Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Un minut de reculegere pentru Parintele Gheorghe Zmosu

Dupa mai multe zile de suferinte, a trecut in lumea celor drepti acel care a fost Preot-paroh – Parintele Gheorghe Zmosu din Patrautii de Jos, Storojinet, care 63 a fost duhovnicul preotilor romani de Valea Siretului, din raioanele Hliboca si Storojinet din nordul Bucovinei. 7 ani a fost dascal si 56 de ani preot, predicand in limba romana, incepand cu timpurile grele cand se inchideau bisericile pana in prezent, transmite corespondentul Romanian Global News din Ucraina.

El a dat viata la doi copii: lui Ion Zmosu – directorului scolii romanesti din localitate si folcloristului Valiriu Zmosu, autorul monografiei “Patrautii pe Siret”. Gheorghe Zmozu, numai din satul natal, a educat 5 preoti si a dat indrumare la 10 studenti la facultatile de teologie!

Pe calea cea din urma a fost petrecut de catre un sobor de 30 de preoti-romani in frunte cu Mitropolitul Bucovinei si Cernautilor Onufrie a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Patriarhatul Moscovei. Slujba de pomenire a fost efectuata in limba romana, alaturi de rudele indurerate au sosit, din departare, consatenii si originarii din satele invecinate care la timpul lor primisera blagoslovirea Parintelui duhovnic – deputatul din parlamentul ucrainean, deputatii romani regionali si raionali, reprezentantii ONG-urilor – membri colectivi ai UI CRU, precum si foarte multi enoriasi din localitate si satele vecine.

Fie-I tarana usoara! Dumnezeu sa-L ierte!

Lasati un raspuns