Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Extremisti unguri profaneaza o troita ortodoxa in Harghita. TVR se face ca ploua! Sau poate este ceata ca pe timpul Mineriadei din 1990!

4In timp ce UDMR-ului i se fac plecaciuni adanci si este mangaiat pe crestet atat de puterea cat si de lideri ai opozitiei gen Adrian Nastase si Victor Ponta, extremisti maghiari profaneaza o troita ortodoxa a romanilor din Harghita, transmite Romanian Global News.
Troiţa ortodoxă aflată la limita dintre localităţile Izvoru Mureşului şi Voşlobeni, care a fost sfinţită de Sf Maria, a fost profanată, de persoane necunoscute.

Poliţia a fost sesizată, marţi seara, că pe soclul troiţei respectivă s-a scris, de două ori, cu spray de culoare roşie, numărul “666” , şi cuvântul “valah”, pe care maghiarii îl folosesc, uneori, pentru a-i numi pe români, transmite Agerpres.

Evenimentul a stârnit o vie emoţie în rândul românilor din zonă, mulţi dintre ei participând cu o zi înainte la sfinţirea troiţei. Ei au spus că nu pot înţelege de ce aceasta poate deranja pe cineva şi consideră gestul ca fiind unul “reprobabil, făcut de cineva fără minte, înţelepciune şi bun simţ”

Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, a declarat, miercuri, că este regretabil că un asemenea eveniment se întâmplă într-o ţară creştină.

“Este regretabil că într-o ţară creştină se întâmplă asemenea evenimente. Aici, în acest spaţiu, românii nu s-au putut bucurat de Sf Maria, aşa cum s-au bucurat toţi românii. Şi nu s-a bucurat nici Avram Iancu, nici Cristos, de data aceasta, pentru că a fost şi el a doua oară răstignit, la Izvoru Mureşului”, a afirmat arhiepiscopul.

Extremisti unguri profaneaza o troita ortodoxa in Harghita. TVR se face ca ploua! Sau poate este ceata ca pe timpul Mineriadei din 1990!

Primarul comunei Voşlobeni, de care aparţine staţiunea Izvoru Mureşului, Mihail Dumitru Tinca, susţine că între românii şi maghiarii din zonă nu au fost niciun fel de probleme şi consideră că fapta ar fi putut fi comisă de cineva care a fost în trecere prin staţiune şi a fost deranjat de ea.

“Probabil că troiţa fiind lângă şoseaua naţională, a deranjat pe cineva, nu ştiu de ce, dar şi-a bătut joc de ea”, a declarat presei Mihail Dumitru Tinca.

Comuna Voşlobeni are 2.000 de locuitori, din care majoritatea sunt români, doar 35 la sută fiind maghiari.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei harghitene, Gheorghe Filip, a precizat că au început cercetările pentru identificare autorilor, de la faţa locului fiind ridicat un obiect care ar putea să îi ajute pe oamenii legii în prinderea făptaşilor.

„IPJ a fost sesizat despre acest eveniment, a fost desfăşurată activitatea la faţa locului, în cadrul activităţilor am obţinut date, indicii, am ridicat chiar şi un obiect purtător de urme, astfel încât avem indicii că în scurt timp vom identifica şi autorii aceste fapte” , a declarat Gheorghe Filip.

Crucea de aproximativ patru metri a fost adusa de credinciosi romani din Bacau pentru a fi pusa sus pe culmea de unde izvorasc Muresul si Oltul. Ajunsi sus acolo insa au fost intampinati de mai multi unguri care nu le-au permis sa puna crucea motivand ca acel loc face parte din composesoratele lor.

Prin grija IPS Ioan Selejean crucea a fost atunci asezata pe un teren al Episcopiei, la intrarea in Izvoru Muresului.

Nu este pentru prima dată când se întâmplă astfel de evenimente în judeţul Harghita. În urmă cu mai mulţi ani, persoane necunoscute au murdărit cu graffiti gardul de piatră care înconjoară mănăstirea ortodoxă de la Izvoru Mureşului şi pereţii catedralei ortodoxe din Miercurea Ciuc.

Cu toate ca gestul jigneste o mare parte a populatiei Romaniei de rit ortotox , dar si sentimentele nationale romanesti, Televiziunea publica se face ca nu vede evenimentul si nu-l baga in seama in nici-unul dintre jurnalele sale de stiri. Ne intrebam cum ar fi reactionat TVR daca era profanat un monument evreiesc sau maghiar….?!

Dealtfel nu este prima data cand Televiziunea publica discrimineaza pe romanii din judetele Harghita Covasna si Mures. In cadrul dezbaterilor legate de regionalizare si de aprobarea Statului Minoritatilor nationale, Televiziunea publica prin emisiunile activistilor pro maghiari Ioana Lupea si Mircea Marian, dar si prin spatiul acordat reprezentantilor UDMR in jurnalele sale a discriminat flagrant pe romanii din cele trei judete , cu toate ca acesti romani erau primii afectati de respectivele acte normative. Forumul Civic al Romanilor din Covasna Harghita si Mures, organizatie care reuneste asociatiile reprezentative ale celor 400.000 de romani din cele trei judete, a avut mai putin de 30 de secunde acordate de Televiziunea publica pentru a-si spune punctul de vedere, fata de ore intregi acordate punctelor de vedere maghiare.

Lasati un raspuns