Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Destinatii pe apa, desprinse din cartile de aventuri

1. Nilul Povestile de dragoste din timpul lungilor calatorii pe mari si oceane tine inca sub dominatie sufletele romatince ale celor mai exploratori din fire. Insa nu e nevoie sa scoateti batista si cartile de aventura, unele dintre aceste calatorii pot fi inca realizate.

1. Nilul

Simti ca ti-ar trebui mai degraba o masina a timpului, decat o imbarcatiune adevarata? Cel mai lung rau din lume pare a fi si cel mai vechi din lume, iar sa mergi pe Nil cu vaporul, aduce un pic cu a te intoarce in timp cu cateva milenii.  In timpul calatoriei vei vedea trecand pe langa tine temple antice, care trase de boi, palmieri, toate nealterate de pe vremurile cand Faraonii faceau legea in Egipt.
  • Experienta esentiala:

Opreste-te la Luxor pentru ceea ce are Egiptul mai de pret: columnele colosale ale templelor Karnak si  Luxor (cel mai frumos se vad dupa ce se lasa intunericul si sunt iluminate) si Valea Regilor.

Poti savura un cocktail  pe veranda Aswan a maretului hotel Old Cataract.

Intra in mormintele lui Ramses al II lea Abu Simbel, relocate in 1960, pentru a evita scufundarea lor in apele Lacului Nasser.

2. Pasajul de Nord Vest

2. Pasajul de Nord Vest en.wikipedia.org

Daca vrei o experienta memorala navigheaza pe legendara ruta a marilor navigatori din lume, urmarind acelasi traseu antic al exploratorilor in era Victoriana ce cautau Sfantul Graal al Oceanului. Aceasta ruta se intinde de la varful inghetat al Americii de Nord si pana la bogata Asie.

  • Experienta esentiala:

Daca v-ati imbarcat intr-o expeditie de acest gen, treceti prin Parcul Pasajului de Nord Vest si prin Centrul Interpretiv Gjoa Haven, in Nunavut.

Oprirea urmatoare este la Beechey Island, un site national istoric situat in estul Insulei Cornwallis, unde expeditia lui Franklin a iernat inainte de a se pierde pentru totdeauna si unde au ramas ramasitele celor care au incercat sa fie salvati si ale salvatorilor lor.

3. Fiordurile Norvegiei

3. Fiordurile Norvegiei en.wikipedia.org

Curatate si scobite de catre ghetarii antici, fiordurile Norvegiei sunt un adevarat taram al minunilor. Aceste vai adanci, innecate in apa, taiate fin in terenuri aproape imposibil de sustinut o forma de ecosistem, au fost votate recent de catre revista National Geographic Traveler drept  una dintre cele mai bune destinatii de calatorie din lume.

  • Experienta esentiala:

Fa cat de multe fotografii poti cu stancile impozante ale fiordului Geirangerfjord.

Angajeaza-te intr-o calatorie emotionanta cu trenul pe ruta Flamsbana, intre platoul montan Hardangervidda, ce gazduieste unul dintre cei mai mari ghetari ai Norvegiei si Flam, un sat micut aflat la poalele fiordului Sognefjord.

Apreciaza arhitectura in stilul art nouveau din incantatorul oras Alesund.

O ultima escapada printre deliciile din Bergen, un frumos oras aflat in vecinatatea unei atractii comerciale, adaugate in Patrimoniul National al Umanitatii, Bryggen si un port zgomotos, in inima fiordurilor.

4. Jos pe Mississippi catre New Orleans

4. Jos pe Mississippi catre New Orleans en.wikipedia.org

Raul Mississippi: Cel mai important rau din America, mandria americanilor. A dat nastere muzicii blues, lui Huckleberry Finn, berii Budweiser si multor altor emblene pur americane.

A fost martorul Razboiului Civil si al sfarsitului sclavagismului. Mergi pe firul lui pana la New Orleans, iar aici fa un popas si urmareste-l cu un cocktail in mana, cum curge lens in continuare, pentru a se varsa in Golful Mexic.

  • Experienta esentiala:

Viziteaza casa copilariei lui Mark Twain si Muzeul cu acelasi nume din Hannibal, pentru a-ti completa cunostintele despre Huck Finn si descopera locurile pe care scriitorul le-a transpus in romanul citit de copiii din intreaga lume.

Exploreaza Slave Haven Underground Railroad Museum din Memphis pentru a afla mai multe despre cum au reusit sclavii sa isi obtina libertatea, cu ajutorul raului.

Pleaca in pelerinaj catre Casa Memoriala a lui Elvis Presley Graceland din Memphis si nu uita sa asculti muzica blues in Clarksdale.

Savureaza bucataria traditionala: tamale gatite la foc domol si carne desfacuta de pe costite in Clarksdale; tamale iuti si friptura in Greenville; gama completa de Cajun si bucatarie creola in New Orleans.

