Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Madrid: Violente impotriva vizitei Papei

Mii de sustinatori ai laicitatii au manifestat miercuri la Madrid impotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea, despartiti de cordoane de politie de un grup numeros de pelerini catolici care strigau “Traiasca Papa” sau se rugau.

“Papa este un Nazist”

Membrii celor doua grupuri, despartiti de importante efective de politie, s-au insultat reciproc in piata Puerta del Sol, aflata in centrul capitalei spaniole, iar in momentul in care politia a retinut un manifestant a avut loc o scurta confruntare, relateaza AFP.

Sute de pelerini care participa la Zilele Mondiale ale Tineretului si care il asteapta joi pe Papa Benedict al XVI-lea i-au intampinat pe manifestanti strigand “Traiasca Papa” sau “Acesta este tineretul Papei”, cantand si rugandu-se, informeaza MEDIAFAX.

Protestatarii au raspuns scandand, in unele ocazii, “Pederastilor, atentie la copii” sau “Papa este un nazist”.

Un tanar manifestant in varsta de 18 ani a relatat ca “a primit un pumn in figura din partea catolicilor”.

“Stop, transfobie, sexism, homofobie”

Flickr.com

Sustinatorii laicitatii – 4.000, potrivit politiei – s-au adunat in cursul serii in spatele unei pancarte pe care scria “Din impozitele mele, 0 centi pentru Papa. Stat laic”, raspunzand unui apel lansat de 140 de asociatii de aparare a laicitatii, crestini progresisti, militanti ai stangii sau pentru drepturile homosexualilor. Ei au strigat sloganuri si au purtat pancarte cu cuvintele “Acest tineret nu este al Papei”, “Stop, transfobie, sexism, homofobie”, “Cerem un adevarat stat laic, libertatea de constiinta este un drept”.

Manifestantii au purtat un fals papamobil, la bordul caruia se afla o marioneta infatisand un Papa care dansa, cu cap de diavol, urmat de un mic alai.

La defilare au participat si manifestanti din miscarea “indignatilor”, in jurul a doua fotografii uriase ale Papei si scriitorului francez Stephane Hessel, autorul manifestului “Indignati-va”. Cele doua portrete purtau legenda “Socul titanilor”.

“Li se ofera un ajutor de care nu mai beneficiaza nimeni, din simplul motiv ca sunt credinciosi. Acesta include deschiderea de scoli publice si sali sportive si reducerea pretului la metrou”, a afirmat Irene, o studenta de 20 de ani, care purta un drapel republican rosu, galben si violet.

“Poate sa creada fiecare in ce vrea, dar cand vine liderul lor, sa plateasca”, a adaugat ea.

Costul evenimentului, peste 50 de milioane de euro

Costul evenimentului, peste 50 de milioane de euro Flickr.com

Papa Benedict al XVI-lea va fi primit joi la Madrid cu o manifestatie in cursul careia numeroase persoane de acelasi sex se vor saruta, organizata de o asociatie de aparare a drepturilor homosexualilor si transsexualilor, dupa modelul evenimentelor flashmob care au avut loc la vizita precedenta in Spania a Suveranului Pontif, in noiembrie 2010.

Spania, unde casatoriile homosexuale au fost legalizate in 2005 de guvernul socialist, este una dintre tarile unde traditia catolica inregistreaza un recul puternic. Sustinatorii laicitatii au calculat ca diferitele administratii au cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru Zilele Mondiale ale Tineretului, unde sunt asteptati duminica pana la un milion de pelerini.

Acestia denunta si costurile legate de asigurarea securitatii, cazare, deschiderea scolilor si a salilor de sport publice pentru pelerini, precum si reducerile acordate pelerinilor pentru transport, intr-un moment in care pretul biletului de metrou a crescut de la 1 euro la 1,5 euro.

Organizatorii Zilelor Mondiale ale Tineretului afirma insa ca evenimentul, cu un cost estimat la 50,5 milioane de euro, va fi autofinantat prin contributiile pelerinilor si donatiile facute de companii si evalueaza la 100 de milioane de euro profitul pentru economia locala.

Sase persoane arestate si doi politisti raniti

Sase persoane arestate si doi politisti raniti Flickr.com

Sase persoane au fost arestate in noaptea de miercuri spre joi, iar doi politisti au fost raniti in urma confruntarilor intre fortele de ordine si manifestantii impotriva Papei de la Madrid.

Sase persoane au fost arestate si doi politisti au fost raniti,
potrivit presei.

Preluare dupa 9am.ro

Lasati un raspuns