18 î.Hr, și are loc în fiecare an pe 15 august. Denumirea vine din latină („feriae Augusti” – n.r) și înseamnă „odihna din august” (riposo di Augusto – n.r). În acea zi, romanii celebrau strângerea recoltei și finalul principalelor munci agricole. Sărbătoarea coincide cu cea în care creștinii ortodocși prăznuiesc în fiecare an Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului).

În România, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost declarată săbătoare legală din 2009. În popor, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se mai numeşte şi Sântămăria sau Uspenia.

Un articol din Ro Stiri, Italia

Lasati un raspuns