5. Raul Gange

5. Raul Gange en.wikipedia.org

Lacrimile glaciare se aduna in rauri, care pica in cascade de apa alba numai buna de navigat, care intr-un final se omogenizeaza intr-un rau de culoare cafelei, care spala pacatele celor care cred, transporta oamenii si iriga productiile agricole. Vorbim despre Raul Gange, Mama Ganga, cel mai sacru rau al indienilor.

  • Experinta esentiala:

Poti face drumetii de la Templul Gangotri si pana la Gaumukh, punctul terminus al greoiului ghetar Gangotri, sursa de provenienta a apei din Gange.

Daca esti o fire spirituala si ai venit in India pentru meditatii, poti merge in asezamintele speciale inchinate rugaciunii si meditatiei (ashrams) de yoga-mecca din orasul Rishikesh, unde si Cei 4 Fantastici (trupa Beatles) a venit in anii 1960 pentru a-si gasi linistea.

Nu uita sa faci mii de fotografii, pentru ca este o calatorie “odata in viata”, iar spiritul evlavios al Indiei te va lasa cu gura cascata, in uitatul oras Haridwar.

Daca vrei sa mai vezi inca o dovada a religiozitatii ritualice din India, mai trebuie sa cobori pana la picioarele raului, pe jos, sau cu barca, la Varanasi, unde pelerinii se imbaiaza in apa sfanta.

6. Raul Amazon

6. Raul Amazon en.wikipedia.org

Amazonul: Daca ne gandim fizic, este un rau imens, daca ne gandim mitic, este la fel, un rau cu greutate. O calatorie pe acest rau o sa-ti creeze un album mental in cele mai vii culori: paduri amazoniene dese, exotice, triburi indigene, viata salbatica de-o abundenta colosala, mister cat cuprinde, dar si numeroase amenintari.

  • Experienta esentiala:

Fa canoe printr-o padure inundata, nimic nu e mai frumos decat sa vaslesti si sa nu-ti poti lua ochii de la peisajul care se perinda pe langa tine.

Daca esti genul mai boem si-ti place mai mult leneveala, poti sa-ti intinzi hamacul intr-o barca ce nu duce nicaieri si sa motai, lasandu-te purtat de valuri. PS: Ia-ti si un bastinas cu tine in aceasta excursie.

Asculta cantecul miilor de pasari din jungla si strigatul straniu al maimutelor urlatoare. Este o simfonie de neegalat.

Opreste la malul raului si porneste intr-o calatorie prin vegetatia luxurianta a padurii amazoniene. Totusi nu uita de bastinasul de care ti-am amintit mai devreme.

7. Raul Mekong

7. Raul Mekong en.wikipedia.org

Mekong-ul fiind la randu-i unul dintre cele mai mari rauri din lume, trebuie explorat pentru a-i descoperi diversitatea culturala uimitoare, dar si cea geografica, numitorul comun al intregului continent Asia. Este o adevarata experienta de neuitat, prin prisma reflectiilor budismului si a pitorescului asiatic, intotdeauna scufundat in frumusete naturala, mistica.

  • Experienta esentiala:

Plimba-te de-a lungul izvoarelor de pe uimitorul Platou Tibetan unde cultura se prabuseste in umbra Muntilor Himalaya.

Exploreaza provincia chineza plina de misticism si farmec Yunnan, presarata cu varfuri de calcar si sculptata adanc in cheile raului.

Cu siguranta o sa fii sedus de pacea pe care o au calugarii imbracati in vesminte de culoare sofronului, de strazile umbroase, de cladirile coloniale, obiectele de artizanat, patiseriile cu mirosuri imbietoare din orasul Luang Prabang.

Insa atractia finala este vastasi colorata lume a apelor pe care v-o intinde la picioare Delta raului Mekong.

8. Pe Yangtze cu o barca lina

8. Pe Yangtze cu o barca lina en.wikipedia.org

O croaziera pe raul Chinei, Yangtze, al treilea cel mai mare din lume, poate fi una dintre cele mai memorabile calatorii de pe Pamant. Cand firul raului trece prin cele Trei Defilee (Chei), serpuindu-se printre formatiuni uriase de roci si stanci ce-ti taie respiratia, totul pare cu adevarat magic.
  • Experienta esentiala:
Poate ai noroc sa fi vazut filmul “Valul Pictat”. O sa te simti norocos ca ai ocazia sa treci prin acest loc minunat, invaluit in si mai mult mister, daca este ceata.

Schimba barca la Wushan, pentru a te bucura in continuare si de cele Trei Defilee mici.

Bucura-te de orasul antic Fengjie, cu vedere spre Qutang Gorge, punctul de intrare in Orasul Regelui Alb. Nu incerca sa ceri mai multa viteza, aceasta este o calatorie pe care trebuie sa o faci cat mai incet posibil, pentru a vedea toate secretele ascunse in stanci.

Preluare dupa 9am.ro

Lasati un raspuns